Home » Aktuální téma, MTB, Týmy & závodníci, Závody

Babí léto Powerbikeman 2012 vyhrál Tomáš Gladiš (Galaxy Team Hranice)

Submitted by on Čtvrtek, 20 Září 2012No Comment
Babí léto Powerbikeman 2012 vyhrál Tomáš Gladiš (Galaxy Team Hranice)

Při svém návratu k závodění po nemoci a antibiotikách vybojoval Broňa Ivan osmnácté místo a nečekané vítězství z Moravské Třebové dovezl Tomáš Gladiš. Oba se zúčastnili závodu s jedenáctiletou tradicí Babí léto Powerbikeman, který měřil 50 kilometrů a nabídl převýšení 1200 metrů. Kvalitní rozjetí před dvěma posledními závody Galaxy série, které nás teď čekají…

Babí léto v Moravské Třebové jsme ještě nikdy nejeli a tak jsme plni očekávání vyrazili v sobotu 15. září na jedenáctý ročník této akce. Závod je součástí desetidílného seriáluCykloman a lhali bychom, kdybychom tvrdili, že nás nalákal jen svou tratí, pro nás dosud neznámou. Hlavní cenou v tombole totiž bylo horské kolo Haibike a tak jsme doufali… :-)

Před startem jsme se potkali s Renčou Karkoškovou a Kubou Sedlářem z Novatop-Lapierre, což ale byli jediní dva lidé, které jsme tu znali. Podle mapy na internetu jsem zhruba tušil, kudy pojedeme, a přiznám se, že mě zajímalo, jakou trať pořadatelé připravili. Jelo se na dva okruhy po 25 kilometrech a podle propozic převážně lesem. Pro nás, kteří jsme na závod přijeli z větší dálky, nebyl čas před startem úplně bez stresu. Prezentace se totiž z důvodu rekonstrukce sálu U Písku, kde je start, přesunula na stadion Slovanu a odtud jsme se přesunovali na start. Pro nás v pohodě, ale doprovod zajišťující motivaci a pitný režim na trati se u pobíhání po městě vcelku zapotil ;-)

Hned po startu od vojenské školy Žižkárna se vjelo táhlým stoupáním do lesa směrem na Peklo a po několika stech metrech jsme odbočili vpravo. Na louce jsme se napojili na červenou turistickou značku, vystoupali pěkným výjezdem k rozhledně Pastýřka, a pokračovali k Památnému buku a dále po červené na Slídový vrch. Vědět, že se máme držet červené značky, bylo dost zásadní, protože na dlouhé šotolině po hřebeni byla jen jediná fáborka. Naneštěstí jsem v těchto místech už jel sám, protože už během výjezdu k rozhledně jsem odjel ostatním. Chvíli jsem si říkal, že zvolním a počkám na Kubu Sedláře, protože ve dvou se to lépe táhne. Kubovi se ale dobře nejelo a když mě nedojížděl, rozhodl jsem se teda jet sám a doufat, že mi to vyjde.

Za Slídovým vrchem jsme po pár stech metrech uhnuli z červené doleva a místy pěknými úseky po pěšinkách jsme pokračovali k Ludvíkovu. Tadymě překvapil prudký výšlap „Střecha“, po kterém následovaly úseky po loukách, až se sjíždělo zpět k Žižkárně.

Na občerstvovačce v nájezdu do druhého kola lidi vypadali celkem překvapeně, že tudy projíždím už po 52 minutách. Věděl jsem, že když dobře vyjedu nejtěžší kopec k rozhledně, už by to nemělo špatně dopadnou, takže jsem jel co to dalo. Tepy krásně chodily vysoko, asi jsem si po Sudetech celkem dobře odpočinul, u rozhledny prý náskok na druhého pět minut. V druhé půlce druhého kola už mě z toho šrotu začínaly pálit nohy, ale věděl jsem, že už to mám za pár. Byl jsem ale trochu překvapený, když mě poslali po druhém průjezdu občerstvovací stanicí znovu do kopce k rozhledně, a asi desetkrát jsem se ujistil v tom, že tam opravdu mám jet potřetí. Ale OK, šlo to. Dolů po louce jsem to vzal trochu slalomem s objížďkou, ale do cíle mi náskok pořád stačil.

Až při vyhlašování výsledků jsme pochopili, že se asi jednalo o otevřené mistrovství Moravské Třebové a okolí, kde jsme místním trochu vypálili rybník :-) Ale mně se ten závod líbil. Na trati byly rychlé šotoliny a cesty po loukách, nechyběly ale ani kořeny, bláto, techničtější úseky. Broňa dojel osmnáctý, což po antibiotikách a dvou týdnech bez kola není vůbec špatné. Renča v ženách s velkou porcí smůly třetí.

V dalších dvou víkendech nás čeká Galaxy série, tak držte palce!

Babí léto Powerbikeman 2012 – výsledky
1. Tomáš Gladiš (Galaxy Team Hranice) 1:57:17
2. Jakub Sedlář (Novatop Lapierre) 1:58:43
3. Dušan Orálek (CK Slovan Moravská Třebová) 2:02:16

18. Bronislav Ivan (Galaxy Team Hranice) 2:18:45

Foto: František Matoušek a Jarda Vacek

Comments are closed.