Home » Aktuální téma, MTB, Týmy & závodníci, Závody

Sezóna 2012 odstartovala ve Skalici

Submitted by on Čtvrtek, 19 Duben 2012No Comment
Sezóna 2012 odstartovala ve Skalici

Čtvrtý ročník závodu Cannondale Kráľ Záhoria otevřel 14. dubna bikemaratonskou sezonu na Slovensku. Poprvé jsme na nutno říci krásnou trať zavítali i my, a to i navzdory nehezké předpovědi slibující déšť (která naštěstí nevyšla). Z úvodního závodu sezóny přivezli Tomáš s Frantou dvě umístění v top ten…

Na úpatí Bílých Karpat, v rekreační oblasti Skalica – Zlatnická dolina, čekal na účastníky závodu Cannondale Kráľ Záhoria okruh na 25 km, který bylo možné absolvovat jednou nebo dvakrát. My jsme samozřejmě zvolili závod na 50 km a své rozhodnutí jsme u prezentace zpečetili podpisem na startovní listině – jako na Tour de France ;-)

Teplota na startu nic moc: méně než 10 stupňů Celsia, čemuž jsme odolávali i díkyhřejivé masážní emulzi od RSP. Mezi startujícími bylo mnoho známých tváří ze slovenských maratonů, přijelo i hodně Čechů, a to navzdory termínové kolizi s jinou jarní „primaverou“ Chřibskou 50. Skalica zkrátka leží jen pár kilometrů od českých hranic a tak se zájmu českých bikerů není co divit. I my jsme do Skalice vyrazili také proto, abychom zažili i něco nového  nejezdili pořád jen ty stejné závody.

Okruh závodu Cannondale Kráľ Záhoria byl jedním slovem řečeno nápaditý. Úvodní kilometry vedly neúnavně do kopce, a to v dosti vysokém tempu. Následoval rychlý dlouhý sjezd po lesní cestě a následně po louce, pak se trať chvíli vlnila a znovu postupně stoupala zpět na hřeben, až jsme se spustili dlouhým sjezdem po úzké pěšince namotané mezi stromy zpět do Zlatnické doliny. Následovala několikakilometrová smyčka okolo prostoru startu a cíle okořeněná brodem, prudkými výjezdy a rychlým sjezdem a dostali jsme se do cílového prostoru. Při prvním průjezdu jsme pokračovali do druhého kola, při druhém nás již čekal cíl.

Oba jsme s Frantou odstartovali dobře, starali se o tempo a hlídali si pozice v první skupině. Kontakt s čelem závodu jsme ztratili po necelé půlhodině jízdy, kdy se úvodní kopec zvednul k vrcholové prémii a o tempo se začal starat několikanásobný mistr Slovenska a asi jediný profesionál na startu Milan Bárenyi. Ten nenechal na pochybách nikoho o svých kvalitách a již do druhého kola najížděl s náskokem ke třem minutám.

Po prvním kole jsem projížděl cílem jako 13. v pořadí. Nejelo se úplně nejhůř, ale ještě hodně chybělo ke spokojenosti. S pořadím jsem během druhého kola ještě něco málo udělat dokázal, dotáhnul jsem se až ke dvojici jedoucí o šesté místo v celkovém pořadí, ale víc jsem s výsledkem již udělat nedokázal. Do cíle jsem tedy dojel osmý, čtvrtý v kategorii a se ztrátou dvanácti vteřin na pódium. Franta Haitl dojel 13. celkově a sedmý v kategorii.

Výsledky: muži 20-29 let, trať 50 km
1. GALLIK Jan (SVK, Kaktus Bike Bratislava) 2:01:27
2. VONDRÁČEK Martin (SVK, Bánovce nad Bebravou) +5:49
3. FRÝDL Tomáš (CZE, Valachbajk Team Kašava) +6:09
4. GLADIŠ Tomáš (CZE, Galaxy Team Hranice) +6:21

7. HAITL František (CZE, Galaxy Team Hranice) +9:18

Pět členů našeho týmu vyráží o následujícím víkendu k úvodnímu závodu letošní Galaxy série. V té obhajujeme první a třetí místo v celkovém pořadí, tak nám držte palce!

Tomáš Gladiš

Comments are closed.