Home » Aktuální téma, Foto, Závody

3. ročník Brno – Mikulov – Brno se koná 23. července

Submitted by on Pondělí, 3 Červenec 2023No Comment
3. ročník Brno – Mikulov – Brno se koná 23. července

Už potřetí se závodníci z celého světa sejdou na startu obnovené silniční klasiky Brno – Mikulov – Brno. Závod UCI Europe Tour kategorie 1.2  je zařazen do seriálu Visegrad 4 Bicycle Races a Českého poháru ŠKODA CUP. Opět se bude závodit na náročné kopcovité trati na silnicích jižní Moravy s dojezdem na hradě Špilberk v samotném centru Brna. Letošní ročník se pojede v neděli 23. července, jen pár dní před startem etapového závodu Czech Tour. Pořadatelé zvolili nový termín závodu, aby více vyhovoval potřebám zahraničních týmů, kterých se na BMB chystá hned několik. Zároveň se však jedná o další závodu České poháru ŠKODA CUP, takže chybět samozřejmě nebude ani kompletní česká špička.

Oproti předchozím dvěma ročníkům se letošní závod liší jen minimálně. „Museli jsme udělat malé změny v některých úsecích tratě kvůli dopravním omezením, ale ty nijak nezasáhnou do vývoje závodu,“ říká Josef Vaishar, zástupce pořádajícího Favoritu Brno. „Opět se začne na domácím brněnském velodromu, ostrý start bude v Ostopovicích a peloton se vydá na jih do Mikulova. První polovina závodu je převážně rovinatá, v loňském roce absolvovali závodníci tuto část rychlostním průměrem přes 47 kilometrů za hodinu. Peloton se však může trhat na větru a také ve stoupání do Pavlova.“ Po průjezdu Mikulovem se cyklisté začnou vracet směrem k Brnu a v Dolních Kounicích, 60 kilometrů před cílem, začne nejtěžší část celého závodu. „Do cíle odtud zbývá devět strmých stoupání, v předchozích ročnících se peloton nadělil na malé skupiny a jednotlivce, ale o vítězi se rozhodlo až v úplném závěru v ulicích Brna, ve výjezdu na Žlutý kopec a na Špilberk,“ pokračuje Vaishar.

Právě mimořádně těžké stoupání rezidenční čtvrtí na Žlutý kopec a samotný dojezd na brněnské dominantě je nejatraktivnější částí celého závodu. Konec závodu je ideální pro výbušné, ale kvůli náročnosti tratě, lehké závodníky. Oba předchozí ročníky vyhrál Adam Ťoupalík, v roce 2021 rozhodl už ve Žlutém kopci, loni až ve strmém a technicky náročném dojezdu na Špilberk. Závod měří necelých 190 kilometrů s převýšením 2300 metrů, z toho 1300 metrů až v posledních 60 kilometrech. „Opět očekáváme atraktivní průběh a hodně útoků ve všech stoupáních v závěru a souboj o vítězství do posledních metrů,“ dodává Vaishar.

Neutrální start závodu na velodromu je naplánován na 12:25 a cíl na dělovém bastionu na hradě Špilberk se očekává okolo 17. hodiny odpoledne. Také v letošním roce převzali nad závodem záštitu primátorka města Brna JUDr. Markéta Vaňková a hejtman Jihomoravského kraje Mgr. Jan Grolich.

Leave your response!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.