Home » Aktuální téma, Foto, Silniční cyklistika, Týmy & závodníci, Závody

Cyklisté ve sparťanských dresech brázdí silnice už 120 let

Submitted by on Neděle, 17 Listopad 2013No Comment
Cyklisté ve sparťanských dresech brázdí silnice už 120 let

V sobotu uplynulo 120 let od chvíle, kdy atleti a velocipedisté v Praze založili Athletic Club Královské vinohrady, který valná hromada o pár měsíců později ustavila definitivně jako Athletic Club Sparta. Fotbalisté se přidružili až později. A příští rok na jaře to bude dvanáct let, co Zdeněk Rubáš vytáhl cyklistickou Spartu ze zapomnění jako silniční profistáj a začal sbírat úspěchy doma i v zahraničí.

Výjimkou nebyla ani letošní sezona. „Získali jsme medaili na mistrovství ČR i v celkovém pořadí národního poháru,“ sdělil Rubáš.

V žebříčku UCI Europe Tour obsadil kontinentální tým 108. místo.

Z českých celků byl lepší jen tým Ettix-Ihned, což je mladá záloha belgické Pro Tour stáje Omega Pharma – Quickstep. A hradecký Bauknecht Author, donedávna domácí týmová jednička.

Třeba pražská Dukla skončila až za Spartou, v níž role lídrů plnili Martin Hunal s Tomášem Okrouhlickým.

Ten třeba vyhrál královskou etapu na závodě An Post Ras v Irsku a na domácím šampionátu v časovce bral bronz.

Také Hunal exceloval. „Martin za ty tři roky ve Spartě vyzrál. Výborný vrchař si z každého etapáku včetně irského závodu přivezl dres krále hor. V mistrovském závodě s hromadným startem skončil pátý a skvěle mu vyšel závěr sezony. Vyhrál poslední dva díly Českého poháru, celkově skončil třetí a startoval i na mistrovství světa ve Florencii,“ vypočítal Rubáš úspěchy čtyřiadvacetiletého jezdce.

Hunal však pro příště dává Spartě vale. „Jde do Hradce a pokud mu přestup pomůže v dalším růstu, tak to bude jen dobře,“ komentoval Hunalův odchod Rubáš.

Obejít se ale bude muset rovněž bez talentovaného Radovana Doležala, který míří do týmu Ettix-Ihned.

„To je stáj s celosvětovou působností a pro Radovana by to měla být skvělá škola,“ podotkl týmový šéf.

Sparťanskou sestavu dále opouští Jan Klabouch i dvě stálice Rostislav Krotký

(38 let) s Ondřejem Pávkem (33 let).

A největší posily?

Asi dvojčata Jan a Pavel Stöhrovi. „To jsou dvaadvacetiletí kluci z Jablonce, kteří letos jezdili v Prostějově, ale předtím působili dvě sezony v Itálii. Jejich trenérem je Lubor Tesař, což je také záruka kvality,“ podotkl Rubáš.

Do Sparty bere rovněž českého vicemistra mezi juniory Martina Kubíka z Chodova, Jana Rybu ze stupenského Author Teamu a juniorského reprezentanta Petra Fialu z Chebu .

Šanci dá i Petru Kohlbekovi, třicetiletému borci z Nýrska ze zajímavou minulostí. „Petr hrál od malička fotbal a dotáhl to až do pražských Bohemians. Jenže před třemi roky s fotbalem sekl, sedl na kolo a stále se zlepšuje,“ poodhalil Rubáš něco z Kohlbekovy kariéry.

Sparťanský dres by v příští sezoně měla oblékat dvanáctka jezdců v čele s Okrouhlickým a spurterem Jiřím Nesvedou. „Společnou přípravu zahájíme příští týden a za teplem potom vyrazíme v březnu do Itálie,“ sdělil Rubáš.

Zdroj: Karel Sopr – Plzeňský deník

Foto: Tomáš Tesař a AC Sparta

Comments are closed.