Home » Triatlon & Xterra, Závody

Xterra měla premiéru v Krkonoších

Submitted by on Pondělí, 9 Srpen 2010No Comment
Xterra měla premiéru v Krkonoších

Franky Batalier obhájil vítězství z triatlonového závodu světového poháru Xterra Czech, na zbrusu novém místě a nové trati ve Špindlerově Mlýně. Francouz pobil na hlavu 150 závodníků z téměř dvaceti zemí světa. Poctivých 900 metrů plavání v přehradě Labská, která i během této disciplíny zvedla svou hladinu asi o metr, zvládnul Francouz jako čtvrtý. Už v depu při převlékání na cyklistickou část předstihl dva své konkurenty, dojet pak nejlepšího plavce Petra Šlajse už pro něj nebyl problém a na devítikilometrovém běhu si svoji pozici lehce pohlídal.

Od nejlepších plavců většinou v terénním triatlonu nebezpečí nehrozí, je potřeba si většinou dávat pozor na závodníky, kteří jsou dobří na kole. Třeba Petr Novák se prodral při cyklistice na druhé místo a v kopcích Krkonošského národního parku stahoval vteřinku za vteřinkou Batalierův náskok. „Pak ale přišla technická komplikace a ztratil jsem asi minutu,“ říkal Novák v cíli, kde byl nakonec nešťastný z šestého místa. Do stíhání Bataliera se tedy pustil Němec Felix Schumann a taky Karel Zadák, těm to na kole jelo o něco lépe a náskok francouzského vojáka trochu stáhli. Do běhu pak nastupovali na druhé a třetí pozici.

Kontakt se špičkou po 33 km na horském kole neztratilo hned několik závodníků a nechyběl mezi nimi ani další z Francouzů Nico Lebrun. Ten je rekordmanem Xterry Czech, od roku 2002 zvítězil už čtyřikrát. Běh s pořadím ještě hodně zamíchal. Schumann i Batalier sice dokázali udržet ostatní chrty za záda, ale Zadák se musel sklonit před běžeckým uměním Brita Leitch a právě Nico Lebruna.

Ian Leitch je zřejmě nová vycházející hvězda Xterry, jel teprve pátý triatlon v životě a povedl se mu opravdu fenomenálně. Čerstvý mistr Velké Británie zaznamenal téměř o minutu nejlepší čas dne na horském kole a ještě dokázal druhým časem z běžecké části, že se sním bude muset do budoucna počítat. Výborně běžel také Jiří Klíma, který skončil sedmý a sedm lidí předběhl, nahoru se při běhu posouval i celkově devátý Jan Kubíček.

Dámy bojovali kromě nepřízně počasí hlavně o druhé místo, protože jako první byla celkem brzy jasně Renata Bucher ze Švýcarska. Nejlépe to však už po plavání měla rozjeté Francouzka Marion Lorblanchet, která ale výrazně ztratila na cyklistice a měla co dělat, aby za zády udržela dotírajíci Emmu Ruth Smith z Velké Británie, čtvrtá byla Francouzka Guillot a až pátá subtilní Carina Wasle, které tentokrát Česká Xterra příliš nesedla. Nejlepší z Češek doběhla do cíle ve Skiareálu ve Svatém Petru na 6. místě Ivana Loubková a stala se tak mistryní České republiky stejně jako Karel Zadák mezi muži.

Až na počasí, které v sobotu v Krkonoších sportu moc nepřálo, vše ostatní proběhl bez větších problémů. Pořadatelé připravili trať opravdu dokonale a měli i několik náhradních variant, které by v případě potřeby využili. Promočení, ale spokojení závodníci všech věkových kategorií až do 65 let dobíhali do cíle ještě dlouho po francouzském šampiónovi.

Výsledky XTERRA CZECH 2010:
1. Franky Batalier (FRA) – 2:20:57
2. Felix Schumann (GER) – 2:21:33
3. Ian Leitch (GBR) – 2:22:27
4. Nico Lebrun (FRA) – 2:22:37
5. Karel Zadák (CZE) – 2:23:39
6. Petr Novák (CZE) – 2:24:30
7. Jiří Klíma (CZE) – 2:27:06
8. Mikko Vastaranta (FIN) – 2:27:20
9. Jan Kubíček (CZE) – 2:27:30
10. Tomáš Jurkovič (SVK) – 2:27:41

1. Renata Bucher (SUI) – 2:47:18
2. Marion Lorblanchet (FRA) – 2:51:24
3. Emma Ruth Smith (GBR) – 2:54:40
4. Miriam Guillot (FRA) – 2:58:42
5. Carina Wasle (AUT) – 3:06:28
6. Ivana Loubková (CZE) – 3:07:26
7. Kája Polívková (CZE) – 3:12:46
8. Brigitta Poór (HUN) – 3:15:50
9. Noora Kanerva (FIN) – 3:17:40
10. Kateřina Loubková (CZE) – 3:19:07

Kompletní výsledky na www.xterra.cz

Comments are closed.