Home » Aktuální téma, Cyklokros, Závody

Triumvirát Kolína na mistrovství republiky a Českém poháru

Submitted by on Středa, 12 Prosinec 2012No Comment
Triumvirát Kolína na mistrovství republiky a Českém poháru
První vrchol domácí cyklokrosové sezóny je po sobotních závodech v Lounech minulostí. Mistrovství České republiky mládeže a žen plus pohárový závod kategorie Elite se závodníkům Remerx-Merida Teamu Kolín výrazně povedl a do oddílové sbírky přidali ze sedmi startů tři vítězství.
O nejúspěšnějším týmu dne začínalo být jasno od počátku. Jako první se na umrzlou trať vydaly kadetky a Jana Czeczinkarová potvrdila vynikající výkonnost suverénním vítězstvím. Po zásluze jí tak patří nejen mistrovský dres, ale i celkové vítězství v českém poháru. Závod nevyšel Daniele Březinové, po dobrém startu přišel pád a propad na úplný konec. Přesto se nevzdala a dokázala se posunout na šestou příčku. Spokojená může být i se třetím místem v celkovém hodnocení poháru a společným vítězstvím v kategorii družstev.
Mezi kadety s vítězstvím Pavla Křížka až tolik nepočítalo, dokázal se však na nejdůležitější závod velmi dobře připravit. „K favoritům jsem patřil, ale asi ne k těm úplně největším. Na medaili jsem ovšem chtěl jet, a že to dalo na zlato, to je takový bonus. Trať mi vyloženě sedla, jsem z Trutnova, na zimu jsem zvyklý. Závod se rozhodl už ve druhém kole, kdy Matěj před schody spadl, já nastoupil a odjel.“ Největší favorit Lukáš Kunt měl hned po startu kolizi a propadl se hodně dozadu. Předvedl skvělou stíhací jízdu ale na lepší než čtvrté místo už to nedalo. Prvenství v národním poháru si ale s přehledem uhájil, Pavel Křížek skončil stříbrný a prvenství v družstvech je při takovém pořadí jen matematickou formalitou.
Závod žen měl dva otazníky. Zda titul získá Havlíková či Mikulášková a zda mladá kolínská naděje Elena Vaníčková získá první velkou medaili a udrží bronzovou pozici v českém poháru. Nakonec se ještě šestnáctileté závodnici povedlo obojí, když největší soupeřce Karle Štěpánové ujela téměř o minutu. „Hrozně jsem nechtěla skončit v tomhle závodě čtvrtá. Jednak šlo o mistrovskou medaili a na bramborové pozici bych skončila i v poháru. Jelo se mi ale dobře, čekala jsem to horší.“
Největší drama přinesl závěrečný závod elity o body do národního Toi Toi Cupu. Vedoucí čtveřice dlouho nedávala tušit, čí šance stojí nejvýš. Nejlepší formu i vůli po vítězství ale nakonec prokázal kolínský Tomáš Paprstka. „Dařilo se mi tu i vloni, takže na trať jsem se těšil. Umrzlý povrch a prudké výjezdy, to mi sedělo. Dobře jsem odstartoval, jezdil průběžně na třetí a čtvrté pozici, dvě kola před cílem jsem šel na špici a roztrhal to. V závěrečném jsem si pak Boroše pohlídal. Na poslední rovince jsem si nechal trochu odstup a pak za to vzal, aby se nemohl chytit do háku. Těsně před stadionem je to už hodně klikaté, předjet se tam v podstatě nedá a první pozici jsem udržel,“ popsal stručně Tomáš premiérové vítězství v elitní kategorii. A stylově tak zakončil vydařený den Remerx-Merida Teamu Kolín.
Úspěšný den to byl nejen pro závodníky, ale i manažera týmu Jana Slavíčka „Spokojený jsem nadmíru. Máme dva mistrovské tituly, k tomu bronz a závod výborným výkonem korunoval Tomáš Paprstka vítězstvím v českém poháru. Tři vyhrané závody za den je velký úspěch a spokojenost tak musí být stoprocentní. Věřím, že hlavně kadeti a kadetky příští rok naváží na vynikající výkony a v důležité kategorii juniorů a žen budou závodit na reprezentační úrovni. A na svůj první opravdu důležitý cyklokrosový závod, Mistrovství Evropy v Mladé Boleslavi, se dobře připraví.“
Aleš Vaníček

Comments are closed.