Home » Aktuální téma, MTB, Týmy & závodníci, Závody

1. Zimný maratón a Zimní Běh 2012

Submitted by on Neděle, 5 Únor 2012No Comment
1. Zimný maratón a Zimní Běh 2012

Jelikož začal nový rok, začala našemu týmu i nová sezóna. Hned první závod proběhl o třetím lednovém víkendu, a to 21. a 22. ledna. V sobotu jsme se zúčastnili 4. ročníku 1.Zimného maratónu u našich sousedů na Slovensku. V neděli pak program v Železné Studničce, rekreačním areálu na okraji Bratislavy, pokračoval závodem v běhu na 9,7 kilometru. Obě akce bylo možné absolvovat zvlášť a nebo se zúčastnit kombinace obojího. A to byla výzva.

V tomto ročníku tradičníhozimního závodu jsme zaznamenali pár změn. Hned ta první, docela zásadní, bylo přesunutí zázemí a start závodu ze Stupavy do Bratislavy, respektive do okrajové části Železná Studnička – Snežienka. Další změnou byl pak nedělní běžecký závod, na který bylo možno se prezentovat zvlášť, anebo v kombinaci se sobotním MTB závodem.

Vzhledem k tomu, že se závod koná v zimním období, kde kdo by čekal, že účast závodníku bude velmi nízká. Avšak v sobotu se na start bikového „pretěku“ postavilo přes 450 závodníků, kteří byli připraveni poprat se s okruhem dlouhým 29 km a převýšením 650 metrů. Nedělní závod pak překvapil startem více nežstopadesáti běžců.

Naše sestava vyrazila z Hranic v sobotu časně ráno. Mimo pevné jádro týmu Tom, Verča, Franta a mne (Broňa) se k nám přidala Saša Lhotáková, jakožto nadějná běžkyně, a v Přerově pak náš kamarád Petr Novák z 4Ever Cyklo Bulis.

Zimní rána jsou zastřena nemilosrdnou tmou, ale již při příjezdu do Brna se dralo od východu sluníčko a bylo jasné, že na jihu, kam jedeme, bude krásně. A vskutku, po příjezdu do místa startu už sluníčko krásně svítilo. Za takovýchto podmínek se jede i v mrazu dobře   Po prezentaci jsme se přemístili zpět do vozu a urychleně se chystali na start. Na rozjíždění nebyl čas, ale na startovní čáru to byl přibližně kilometr, takže nohy se malinko protočily.

Atmosféra na startu byla jako v létě, nebylo poznat, že je zima a teprve leden. Ještě pár fotek do alba, které pořizovaly Verča se Saškou, a mohli jsme vyrazit vstříc prvním „úspěchům“ v letošním roce. Uvozovky proto, jelikož mám problémy s kolenem a pro úspěch jsem si nepřijel. Ostatní kluci měli silné ambice a chtěli se poprat s konkurencí. Start hned do kopce po asfaltu a pak prudké stoupání už v terénu, bylo vidět, že ledu přibývá a sranda to určitě nebude.

Na vrcholu druhého stoupání potkávám Toma, který totálně zasekl řetěz mezi kazetu a nábu. Týmový duch, je týmový duch a tak jsem se snažil co nejrychleji pomoci a dostat Tomův bike do provozuschopného stavu. Ovšem nebylo to lehké, řetěz se opravdu hodně zasekl a nad opravou jsme strávili přibližně 10 minut. Nakonec se vše povedlo, ovšem i Tom už pak závod objel jen tréninkové, jelikož čelo závodu bylo dávno v trapu.

Na čele se však snažil úřadovat Franta společně s Petrem.  Petrovi se však dařilo o něco lépe a dokázal si na totálně zledovatělé trati dojet pro 4. místo v kategorii. Franta zas tolik neztratil a přiřítil se do cíle na skvělém 6. místě. My s Tomem jsme se prodírali skrze startovní pole a tak jedinou nástrahou nebyl jen led, ale i předjíždění, mnohdy i velmi nemotorných bikerů. Nakonec jsme se do cíle dostali také téměř společně, když jsem dojel na 15. a Tomáš na 18. místě.

Po závodě proběhlo nezbytné umytí kol, nějaká ta interview do televize, vyhlášení s bohatou tombolou a hurá na hotel, podrobit se relaxování, poněvadž, na druhý den, byl přichystán běžecký závod.

Běžeckého závodu se zúčastnili všichni, včetně Verči se Sašou, ovšem kromě mé osoby. Bohužel mě po závodě trápila bolest kolene více, než by bylo zdrávo, a tak jsem se musel šetřit.

Ostatní byli velmi dobře připraveni a naspeedováni na start. Běžecký okruh dlouhý 9,7 km vedl výhradně po asfaltu a závodníci v něm nastoupali 160 výškových metrů. Nejlépe se z našich řad umístil Tom, které zaběhl fantasticky, když se v cíli objevil na 4. místě v čase 37:49 a vynahradil si tak smůlu ze sobotního závodu na biku. Hned za ním cílovou čáru proťal František, který tímto výsledkem získal celkové 3.místo v kombinaci MTB/běh. Petr Novák doběhl na 14. místě už s větší časovou ztrátou, ale i tak to byl velmi dobrý výsledek. Naše holky se s tratí popraly opravdu velmi dobře a v čase 54:38 doběhla na pěkném 6. místě Verča. Saša ji následovala do cíle se ztrátou pouhých šesti sekund a usadila se tak na 7. místě.

První závodní víkend se tedy vydařil. Všichni se tak již těšíme na další závody, které přijdou v hlavní sezóně. Následující měsíce tak bude náš tým využívat velmi pilně k přípravě.

Bronislav Ivan

Foto: biker.sk, behame.sk, Peter Schneidgen

Comments are closed.