Home » Aktuální téma, Týmy & závodníci

Oslavy 120 let Slavie Praha

Submitted by on Úterý, 13 Listopad 2012No Comment
Oslavy 120 let Slavie Praha

Dnes asi málokdo ví, že slavnou Slavii vlastně založili cyklisté (např. fotbal se do Slavie přidal až v roce 1895 a atletika 1893). Klub byl založen 2.11.1892 jako samostatný sportovní odbor Literárního a řečnického spolku Slavia. U zrodu klubu stáli tři studenti, pánové Husman, Kratochvíl a Schoebel. Oficiální název klubu byl v roce 1892 „Akademický cyklistický odbor Slavia“

V Praze se uskutečnilo setkání minulých i současných slávistů. Především díky radnici Prahy 10 a Karlu Koprovi, který vše se zaujetím sobě vlastním uspořádal, se podařilo důstojně zavzpomínat na časy minulé a poděkovat partnerům, kteří se starají o to, aby i současnost neupadla v zapomnění.

V 19 hodin v propůjčených prostorách pozemních hokejistů na Slavii zahájil předseda klubu Karel Kopr večerní akci. Následoval projev 1. místostarosty Prahy 10, pana Ing. Vladímíra Nováka, který si spoločněčně s místostarostkou paní JUDr. Radmilou Kleslovou vzal nad akcí Záštu. Praze 10 mimo jiné vděčíme i za pohoštění, které ten večer bylo na její účet. Oficiální část potom zakončil pan Petr Čáp, zástupce firmy Isostar, když přislíbil klubu podporu do dalších sezón.

Jak jsme nastínili, jednalo se o setkání mezigenerační. Slávistické eso let třicátých, Františka Haupta, zastupoval jeho synovec, pan Miloš Rada, který v krátké řeči doplněné zajímavými dobovými materiály na svého strýce zavzpomínal. Mezi přítomnými nechyběli ani zástupci závodníků a realizačního týmu z dob druhé poloviny minulého století (Šára, Jauris, Trojan, Théra, Vančura a další). Pchopitelně nejvíce byla zastoupena generace současných závodníků.

Velmi rádi jsme pozvali i bývalé slávisty, kteří v současnosti závodí za konkurenční týmy. Těší nás, že i oni pozvání přijali a v hojném počtu se dostavili. Cyklistika je přece jen jedna.

Program pokračoval i v sobotu společnou vyjížďkou. V 11 hodin jsme se sešli v Praze na Slavii, abychom dojeli do Brandýsa nad Labem, kde jsme položili kytici na hrob již zmíněného Františka Haupta.

Další info: www.kcslaviapraha.cz

Comments are closed.