Home » Aktuální téma, MTB, Týmy & závodníci, Závody

Cyklomaraton tour Okolo Zlína 2011

Submitted by on Pondělí, 10 Říjen 2011No Comment
Cyklomaraton tour Okolo Zlína 2011

Prosluněná první říjnová neděle přilákala do Zlína nemálo závodníků na poslední závod Cyklomaraton tour série, Okolo Zlína. V závodě byly připraveny dvě tratě a sice 45km dlouhá s převýšením bezmála 1400 metry, která byla hlavním závodem a trať 25km dlouhá, pro méně zdatné bikery.

Do Zlína jsem vyrazil sám, avšak na místě jsem se potkal s Frantou, který si chtěl také užít poslední závod v sezoně za krásného počasí.
Konkurence z české špičky se opravdu sešla velká, tradičně nechyběl třeba Honza Hruška, Ondra Fojtík se svým mladším bratrem nebo třeba Robert Novotný. Dorazili však i takové jména jako Ondřej Cink, Marek Rauchfuss, Filip Eberl nebo Stanislav Hejduk.
Start závodu byl z náměstí T.G. Masaryka vedle budovy Prioru, kde závodníky čekal také cíl.
S Frantou jsme si přijeli „nadrzo“ dopředu na startovní čáru. Od začátku závodu se jelo stále do kopce. První stovky metrů vedly po asfaltu, aby došlo k natažení celého startovního pole a nedošlo k ucpání prvního prudkého stoupání, které následovalo velmi záhy. Podařilo se mi udržet se ve špici s nejlepšími, ale v nájezdu do stoupání jsem zvolnil. Sezona stála za prd a věděl jsem, že nemám šanci se v prudkém kopci udržet vepředu. Po výjezdu následoval singeltrail, kde mě ještě předjelo pár lidí, než jsem se usadil v nějaké skupince. Záhy mě předjel i Franta, který po startu trošku zatuhl, ale pak se samozřejmě rozjel a zmizel mi. Byť je trasa závodu krátká, nejedná se o lehký závod. Stoupá se často do velmi prudkých kopců, které jsou i technicky stížené volnými kameny.
Postupně se rozjíždím a sjíždím si jednu skupinku za druhou. Baví mě to, a v technice mám před ostatními navrch. Trať obsahuje i krásné jezdivé sjezdy se singeltraily, kde se dá hodně získat, ale naopak i ztratit. V polovině závodu se mi jede opravdu dobře a snažím se jet na maximum .
Sem tam mě zdrží někdo ve sjezdu nebo v technickém výjezdu, ale jinak dobrý. Přibližně na 30tém kilometru ztrácím ve sjezdu bidon a vím, že bude zle. Musím si mírně zpomalit, protože sluníčko ještě dost pálí a druhá občerstvovací stanice s vodou je v nedohlednu. Po sjezdu mi dává trošku napít jeden biker z 4ever cyklo bulis, za což mu děkuji. Než dojedu k již zmíněné druhé občerstvovačce, chvíli to trvá a předjíždí mě několik lidí. Jsem strašně naštvaný, jak se vše vyvinulo. Na občerstvovačce si nechávám nalít do prázdného bidonu pouze vodu a hned jedu totální šrot. Druhý gel a musím vydržet až do cíle. Bolí to hodně, hlavně závěr je spíše po asfaltu, kde se mě snaží sjet skupinka lidí.
Snažím se co nejméně otáčet a „necítít bolest“ :D . Ve stoupání k Fabiánce míjím Kubu Sedláře, který mě povzbuzuje a hlásí mi zhruba 5 minut na Frantu. Nepolevuju a jedu dál. Skupině za sebou jsem ve stoupání ujel, už jen kousek lesem a sjezd podél sjezdovky zpět do prostoru startu a zasloužený cíl.
Celkově dojíždím na 46. místě, což mě vůbec netěší, na Frantu jsem pak nakonec ztratil minut 7. Což není zas taková hrůza. Ovšem mohlo to být lepší. Frantovi se tentokrát vyhnuly technické problémy a dojel celkově na 26. místě.
Závod vyhrál v cílovém špurtu Ondra Fojtík před Markem Rauchffusem v čase 1:46:43, třetí pak dojel Robert Novotný.

Tak jako tak, byla to příjemná tečka za letošní sezonou a už se těším na tu nadcházející.

1. Fojtík Ondřej 1:46:43
2. Rauchffus Marek +0:00
3. Novotný Robert +0:12

26./6. Haitl František +20:16
46./12. Ivan Bronislav +27:37
88./12. Žabíček Václav +36:17

Mirek Chládek

Comments are closed.