Home » Silniční cyklistika, Tour de France

Tour odstartovala. Cancellara vyhrál prolog.

Submitted by on Sobota, 3 Červenec 2010No Comment
Tour odstartovala. Cancellara vyhrál prolog.

Olympijský vítěz a trojnásobný mistr světa v časovce Cancellara potvrdil na mokré trati po dešti pozici největšího favorita a přesvědčivě zvítězil v 8,9 km dlouhém prologu Tour de France 2010. V Rotterdamu si tak stejně jako v předchozím ročníkuoblékl žlutý trikot lídra jako vůbec první z jezdců. Jediný Čech na Tour Roman Kreuziger dojel dvacátý, ztratil 38 vteřin.

Vítězný Cancellara porazil o deset sekund Němce Tonyho Martina. Ten vedl klasifikaci skoro celý den, až v závěru o první místo přišel pojízdě  Švýcara, jemuž se přezdívá Spartakus. Fabian Cancellara tak přesvědčivě vyvrátil všechny povrchní pochybnosti o svých úspěších a používání elektromotorů. O dalších deset sekund zpět byl na třetím místě Brit David Millar.

Z nejužších favoritů se jízda podařila Contadorovi, který skončil šestý, a vydařenou jízdou se blýsknul i sedminásobný vítěz Tour Lance Armstrong. Ten skončil čtvrtý, 22 sekund za vítězem.

Roman Kreuziger vstoupil do letošní Tour de France dvacátým místem. S výsledkem byl maximálně spokojený. „Cancellara jel na hranici rizika.Spíš než časovkáři mě zajímá ztráta na možné favority Contadora s Armstrongem. Dostal jsem od nich 10, 15 vteřin, s čímž jsem tak nějak počítal,“ uvedl Kreuziger na svém webu. Jeho jízdu ovšem poznamenal déšť. „Přestalo mi pršet pět minut před startem. Bylo to ještě mokré, takže jsem to jel absolutně bez rizika, abych se nesložil. Je blbost tady ztratit Tour nějakým pádem,“ popsal jediný Čech na startu.

Výsledky prologu (8,9 km): 1. Cancellara (Švýc./Saxo Bank) 10:00, 2. Martin (Něm./HTC-Columbia) +10, 3. Millar (Brit./Garmin) +20, 4. Armstrong (USA/RadioShack) +22, 5. Thomas (Brit./Sky) +23, 6. Contador (Šp./Astana) +27, 7. Leipheimer (USA/RadioShack), 8. Farrar (USA/Garmin) oba +28, … 20. Roman Kreuziger (ČR/Liquigas-Doimo) +38.

Comments are closed.