Home » Silniční cyklistika

Vítězem silniční Beskyd Tour se stal Svoboda

Submitted by on Pondělí, 19 Červenec 2010No Comment
Vítězem silniční Beskyd Tour se stal Svoboda

Frenštát pod Radhoštěm o uplynulém víkendu znovu ožil ve jménu sportu. Sjeli se sem příznivci silniční cyklistiky, kteří se nebáli porovnat síly se soupeři a Moravskoslezskými Beskydami. Pořadatelé, jak už je zvykem, opět přichystali dvě trasy – osmdesátikilometrovou a královskou maratónskou, která měřila 182 kilometrů. Jakub Svoboda z týmu Kolokrám-Svijany ovládl letošní ročník silničního maratónu Beskyd Tour. O půl vteřiny porazil Tomáše Čera. Na třetím místě dojel Petr Swaczyna.

Delší trať Beskyd Tour je každoročně prestižním podnikem, na který přijíždějí účastníci ze všech koutů České republiky. Náročnost pravých horských stoupání se na ní totiž snoubí s krásnými výhledy a nedotčenou přírodou, což jsou velká lákadla.

První třetina závodu vedla zvlněným terénem z Frenštátu okruhem přes Hukvaldy a zpět okolo štramberské trúby, pak peloton zamířil k první horské prémii dne – na Pustevny. Následoval další náročný kopec na Soláň, Kasárna, a ze slovenského území se pak stoupalo na Bumbálku. Ani zde ale neměli závodníci vyhráno, neboť je čekal po sjezdu do Bílé tvrdý výšlap na Jamník a následně z Ostravice přes Smrček se peloton vracel přes Kunčice pod Ondřejníkem na Ráztoku nad Trojanovicemi, kde byl cíl. Suma sumárum 182 kilometrů s převýšením 2900 metrů.

Ačkoliv se ve stoupání na Soláň na čelo probojoval Radoslav Šíbl (Bikezone.cz/MRX), který je známým účastníkem extrémních etapových závodů horských kol a na čele vydržel až na Bumbálku, na špici jej později vystřídala velmi silná trojice – karvinského rodáka Tomáše Čera (Basso) a dalšího takřka lokálního borce Petra Swaczynu (CK Feso Petřvald) v úniku doplňoval Jakub Svoboda (CK Kolokrám Svijany), který zde byl vloni druhý. A letos již Svoboda na vítězství dosáhl – v neuvěřitelně vyrovnané trojici pošetřil do závěrečného spurtu nejvíce sil a pro vítězství si po pěti a půl hodinách dřiny přijel pro vytoužený triumf. Pouhou půlvteřinu za ním skončil Tomáš Čer, třetí místo zbylo na Petra Swaczynu.

Silniční Beskyd Tour je za námi, ale již tuto sobotu 24. července 2010 odstartuje z Frenštátu její pokračování – tentokrát na horských kolech.

Více informací: www.beskydbike.cz

Výsledky zde.

Comments are closed.