Home » Silniční cyklistika, Týmy & závodníci

Rozhovor s Gabrielou Slámovou po MČR

Submitted by on Čtvrtek, 1 Červenec 2010No Comment
Rozhovor s Gabrielou Slámovou po MČR

Hned dvě překvapení přichystala časovka žen, která se jela v rámci mistrovství České republiky minulý týden. O to první se postarala rychlobruslařka Martina Sáblíková, když získala zlato (a pak ještě další dvě). Tím druhým byla bronzová medaile teprve devatenáctileté cyklistické naděje Gabriely Slámové, jež byla překvapením i pro ni samotnou. V krátkém rozhovoru závodnice francouzské profesionální stáje Vienne-Futuroscope blíže přibližuje jak vlastní časovku, tak i svůj příští závodní program.

Připomeneme, že po šestém místě v etapovém závodě „Ronde de Bourgogne“ navázala brněnská rodačka ve Francii, kde sídlí její tým Vienne-Futuroscope, vynikajícím výsledkem v závěrečném dílu Francouzského poháru žen v silniční cyklistice. Dojela druhá a zároveň se stala vítězkou kategorie do 23 let. Že má formu se tedy dalo tušit.

Ale bronz v časovce jednotlivkyň byl překvapením i pro Slámovou samotnou. „Třetí místo je pro mě takové osobní vítězství. Čekala jsem, že skončím do pátého místa, protože nejsem vyloženě časovkářský typ. Na výbornou závodnici jako je Martina Růžičková jsem ztratila jen minutu, takže jsem velmi spokojená,“ řekla devatenáctiletá rodačka z Brna a závodnice francouzské profesionální stáje Vienne-Futuroscope krátce po dojezdu mistrovského závodu.

Gabrielo, gratuluji k zisku medaile na MČR. Čekala jste, že by to mohlo v některém ze závodů vyjít?
Medaile z časovky mi udělala velkou radost. Zvlášť, když se mnou na stupních stály Martina Sáblíková s Martinou Růžičkovou. Ze silnice (dojela čtrnáctá – poznámka redakce) jsem trochu zklamaná, ale to se snad brzo srovná. Mám teď nejisté období – jeden den mám pocit, že bych klidně roztrhala celý balík, a druhý den že bych ten závod snad ani neobjela. I to se snad zase spraví.

Věřila jste si do časovky?
V ten den, kdy se jela časovka, to byl můj den. Měla jsem za sebou obrovskou podporu, kolo mi sedělo a věřila jsem si na dobrý výsledek. Byla bych spokojená, i kdyby to medaile nebyla, protože jsem do toho závodu šla opravdu naplno.

Mezi hlavní favoritky na medaili z časovky jste nepatřila – připravovala jsi se na to nějak speciálně?
Těsně před mistrovstvím jsem pár treninků na časovkářském kole absolvovala, ale že bych se na časovku zaměřila, to říci nemůžu. Spíš jsem dostala pár rad do závodu – jak správně jet abych co nejvíce šetřila síly a zároveň byla rychlá.

Co říkáte na Martinu Sáblíkovou? Vyhrála, co se dalo…
Nemám slov, je na to úplně jinak stavěná. Ten převod, který v časovce jela, byl více než obdivuhodný. Troufnu si říct, že by se neztratila ani mezi muži!

Jaký Vás teď čeká v nejbližším měsíci program?
Budu teď chvíli doma v Česku. Chystám se na etapák tady okolo Českého Švýcarska, kde budu ale startovat poprvé. Měla by sem přijet světová špička, tak doufám, že nohy pojedou a já se budu moct reálně porovnat se světem.

Jak na bronz z časovky reagoval Váš francouzský tým?
Bylo vidět, že mají velkou radost. Umocnily to ještě kolegyně Kanaďanky, s nimiž ve Vienne Futuroscope jezdím. Ty oslavovaly titul a třetí místo, takže v týmu opravdu zavládla velká radost.

Foto: Sébastian Rio, Patrik Pátek

Comments are closed.