Home » Aktuální téma, Silniční cyklistika, Závody

Vysočina 2014

Submitted by on Středa, 13 Srpen 2014No Comment
Vysočina 2014

V uplynulých dnech jsme absolvovali etapový závod Vysočina. V konečném pořadí obsadil velmi dobré deváté místo Adam Sekanina jako nejlepší z cyklistů Favoritu, v hodnocení týmu jsme skončili čtvrtí. Tady je pohled na jednotlivé dny očima trenéra Františka Trkala:

1. etapa:

I letos se na startu sešla dobrá konkurence, nechyběly týmy Bauknecht Author, Etixx, stáje z Německa, Rakouska, Holanska a Slovenska. První etapa byla rovinatá a měřila 111 km. Start a cíl byl ve městě Přibyslav a do cíle spurtovala skupina o cca 40 lidech. V této skupině byli všichni startující závodníci Favoritu. Umístění našich: 19. Neuman, 24. Kukrle, 25. Chlupáč, 30. Sekanina.

2. etapa:

Start a cíl byl v Poličce, etapa byla rozložena do šesti okruhů a měřila 134 km.  Rozhodující okamžik etapy a řekl bych i celého závodu, se odehrál dvě kola před koncem od hlavního pole se odpoutalo 11 závodníků a mezi nimi i náš Adam Sekanina. Tým Bauknecht Author tam měl Polnického a Hunala, Etixx, tam měl také dva závodníky a tři cyklisty tam měl rakouský tým Amplatz. Tato skupina spolupracovala a v tomto složení také spurtovala v Poličce na náměstí. V cíli měla náskok na hlavní pole více jak 11 min. Adam Sekanina obsadil v etapě 9. místo. Další naší dojeli v hlavní skupině.

3. etapa:

Měřila 123 km a byla rozložena do čtyř okruhů u Bystřice nad Perštejnem. V půlce závodu odjel Slovinec Tratnik, který však nikoho v celkovém pořadí neohrožoval a dojel si pro etapové vítězství a o tři minuty později spurtovala hlavní skupina o cca 40 závodnících. Nejlepší z našich spurtoval Dominik Neuman na 14. místě, Adam Sekanina byl 16., Chlupáč 22. a Kukrle 29.

4. etapa:

Poslední etapa Vysočiny se jela na členité trati, délka etapy 85 km a byla určitě nejnáročnější. 50 km před cílem se od hlavního pole odpoutal Francouz Guerin z týmu Etixx a ten si postupně vybudoval náskok až tři minuty, který udržel až do cíle a tím vyhrál letošní Vysočinu před Hunalem a Polnickým. Z Favoritu dojel nejlépe náš lídr Adam Sekanina na 9. místě, 18. Chlupáč, 25. Neuman.

V celkové klasifikaci se Sekanina po poslední etapě posunul na 9. místo, umístění dalších našich závodníků: 19. Chlupáč, 27. Neuman, Kukrle nedokončil.

Favorit Brno obsadil v soutěži družstev výborné 4. místo: 1. Etixx, 2. Amplatz (Rak.), 3. Bauknech Author, 4. Favorit Brno.

Chtěl bych pochválit všechny kluky za dobrý týmový výkon, protože když se peloton dělil, tak ve sjezdu měl technický problém na kole Adam Sekanina a musel měnit celé kolo, Naše mechanická pomoc byla daleko, protože peloton byl nadělen na několik skupin. Jeho týmový kolega Michael Kukrle neváhal a dal mu svoje celé kolo a Chlupáč a Neuman mu pomohli se znovu dotáhnout do první skupiny, která v ty době měla cca 10 závodníků. Takhle si představuji týmový výkon!!!

Jinak musím říci, že celý závod kluci pracovalo výborně a odměnou jim je umístění v top 10 (Sekanina) a v soutěži družstev 4. místo.

Na tomto závodě nestartovala trojice závodníků Turek, Schlegel a Hampl, kteří měli po volnu individuální tréninkový plán a chystali se na zbytek sezóny.

V kompletním složení se představíme už tento pátek na kritériu, které se jede v ulicích města Hradce Králové a hlavně na sobotním závodě UCI 1.2 a zároveň i posledním závodě Českého poháru, který se jede v Opočně, a závodníci zavítají do Orlických hor.

Comments are closed.