Home » Závody

Tatarkovič mistrem ve 4X pro rok 2010

Submitted by on Pondělí, 5 Červenec 2010No Comment
Tatarkovič mistrem ve 4X pro rok 2010

Sezóna domácího 4X pokračovala v bikeparku v Kosmonosech u Mladé Boleslavi. V sobotu se zde jel závod Českého poháru a v neděli bylo na programu mistrovství ČR. Fourcrossová dráha, na jejímž zdokonalení se podílel vedle místního MBC Freeride Teamu i Michal Maroši, nejlépe seděla Kamilu Tatarkovičovi z týmu Scott FDF – ten vyhrál oba dny a následující rok tak bude vozit dres s českou trikolórou. Poprvé v kariéře. V juniorech obhájil Jakub Říha.

Nedaleko od dálnice vznikla v Kosmonosech trať s poměrně krátkou startovní rovinkou. O výsledku závodů často rozhodovala ostrá zatáčka na jejím konci, kterou ztěžoval sypký podklad. Český pohár i MČR zažily na této dráze premiéru a podle ohlasů zúčastněných se oba závody vyvedly dobře. „Dráha byla celkem zábavná s pár pěknými skoky a v kombinaci s prachem nebyla zrovna nejjednodušší, protože to místy dost klouzalo,“ řekl Kamil Tatarkovič, který měl po víkendu hned dva důvody ke spokojenosti. Co ale závodění a vůbec jakýkoliv pohyb hodně komplikovalo byly tropické teploty přes 30 stupňů.

V sobotu se po tréninku spustil druhý podnik Českého poháru ve 4X. „První závody v Praze jsem kvůli závodění v USA nestihl, takže to byla moje letošní česká premiéra. V kvalifikaci jsem udělal před cílem jednu větší chybu a skončil jsem druhý,“ hodnotil Kamil Tatarkovič. Vyřazovacími jízdami se ale olomouckému riderovi podařilo probojovat se do finále, kde raketově odstartoval. „Neměl jsem ale vnitřní dráhu a tak jsem si raději přibrzdil a do první zatáčky najížděl druhý. V ní se mi však podařilo dostat se na prvním místo a to jsem udržel až do cíle,“ radoval se vítěz sobotního Českého poháru Tatarkovič.

Ani v neděli tropické počasí nepolevilo a čekal nás další závodní den v tropickém vedru. Tentokrát to však byla bitva o dres mistra republiky. „V kvalifikaci jsem nepatrně změnil stopu a podařilo se mi dráhu sjet pocitově lépe než předchozí den. I tentokrát to však bylo druhé místo. Postupovací jízdy jsem všechny vyhrál a postavil jsem se na start finále. Start mi ovšem vůbec nevyšel a na první rovince jsem nepatrně ztrácel. Průjezd první zatáčky se mi ale povedl, dostal jsem se do vedení,“ zhodnotil Kamil Tatarkovič. I v neděli tedy projel cílem jako první a stal se poprvé v životě mistrem republiky.

„Druhých a třetích míst mám za těch několik let závodění spoustu, ale titul mi vždy uniknul, tak jsem byl rád, že se to letos podařilo,“ dodal šťastný Tatarkovič. Na druhém místě dojel Michal Prokop, třetí Michal Maroši a čtvrtý Lukáš Měchura.

Kategorii juniorů vyhrál podruhé a naposledy písecký Jakub Říha, minulý týden pátý ze závodu SP v kategorii elite. Mezi ženami závod vypsán nebyl – na start nedorazily Jana Horáková ani Romana Labounková a jedinou závodnicí, která do Kosmonos přijela, zůstala Tereza Votavová.

Kamil Tatarkovič a Jakub Říha používají vidlici Fox od společnosti CykloŠvec s.r.o.

Comments are closed.