Home » Silniční cyklistika, Týmy & závodníci, Za jízdy, Závody

Martin Hunal celkově třetí Okolo Irska

Submitted by on Středa, 30 Květen 2012No Comment
Martin Hunal celkově třetí Okolo Irska

Vynikající umístění v závodě Okolo Irska /An Post Ras/ dosáhl Martin Hunal z týmu Sparta Praha. V osmi etapovém závodě  skončil třetí a obsadil i druhé místo ve vrchařské soutěži.

Závodník cyklistického týmu AC Sparta Praha skončil na etapovém silničním závodě kategorie UCI 2.2 na vynikajicím 3. místě a zajel tak nejlepší výsledek v jeho dosavadní kariéře. V osmietapovém podniku zvítězil Nicolas Baldo z Francie, Hunal za ním zaostal o pouhých 17 sekund

Hunal o svém umístění na stupních vítězů rozhodl v královské etapě, která měřila 149 kilometrů. V ní skončil na druhém místě a zároveń si zajistil druhou příčku ve vrchařské soutěži. Z dalších jezdců Sparty Praha jel dobře ještě Rostislav Krotký, jemuž v konečném pořadí patří 19. místo. Závod se jel celkem na 8 etap a celkem závodníci absolvovali 1172 kilometrů. V průběhu celého závodu panovalo na Irsko nezvyklé slunečné počasí bez deště.

Tým AC Sparta Praha startoval ve složení Martin Hunal, Jiří Nesveda, Ondřej Pávek, Daniel Vejmelka a Rostislav Krotký.

„Jsem velice spokojený, když jsme s týmem odjížděli na tento etapák, tak jsme si řekli, že by bylo super být mezi prvními a to se nám povedlo. Já sám tento výsledek považuji jako nejlepší v mé kariéře. Hodně lidi si myslí, že jsem si výsledek vyjel sám, ale tak to není. Nebýt celého pětičlenného týmu se kterým jsme tady startovali, tak by se nám to nepovedlo. Všem klukům jsem každý den za jejich práci poděkoval. Odvedli velký kus dobré práce,“ poděkoval svému týmu Hunal.

Cyklisté Sparty se podřídili taktice

Týmová strategie vedla k očekávanému přání. Celý tým makal na Hunala a ve spurtech měl řádit Jiří Nesveda. Ten se však přidal ke stahování nástupů a náskoku vedoucích závodníků a podřídil se taktice vyjet pozici pro Hunala.  Proto jsme ho ve spurtech neviděli. „Jeli jsme tam s cílem spurty rozjet na mě a celkové pořadí pro Hunala. Bohužel už v druhé etapě nám odjela skupina kde jsme neměli žádného zástupce. Tak jsme všichni skupinu sjížděli. Tím jsem se vystřílel ze sil a v etapě jsem nebyl schopný spurtovat.  Hlavní bylo že jsme tu skupinu dojeli na potřebný rozestup. Martin Hunal potom obsadil v páté etapě druhé místo, kde byli 20% kopce. Odjel s dalšími závodníky a získal druhé místo. Tím se posunul na třetí místo celkově a pak už jsme to udrželi až do konce. Já jsem v podstatě nespurtoval,“ vysvětlil spurter Nesveda, který svým výkonem pomohl k úspěchu svého kolegy.

Krásné třetí místo v celkovém pořadí Hunala potěšilo. Ale jednoduché to nebylo. Nejprve chytil ztrátu a před královskou etapou měl zdravotní problémy.

„V průběhu druhé etapy to se mnou vypadalo hodně špatně. Odjela čtyřčlenná skupinka a měla celkem velký náskok, ale týmu se náskok témeř celý povedlo zlikvidovat a ztratil jsem jenom nějaké vteřiny a byl jsem stále ve hře o podium. Den před královskou etapou jsem měl zdravotní problémy a měl jsem obavy, že to moc nepůjde. Během etapy se mi ani nejelo dobře. Ale pak jsem se rozjel a skončil druhý, což mě posunulo na druhé místo v celkovém pořádí, které jsem až do cíle udržel,“ doplnil Hunal.

Svým týmovým pojetím zasáhl do bojů také Ondřej Pávek. „Mě osobně překvapil velký balík. V závodě jelo 35 startujících týmů po pěti lidech. A to bylo hodně náročné na sjíždění. Překvapilo mne na Irsko krásné počasí a velké teplo. To bylo velmi příjemné. Náročnost závodu byla taková, jaká odpovídá závodu UCI 2.2. a jsme rádi, že jsme dokázali s konkurencí držet krok a brali třetí flek,“ doplnil své kolegy.

Sparta má svého vrchaře

Výborný výsledek v UCI závodě kategorie 2.2 není překvapením. Tým Sparty v loňském roce slavil úspěch v podání Romana Broniše v závodech v Polsku.

Konečně máme ve spartě vrchaře, což je hodně pozitivní záležitost. Martin je člověk na kterého se můžeme v kopcích spolehnout. S tím se dá pracovat a je to velmi dobře. Dříve jsme měli ve Spartě spurtéry, tempaře a teď konečně i vrchaře. Jsme rádi že se mu daří. Rok od roku se zlepšuje a pracuje na sobě, což je velmi pozitivní. Celý tým mě potvrdil proč byli vybráni na tento závod. Všichni kluci pracovali na tom, aby se udržel ten výsledek pro Martina. Akorát ve čtvrté etapě chytnul asi 11 sekund, když se před cílem peleton rozdělil. Možná mohl být i ve žlutém trikotu,“ pochválil své svěřence Zdeněk Rubáš, manažer Sparty.

Rosťa Krotký byl 19., Ondřej Pávek dokončil závod na 48. místě, Jiří Nesveda 101. a Daniel Vejmelka 118. Po výborném výkonu Martina Hunala v královské 5. etapě se AC Sparta Praha soustředila na uhájení či vylepšení 3. místa. 6. etapa byla také velmi kopcovitá a mohla ještě hodně změnit v celkovém pořadí. Sparta spolu se Švýcary pracovala celou etapu na špici pelotonu a Martin Hunal s přehledem bodoval i na vrchařských prémiích a upevnil druhé místo v nejlepších vrchařích. V 7. etapě v cílovém spurtu dojel na 7. místě Rostislav Krotký a v závěrečné 8. etapě opět Sparta udávala tempo a před závěrečnými okruhy dostihla uniklou skupinu závodníků. V posledním spurtu dojel Hunal na 15. a Krotký na 16. místě.

Video z etap: zde

Konečné pořadí:

1. Nicolas Baldo (Fr.) 26:55:57, 2. Rostollan (Fr.) +13, 3. Martin Hunal (ČR/Sparta Praha) +17, 4. Lang (Švýc.) +18, 5. Handley (Brit.) +18, 6. Bialoblocki (Pol.) +21, …19. Krotky +2:09, 49. Pávek +21:13, 108. Vejmelka (všichni ČR/Sparta Praha) +1:19:05.

Zdeněk Rubáš

Comments are closed.