Home » Aktuální téma, MTB, Týmy & závodníci, Závody

Mistrovství Galaxy série v Mikulově

Submitted by on Pátek, 9 Srpen 2013No Comment
Mistrovství Galaxy série v Mikulově

Šestý ročník závodu Pálavský krpál provázelo tropické počasí, na které budou účastníci závodu patrně ještě dlouho vzpomínat. Teploty se na jižní Moravě blížily až ke čtyřicítce a na rychlé trati po loukách a mezi vinohrady bylo jen málo míst, kde by se dalo přes spalujícími paprsky slunce schovat.

To tradiční z Pálavského krpálu zůstalo stejné – každý z včas přihlášených dostal láhev pálavského vína a rychlý závod na tratích mezi vinohrady sliboval, že se pojede pěkně zostra. V barvách našeho týmu nastoupili na závod dlouhý 72 kilometrů František Haitl, Bronislav Ivan, Martin Sigmund, Tomáš Gladiš a hostující Marek Holášek. O servis na trati se klukům postarala Verča Kutňáková, která kvůli vleklým zdravotním problémům pravděpodobně již žádný závod letos bohužel nepojede.

Do sedmitisícového Mikulova se sjelo na šest stovek účastníků. Start hlavního závodu na 72 kilometrů proběhl v 11.00 z  historického náměstí v Mikulově a bylo tedy jasné, že pojedeme v nejhorším možném parnu. Trať na dva identické okruhy je charakteristická nevelkým převýšením a vedla především po lesních a polních cestách, přibližně z jedné třetiny se jelo po asfaltu. Průměrná teplota v závodě činila 38 stupňů Celsia a vzhledem k tomu, že mezi vinicemi bylo míst se stínem jako šafránu, hodně lidí na vysoké tempo a tropické teploty doplatilo. A to třeba i takové borce, jako je Zdeněk Mlynář, čtyřnásobný vítěz Pálavského krpálu a úspěšný cyklokrosový reprezentant.

Letošní ročník Pálavského krpálu byl mistrovským závodem Galaxy série 2013, což mělo význam především pro pravidelné účastníky seriálu. Ti totiž mohli získat dvojnásobný počet bodů do celkového pořadí a závod tak sliboval velkou bitvu o cenné bodíky.

Naši kluci se drželi od startu vepředu. Přežili nervózní výjezd z města i úvodní stoupání v první skupině. Pak ale na polní cestě jeden z ambiciózních závodníků spadl, čímž početnou vedoucí skupinu rozdělil. Do pádu se připletlo více lidí, cesta se zablokovala a prvních deset lidí vepředu tak mělo rázem drobný náskok. Zatímco Tomášovi se ještě povedlo se do vedoucí skupiny dotáhnout, ostatní kluci už tolik štěstí neměli a šance na solidní výsledek tak pro ně zhasla.

Tomášova smůla pokračovala dále. Sotva dojel do první skupiny, píchla ho včela a krátce na to se v jednom z mála stoupání začala první skupina trhat a nejlepší z hranických tak rázem jel ve druhé skupině. Na podobné trati by musel být superman, aby doletěl zpátky dopředu a jak se ukázalo, přišel tím i o možnost umístit se na bedně. Zbytek závodu tedy odkroužil ve spolupráci s občasným tréninkovým parťákem Michalem Chmelem ze Superior Riders, který kilometr před cílem zapnul turbopohon svých megastehen a Tomášovi odjel.

Druhým nejlepším z našeho týmu byl v cíli Broňa Ivan na 21. místě. Vedro zdevastovalo Frantu Haitla (44.), Martin Sigmund dojel 54. a 9. v kategorii, Marek Holášek se s vedrem také srdnatě pral a dokončil závodu na 83. místě.

Závod vedl z větší části rakouským pohraničím, mezi vinohrady i v úbočí Pálavy. Moc hezké byly pohledy při návratu do cíle na výběžek Pálavských vrchů a mikulovský zámek. A koupel ve vápencovém lomu na okraji Mikulova nám po závodě fakt přišla vhod!

Pálavský krpál – 72 km – muži absolutně
1. Milan Fajt (Eurofoam Sport Team) 2:09:44
2. Zdeněk Tomeček (GS Technik Cyklo Team Jistebnice) +0:36
3. Lukáš Codl (GS Technik Cyklo Team Jistebnice) +6:09
4. Jakub Koška (Bikeclinic Cannondale) +6:41
5. Břetislav Rohel (Bikestyle.cz) +8:42
6. Michal Chmel (Superior Riders) +9:52
7. Tomáš Gladiš (Galaxy Team Hranice) +9:57

21. Bronislav Ivan (Galaxy Team Hranice) +19:00
44. František Haitl (Galaxy Team Hranice) +30:43
54. Martin Sigmund (Galaxy Team Hranice) +34:19
83. Marek Holášek (Galaxy Team Hranice) +45:52

Galaxy série 2013 pokračuje již 17. srpna v Náměšti nad Oslavou AVG Náměšťským Cyklomaratonem. Tak snad se nám tam zadaří více! Info najdete na www.galaxy-serie.cz.

Galaxy Team Hranice

Comments are closed.