Home » Foto, Pozvánky k závodění, Týmy & závodníci, Za jízdy, Závody

HANÁCKÉ GRAVEL ve Střeni na Olomoucku

Submitted by on Sobota, 18 Únor 20237 Comments
HANÁCKÉ GRAVEL ve Střeni na Olomoucku

V obci Střeň se po kratší odmlce naváže na tradici cyklistických závodů, v sobotu 22. dubna 2023 se uskuteční závod v nové cyklistické disciplíně gravel. Tento nový závod bude mít i nový název který je typický pro náš region, a to HANÁCKÉ GRAVEL. Závod HANÁCKÉ GRAVEL ve Střeni bude součástí závodů GRAVEL BOHEMIA CUP – ČESKÝ POHÁR 2023.
Myšlenka uspořádat první český pohár vznikla již v loňském roce v hlavě Petra Brudr Svobody z Hlinska, který uspořádal v loňském roce mistroství ČR v této cyklistické disciplíně a spojil se s Českým svazem cyklistiky a nadšenci v daných regionech.
V Olomouckém kraji se pro tuto myšlenku nadchli Petr Březina, který v regionu pořádá spousty akcí pro cyklisty a sám vede cyklo team Kolárna a propagátor cyklistiky i ostatních sportů Roman Brandýs, jenž se v cyklistice pohybuje, trénuje děti a pořádá cyklistické i triatlonové soutěže již více jak 30 let.
Slovo dalo slovo Petr Březina a Roman Brandýs si řekli, proč nepsat tuto historii, domluvili se s Petrem Svobodou, plácli si navzájem s tím, že závod v Olomouckém kraji bude historicky první závod Českého poháru GRAVEL BOHEMIA CUPu 2023.

Míst, kde uspořádat tento závod, se nabízelo více, ale oba dva pánové si právě vzpomněli na tradici cyklistických závodů v obci Střeň, kdy pořadatelé vždy předvedli bezchybnou dokonalou práci s využitím zázemí obce. Proto oslovili Michala Frantíka, rodáka z této obce a bezprostředně pana starostu obce Jiřího Nevimu, následně představili tento závod zastupitelům obce Střeň a místním složkám. Bylo dohodnuto, mohla se rozjet práce směřující k hlavnímu cíli, a to ke dni „D“ k samotnému závodu.
Nyní má závod již potvrzenou záštitu hejtmana Olomouckého kraje Josefa Suchánka a pojede se jako Mistrovství Olomouckého kraje GRAVEL 2023.
Počítá se s dopoledním programem, závody pro ty nejmenší a mládež a nezpoamíná se i na odpolední, večerní hudební vložku.
Ambasadorem závodu bude Tomáš Konečný, vítěz 6. ročníku závodu ve Střeni z roku 2007, bývalý český reprezentant v silniční cyklistice a trenér české reprezentace, vítěz řady významných světových závodů včetně etap Závodu Míru nebo etapy na grand Tour La Vuelta a účastník Tour de France.
Roman Brandýs říká:
“Nyní jsme ve stádiu příprav, komunikujeme z lesy ČR, CHKO Litovelské Pomoraví, Městskou policií Štěpánov i dalšími zainteresovanými orgány, aby vše proběhlo hladce, jak má, a byli všichni spokojeni. Jsme velice rádi za bývalé i současné špičkové cyklisty , kteří nám už dnes přislíbili účast, jako například Tomáš Konečný, Lubor Tesař, Jan Hruška, Zdeněk Mlynář, Jiřinka Ščučková a řadu dalších. Také jsme rádi za obrovskou podporu pana starostu Střeně i místních spolků a také za záštitu kraje. Myslím si že první český pohár bude mít vysokou úroveň a i první historické tituly Olomouckého kraje v této disciplíně budou v dobrých rukou. Co je však naší prioritou, mláděž a děti, vždy sám osobně mám velikánskou radost, když vidím sportovat děti v jakémkoliv sportu, sám jsem si dal za úkol, oslovit s Michalem všechny školy a školky v okolí s propagací akce i sportu obecně“.
Rozhodně ve Střeni máme na co NAVAZOVAT.
Romane, proč právě Střeň?:
„ Rozhodně máme na co navazovat. Závod jako takový vznikl již v roce 1991. Prvotní myšlenku k uspořádání závodu ve Střeni přinesl Michal Frantík, v té době sám končící s aktivní závodní cyklistikou, kterého jsem znal jako kluka závodícího za Uničovský tým Unex Uničov. Původně se závod konal jako časovka jednotlivců, která zavedla závodníky do krásných lesů Litovelského Pomoraví v okolí obce Střeň. Již v té době závod vzbudil hodně pozornosti mnohých silných cyklistických týmů, svou atmosférou či zajímavými cenami.
V roce 2005 se však za pomocí obce Střeň, a mnohých dobrovolníků z této vesnice podařilo navázat na tradici, při jejímž zrodu stál opět Michal Frantík, coby hlavní srdce tohoto závodu i do let budoucích. V tomto roce se závod konal již jako exhibiční cyklokros s cílem přilákat co nejzajímavější osobnosti z oboru cyklistiky.
Závod tak dostal život v podobě kvalitní účasti závodníků z celé republiky až do roku 1993, ovšem z důvodu pracovního působení Michala Frantíka za hranicemi České republiky se závod dlouhých 11 let nekonal. Závod se tak de facto stává v roce jeden z nejlépe obsazovaných cyklistických podniků současnosti na celém území ČR. Na startu byl v té době, Roman Kreuziger, František Raboň, Leopold Konig, Tomáš Konečný, Jan Hruška, Jan Svorada, Lubor Tesař, Alois Kaňkovský, Jaroslav Kulhavý, Ján Valach, Pavel Boudný, závodníci z týmu PSK Whirpool HK, ale i slavné československé cyklistky jako Lada Kozlíková (nyní Usnulová), Tereza Huříková, Jiřina Ščučková, Julie Pekárková, Pavlína Šulcová, Tereza Trefná a další..myslím si, že by jsme mohli jmenovat spousty dalších známých jmen které se postavili na start závodu ve Střeni. Je to pro nás nesmírně zavazující navázat na tuto tradici, a však dnes píšeme novu historii v nové disciplíně gravel, proto i nový název Hanácké gravel, který je spojen i s místním regionem „HANÁ“

Co je to vlastně GRAVEL
Petře Březino, ty nejen že máš cyklistický tým, pořádáš závody pro všechny, kdo mají kolo rádi, ale máš i cyklo prodejnu, představ nám vlastně co je to kolo GRAVEL A GRAVEL ZÁVODY?
„Současná gravelová kola, která jsou poslední kategorií cestovních a závodních kol, nejsou čisté silničky, ani kola cyklokrosová, jestli to tak mohu stručně popsat. Jeto v podstatě kříženec mezi silničním a horským kolem, který zvládne roli obou z nich.“
V čem spočívá jejich kouzlo?
„Především ve všestrannosti. Pokud nasadíte kola s klasickými silničními plášti nebo galuskami, stává se z gravel biku silniční kolo. Do rámu, který má širší přední vidlici i zadní stavbu rámu, se však na rozdíl od silničních speciálů vejdou i širší terénní pneumatiky. Pouhou výměnou kol pak jezdec získá bicykl, který si velmi dobře poradí i s lehčím terénem. Je to rychlé kolo, kolo pro každého z nás a navíc se hodí do Litovelského Pomoraví a na asfaltové cyklostezky, polní cesty i šotolinové cesty, stezky, Tato disciplína je poměrně mladá, nicméně tento typ kola zažívá obrovskou popularitu.“
Michal Frantík závěrem doplňuje oba dva hlavní pořadatele slovy:
„Jak už zmínili oba dva pánové, tento závod HANÁCKÉ GRAVEL ve Střeni na Olomoucku, je součástí závodů GRAVEL BOHEMIA CUP – ČESKÝ POHÁR 2023 a MISTROVSTVÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE. Věříme, že tento závod vejde opět do dějin obce a sportovní veřejnosti nejen v Olomouckém kraji, ale i v celé ČR. Také chceme přivést děti ke sportování a zároveň myslíme na širokou veřejnost. Našim cílem, je jsem přivést sportující veřejnost, širokou veřejnost, partnery závodu, děti, ale také i média které jistě spropagují v první řadě SPORT“

7 Comments »

  • Rara Travel & Tour said:

    It’s going to be ending of mine day, but before ending I am reading this impressive piece of writing to increase my experience.

  • Destinations in Europe said:

    May I just say what a comfort to find an individual who truly knows what they’re discussing
    over the internet. You actually realize how to bring
    an issue to light and make it important. More and more people
    ought to read this and understand this side of your story.
    It’s surprising you’re not more popular since you most certainly have the gift.

  • Hitomi said:

    Do you have a spam problem on this website; I
    also am a blogger, and I was wondering your situation;
    many of us have created some nice procedures and we are looking to
    swap solutions with other folks, please shoot me an email if interested.

  • Richad said:

    Great post. I used to be checking continuously
    this blog and I am impressed! Extremely useful info particularly the
    last part :) I handle such info much. I used to be looking for this certain info for a very long time.
    Thanks and best of luck.

  • Kelsha said:

    Hey There. I found your blog using msn. This is a very neatly written article.
    I will be sure to bookmark it and come back to learn more of your helpful
    info. Thanks for the post. I will definitely comeback.

  • Neisha said:

    Generally I do not learn post on blogs, however I would like to
    say that this write-up very pressured me to try and do it! Your writing style has been amazed me.

    Thanks, very great post.

  • Chuckie said:

    Highly energetic post, I loved that a lot. Will there be a part
    2?

Leave your response!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.