Home » Blogy závodníků

Drásal očima Karla Hartla

Submitted by on Úterý, 13 Červenec 2010No Comment
Drásal očima Karla Hartla

Start nejstaršího maratonu u nás byl na náměstí v Holešově. Trasa opět vedla překrásnými Hostýnskými vrchy a oproti předchozímu ročníku zůstala beze změn. Z Holešova přes Žopy na Rusavu, přes Grapy k Hostýnu a na Chvalčov, na Tesák, přes Jehelník na nejvyšší vrchol Hostýnských vrchů Kelčský Javorník a odtud přes Rajnochovice a Lázy,  do Jarcové, zpět k Lázům, přes Bludný na Troják a k rozcestí U Tří kamenů, Klapinov, Pardus, Rusavu, Lukovským polesím do Fryštáku a přes Hrubou Malíkovou zpět do Holešova.
Hned v prvním kopci nasadil Honza Hruška tak ostré tempo, že jsme na špici zůstali jen tři. Kromě nás dvou ještě Honza Jobánek. Posléze si do čela závodu doskočili Ondra Fojtík a Nikola Ivanov. V pěti lidech jsme spolu jeli až pod Kelčský Javorník, v závěru stoupání na Jehelník jsem trochu zaostal a kluky jsem nesjel ani ve sjezdu do Rajnochovic. S malým náskokem jel vpředu Fojtík, za ním trojice Jobánek, Hruška, Ivanov a za nimi já…

Za Lázami měl Fojtík pád a dostihla ho zmíněná trojice. Má stíhací jízda byla úspěšná až za Jarcovou, kdy jsem si docvakl skupinku přede mnou a opět jel na špici závodu. To však netrvalo dlouho a v Prženském kopci jsem znovu a už definitivně odpadl z čela. Až do cíle jsem jel tedy sám… Později odpadli i Ivanov a Fojtík. Ve sjezdu z Pardusu při vjezdu z louky do lesa, jak jsem se vyhýbal jednomu závodníkovi z krátké tratě, jsem málem trefil vzrostlý smrk. Byla ve mě malá dušička, ani nevím jak jsem to ustál. Stromu jsem se na poslední chvíli vyhl a zahučel do lesa. Naštěstí se to obešlo bez následků… Jobánek s Hruškou si to rozdali o vítězství až v Zámeckém parku těsně před cílem.

Závod se mi jel celkem dobře a s výsledkem jsem spokojený. Chtěl jsem se dostat pod 5 hodin a nakonec jsem zajel čas 4:49 h! Znamenalo to páté místo a vítězství v kategorii. I moje manželka Lenka si zajela „osobák“, zvládla Drásala za 7:32 h, o půl hodiny lépe než dříve! Při maratonu panovalo nádherné slunečné počasí, místy možná až dost teplé. Naštěstí pofukoval svěží severovýchodní vítr. Ve vrcholových partiích Hostýnských vrchů bylo příjemně po celý den! Trať byla vyschlá dokonce i na místech, kde vždy bývá bláto. Proto ty rekordní časy…

Rád bych na tomto místě poděkoval našemu kamarádovi Zdeňovi Vývodovi, který kolem trasy Drásala jezdil na biku a podával nám pití.

Karel Hartl
www.bikeranchteam.cz

Comments are closed.