Home » Technika & Recenze

FOX upravuje kluzáky vidlic pro rok 2011

Submitted by on Pátek, 7 Květen 2010No Comment
FOX upravuje kluzáky vidlic pro rok 2011

Americká značka FOX Racing Shox, lídr v oblasti vývoje a výroby odpružení, oznámila spolupráci se zajímavým partnerem – japonskou společností Miyaki. Američané tak budou u vidlic pro MTB používat tzv. Kashima coating, což je technologie známá z motocyklového odvětví. Toto řešení, jehož podstatou je především snížení tření, již úspěšně testovali tovární jezdci výrobce a FOX je použije u sériově vyráběných odpružených vidlic již pro rok 2011.

Technologie Kashima Coat se už léta používá u motocyklů a automobilů. Toto revoluční řešení spočívá v procesu vyplňování milionů mikroskopických pórů na povrchu kluzáku sulfidem molybdenu pomocí elektrické indukce. Díky tomu disponuje takto upravený kluzák čtyřikrát lepšími třecími vlastnostmi a také odolností vůči opotřebení než by tomu bylo u běžně používaného anodizovaného hliníku.

„Poslední dva roky jsme u našich vidlic používali niklování povrchu kluzáků. Během testování vidlic jsme se setkávali s velice dobrými vlastnostmi tření, ale trvanlivost niklu na povrchu kluzáků nebyla taková, jako bychom si představovali. To se výrazně zlepšilo s použitím technologie Kashima Coat a nejvíce to bude poznat právě v tvrdých podmínkách světových pohárů na mokrých a blátivých tratích,“ řekl k novince Mark Fitzsimmons, manažer FOXu pro závodní MTB.

Zvýšení odolnost a snížení tření je příslibem větší citlivosti odpružení, což již potvrdili i testovací jezdci. „Pozoroval jsem zlepšení odpružení a celkového pocitu z jízdy. Vidlice je citlivá i na ty nejmenší nerovnosti, nárazy pobere mnohem rychleji a také komfortněji. Je pro mě velkou výhodou, především na dlouhých tratích“ podělil se o své dojmy například Gee Atherton, sjezdový mistr světa z roku 2008. „Na tratích světových pohárů rozhodují i ty nejmenší detaily,“ dodal.

Však také vidlice s Kashima Coat technologií posbíraly od loňského roku, kdy je někteří jezdci testovali, hned čtyři triumfy ve světovém poháru a titul mistra světa Jareda Gravese ve fourcrossu.

V úvodních závodech světového poháru 2010 se již s typicky zlatavými kluzáky své vidlice předvedli i další jezdci některých podporovaných týmů. Jednou z nich byla i Češka Kateřina Nash-Hanušová závodíci za zámořský tým Luna.

Comments are closed.