Home » Aktuální téma, Foto, Technika & Recenze

ZÁMEK CROPS K4:RYDEEN 10Dx180 DOUBLE NA KLÍČ

Submitted by on Neděle, 15 Únor 2015No Comment
ZÁMEK CROPS K4:RYDEEN 10Dx180 DOUBLE NA KLÍČ

Japonský výrobce designově zajímavých cyklo doplňků se angažuje také v oblasti zámků. Pro odzkoušení jsme vybrali robustní lankový typ, který jsme používali po dobu jednoho roku téměř každý den.

Na trhu existuje velké množství kvalitních zámků s vysokým stupněm zabezpečení, ovšem problém je vždy s jejich délkou. Zamkneme tak pouze rám, ostatní zůstává nechráněno. Řešením je pak demontáž sedlovky a předního kola, což není příliš praktické.  Abychom rychle a pohodlně zamkli kompletní kolo a nebo zámek protáhli několika bicykly současně, potřebujeme dlouhý lankový zámek.

V nabídce většiny značek převládají tzv. spirály, které lze jednoduše překonat, Crops ale umí nabídnout i tohoto typu vyšší stupeň zabezpečení.

K4 Rydeen je zařazen u značky Crops do její vyšší řady Pro, kde se očekává již něco nadstandardního. Základem je dvojité ocelové lanko, tedy dvě hustě pletená lanka vedle sebe zalitá do měkkého odolného plastu. Dvě lanka jsou jistě lepším řešením, než jedno, i když třeba  většího průměru. Plochý tvar se dobře protahuje všude tam, kde je málo místa, například pod sedlem.

K srolování zámku na tři otáčky jej netřeba nijak přemlouvat silou,  materiál je poddajný i při nízkých teplotách. 180 cm dlouhý macek váží 859 g,  není to zase tolik,  vzhledem k tomu, že jde o dvě lanka současně. Jediné, co zámku schází k dokonalosti, je držák na rám, není ale problémem ho smotaný na rámu vozit, díky plastovému povrchu se o lak našeho kola bát nemusíme.

Zamykání je řešeno originálním dvou pinovým systémem Crops Tec připomínající elektrickou zástrčku. Zamykání lze provádět bez klíče, vložka je umístěna z boku a je chráněna proti odvrtání. Mechanicky jinak choulostivá část zámku je díky Crops Tec jen těžkou překonatelná.

Po celou dobu používání ( i v zimě) zámek nejevil problémy s funkcí zamykání, to šlo vždy velmi lehce. Zámek pořídíte za 749 Kč.Crops K4 Rydeen, stejně jako ostatní produkty japonské značky Crops, najdete na webových stránkách firmy CykloŠvec.

Mike Koukal

Comments are closed.