Home » Cestování

Dnes startuje cyklojízda Tour de Labe

Submitted by on Pátek, 2 Červenec 2010No Comment
Dnes startuje cyklojízda Tour de Labe

Již dnes startuje v Děčíně česko-německá cyklojízda Tour de Labe. Mezinárodní peloton absolvuje během pěti dnů mezi Děčínem a německým Magdeburgem trasu dlouho 358 kilometrů. Cyklojízda je dalším z řady projektů přeshraniční spolupráce. „Loňský rok jsme Tour de Labe vedli z velké většiny po české části Labské stezky, takže tentokrát je na řadě úsek německý,“ říká Ondřej Fábera, koordinátor Labské stezky z Nadace Partnerství, která společně s partnery z Rotary Clubu cyklojízdu organizuje.

Peloton cyklojízdy, k němuž se na úvodní část z Děčína do Bad Schandau připojí mimo jiné i náměstek primátora města Děčína Miroslav Samler a celou trasu absolvuje i místostarosta Litoměřic Jaroslav Tvrdík, startuje v Děčíně od odpočívky pod zámkem v pátek v půl osmé ráno. Během pěti dnů se zástupci Nadace Partnerství, Rotary Clubu, českých cyklokoordinátorů, měst a dalších partnerů setkají se zástupci německých měst a obcí ležících na Labské stezce. Jedním z hlavních cílů cyklojízdy je totiž kromě výměny zkušeností a dobrých příkladů také upevnění vztahů mezi koordinátory Labské stezky v České republice a Německu, tedy Nadací Partnerství, Tourismusverband Sächsische Schweiz a Magdeburger Tourismusverband Elbe-Börde-Heide e.V. Všechny tři organizace se snaží propagovat Labskou stezku jako vhodnou spojnici mezi obcemi a místy pro pravidelné uživatele bezmotorové dopravy – cyklisty, in-line bruslaři i pěší turisty a upozorňovat na nutnost vybudování dalších bezpečných úseků. U nás je například v letošním roce připravována stavba dalších úseků v okolí Velkého Března a Litoměřic, z Horních Počapel do Zelčína a mezi Kostelcem nad Labem a Čelákovicemi. Výsledkem by tak mělo být celkem více než 50 kilometrů nových bezpečných úseků na Labské stezce.

„Labská stezka patří mezi páteřní cyklistické trasy evropského významu a její podstatná část vede i přes Českou republiku. V Německu je jednou z nejnavštěvovanějších stezek a zároveň součástí sítě evropských tras Eurovelo, u nás její rozvoj začíná nabírat na intenzitě,“ vysvětluje Ondřej Fábera s tím, že nově budované úseky přilákají další české a zvláště zahraniční cyklisty. Zatraktivnit pobyt na stezce by měly i nové Labské pasy, které budou sloužit jako praktický průvodce po stezce. Návštěvníci do nich mohou sbírat razítka z objektů s certifikací Cyklisté vítáni a vyhrát zajímavé ceny. Jako motiv na razítka do pasu byl zvolen známý uprchlík z pražské ZOO, lachtan Gaston, který se po Vltavě a Labi vydal do Německa při povodních v roce 2002.

Text: Martin Gillár

Comments are closed.