Home » Aktuální téma, Foto, MTB, Týmy & závodníci, Závody

Horal Tour 2011

Submitted by on Neděle, 21 Srpen 2011No Comment
Horal Tour 2011

Ve dnech 12. – 14. srpna 2011 se Verča s Frantou účastnili třetího ročníku třídenního etapáku v Nízkých Tatrách – Horal Tour. Společně s nimi jel ještě Adam Pilčík. Franta se účastnil již podruhé, tudíž věděl, do čeho jde. Pro Verču i pro Adama to byla premiéra. Počasí slibovalo, že bude pěkné, tak se všichni náramně těšili. V celkovém pořadí po třech etapách se naši umístili fantasticky – Franta skončil třetí, Verča čtvrtá, a to i přesto, že bojovala s technickými problémy. Jak se jim letošní ročník Horal Tour líbil?

Start první etapy byl z Pustého Pole a trať vedla na 1946 metrů vysokou Kráľovu hoľu – nejvyšší bod závodu horských kol ve střední Evropě. Trať byla dlouhá 42 km s převýšením 1900 m. Začátek trasy vedl zvlněným terénem s průjezdy romskými osadami, kde člověk nevěděl, zda se má bát nebo si užívat malé cikány, kteří neuvěřitelně fandili. Ale řešit technický problém s kolem by zde určitě nechtěl nikdo :-)

Na vrchol se borci a borkyně „škrábali“ více než přes hodinu – nejprve dlouhý táhlý šotol, poté následoval asfalt, na kterém bylo následně napsáno 6 km, čemuž Ti, co zde jeli poprvé, nechtěli vůbec věřit.  Na vrcholu se člověk mohl kochat nádhernými výhledy z výšky 2000 m.n.m.. Poté ale na kochání nebyl vůbec čas a muselo se věnovat rychlému (místy i 80 km/h) sjezdu, který se jel po stejné trase jako nahoru. Následně se trať rozpojila a byla zakončena krásnou technickou single track lahůdkou. Do cíle zde již byl pouze táhlý výjezd a rychlý sjezd, což bylo obměněno oproti loňsku. První etapa u Franty 5. místo celkově, Verča 4. mezi ženami.

Popisu 2. etapy, která byla zároveň jako samostatný maraton Horal 2011, se ujme Verča. „V sobotu nás čekala druhá etapa, na kterou jsem se těšila asi nejvíc. Z možných délek tras jsem zvolila trasu Lejzi, která byla dlouhá 73 km. Po první etapě jsem byla trošku bolavá, ale po startu jsem na to úplně zapomněla a snažila se udržovat tempo. Jelo se mi krásně a i mezi ženami jsem se držela celkem dobře, ale bohužel asi na 20. km se mi začal sekat řetěz. Myslela jsem, že to bude jen chvilkový problém nebo jen na některých převodech, ale bohužel ne. Řetěz se mi sekal vždy, když jsem byla v záběru a to mě zrovna čekal dlouhý a táhlý výjezd na hřeben. Nedalo se jet jinak než na nejlehčím převodu a to byla jízda, že by vedle mě klidně někdo mohl jít rychlejší chůzi. Začala jsem z toho být nervózní, jak mě každý předjížděl, tak i naštvaná a zvažovala, že s tím seknu. Opravdu jízdu s takovým tempem, kdy mě čekalo ještě nějakých 55 km jsem si nedokázala představit a nebavilo mě to. Nakonec jsem si řekla, že to prostě musím nějak dojet a tak jsem se snažila ztrátu v kopcích nahnat trochu ve sjezdu. Bohužel jsem toho moc nezachránila a holky, které jsem sice dohnala, mi v kopcích opět ujely :/ Trať byla krásná s dlouhými výjezdy, rychlými sjezdy a nádhernými výhledy na Vysoké Tatry. Počasí tentokrát přálo a trať byla „téměř“ všude suchá. Dojela jsem nakonec šestá v kategorii, z čehož jsem radost opravdu neměla“. Frantovi náramně vyšla taktika „nastoupit“ v polovině 100 km trati v dlouhém a prudkém stoupání na hřeben (škoda jen „smotku“ v následném rozbitém sjezdu) a dojel celkově na 5. místě v maratonu Horal.

„Na třetí etapu, kdy se jel závod XC, jsem se od začátku oproti předešlých dvou etap moc netěšila. Na ženy čekalo 6 x 4,5 km a na muže 8 x 4,5 km. Taky jsem byla docela unavená po předešlých etapách a podle toho to taky vypadalo. Ale musím uznat, že technicky byla trasa krásná a užívala jsem si ji – hlavně sjezdy, které byly kořenité a jezdivé. Bohužel řetěz se nám nepodařil spravit a tak se mi opět sekal a tuto etapu jsem prostě jen dojela. Frantovi se XC taky nejelo zrovna nejlépe a dojel na 6. místě, když noc předtím přečkal s bolavým zubem“.

„Celkově ze všech etap Horal Tour jsem skončila na čtvrtém místě mezi ženami. Byl to krásný etapák, nádherné výhledy a prostředí. Těším se, až si ho příští rok zopakuju a doufám, že tentokrát bez technických problémů. Frantovi, kterému náramně sedly první dvě etapy, dojel celkově na 3. místě. Až na 3 etapu se mu jelo krásně bez větší krize a závod si užíval. V týmech si suverénní vítězství odvezl tým Maraton Team Czech ve složení Kája Hartl, Franta Haitl, Adam Pilčík“.

Muži:
1. Karel Hartl (Kellys Bikeranch team)
2. Milan Fajt (Eurofoam Team)
3. František Haitl (Galaxy Team Hranice)

Ženy:
1. Ludmila Damková (Sportique Baník Ostrava)
2. Veronika Jenčeková (Eurofoam)
3. Martina Šnajdárková (Author Šela Marathon)

Comments are closed.