Home » Aktuální téma, MTB, Týmy & závodníci, Závody

Finančné centrum MTB Maratón 2011

Submitted by on Čtvrtek, 7 Červenec 2011No Comment
Finančné centrum MTB Maratón 2011

Předposlední závod Valašsko-povážské série 2011 se konal nedaleko slovenského Púchova. S obavami jsme vzhlíželi k radarovým předpovědím – dva dny před konáním závodu spadlo nad lesy v okolí Udiče-Prosného hodně vody, což s tratí udělalo své. Lesní hliněné cesty se pro většinu startovního pole proměnily místy v nesjízdný terén, a to především v druhé půli trasy. Po deštích rozbahněná trať tak prověřila účastníky po všech stránkách – fyzické, psychické, technické i materiální.

Finančné centrum MTB Maratón se jel v Udiči-Prosném letos potřetí. V loňském roce tu dokonce vyhrál náš letošní týmový kolega Roman Kašpar. Za pouhé dva předchozí ročníky se závod dokázal zapsat mezi bikery svou velice kvalitní a nápaditou tratí s dlouhými kilometry nádherných singletrailů. Pro letošní ročník závodu připravili jeho pořadatelé dvě tratě – delší měřila 57 kilometrů a bikeři na ní zdolali 1420 metrů převýšení. Kratší trasa měřila 36 kilometrů a nabídla převýšení 1010 metrů.

Na startu závodu se sešla silná konkurence, neboť pořadatelé vypsali poměrně lákavé finanční odměny pro závodníky v top15. Myslel jsem si, že nepříznivé počasí část z nich od startu odradí, ale opak byl pravdou :-)

Celý týden jsem se po etapovém závodě Beskidy MTB Trophy, který jsme jeli s Frantou od čtvrtka 23. do neděle 26. června v Polsku, cítil unavený. Ještě do středy to šlo, ale v pátek jsem měl pocit, že neotočím nohama. Tepy nechodily, nohy bolely, prostě děs běs. O to víc jsem byl překvapený tím, jak se mi v sobotu jelo – být závod na suchu, byl bych spokojený. Ve skutečnosti jsem doplatil na špatnou volbu plášťů – měl jsem obavy z toho, jak se jinak rychlá guma Small Block Eight bude v podobných bahenních lázních chovat, ale realita byla mnohonásobně horší než již tak nadsazené očekávání. V blátě se vzorek úplně zacpával a ve sjezdech to bylo jako na klouzačce. Na některých místech, kde nebylo tolik bahna, sice plášť dobře držel, ale jel jsem opatrně, aby mi to neuklouzlo. Bylo to chvílemi fakt docela nepředvídatelné.

Asi po hodině neustálého přemílání pořadí jsme se definitivně sjeli s Frantou a pokračovali jsme společným tempem. Pár lidí jsme předjeli a dostali se na 16. – 17. místo. Ačkoliv už byly po technických singletrailech mezi závodníky velké rozestupy, shodli jsme se na tom, že ještě aspoň dva musíme skočit, abychom se dostali do top15. Na louce za třetí občerstvovačkou jsem rozjel tempo, abychom dojeli bikera před námi, a v následujícím sjezdu jsme se s Frantou bohužel rozdělili. Na asfaltce jsem se pak ohlížel, ale Frantu jsem neviděl, tak jsem pokračoval společně se Lubomírem Ondrušem dál.

Čekalo nás poslední těžké stoupání, kde jsem si naplánoval výrazný posun vpřed pořadím – to se tak úplně nepovedlo. Slováka jsem sice nechal za sebou, Matěje Lasáka a Milana Svobodu taky, ale tím to skončilo. A to si myslím, že jsem až nahoru vydržel jet docela tempo. Pak jsem se ale o umístění začal obávat, protože nahoře začaly ty pravé galeje – v mazlavém blátě, které už zalepilo na kole úplně všechno, se totiž nedalo jet. Každou chvíli jsem musel sesedat a celé se to ještě zhoršilo, když jsme se napojili na dojezd krátké trasy a museli do toho ještě kličkovat mezi dalšími závodníky. Jinými slovy mě cyklistika na posledních asi 20 kilometrech v tunách bahna vůbec nebavila…

Nutno ale podotknout, že trať FC Maratónu je skutečně velmi povedenou, na níž najdete vše – jak technické úseky, tak i rychlé sjezdy a těžká stoupání. Rád se do Udiče příští rok vydám zase, protože za sucha by to byl moc pěkný závod, který se jen tak nevidí.

Výsledky 57 km
1. IVANOV Nikola (Ghost – Mojekolo.cz) 2:34:41,7
2. BARÉNYI Milan (Trek KCK Oslany) +0:06:18,4
3. KOSTELNIČÁK Martin (Greenbike Racing Team) +0:11:31,5

12. GLADIŠ Tomáš (Galaxy Team Hranice) +0:29:29,0
16. HAITL František (Galaxy Team Hranice) +0:40:15,0
27. PARGAČ Dušan (Galaxy Team Hranice) +1:00:04,8
29. IVAN Bronislav (Galaxy Team Hranice) +1:05:10,0

Výsledky 36 km
1. ZEMAN Zdenko (Finančné Centrum Team) 1:46:22,4
2. VIŠŇOVSKÝ Tomáš (CK EPIC Dohňany) +0:00:00,2
3. ŠTEFÁNIK Jozef (CK EPIC Dohňany) +0:01:53,8

16. SIGMUND Martin (Galaxy Team Hranice) +0:23:38,0

Foto: Miroslav Chládek, mirek.freebox.cz

Tomáš Gladiš

Comments are closed.