Home » Aktuální téma, Foto, Týmy & závodníci

Rozhovor s Petrem Hamplem z Favoritu Brno „Mám za sebou nejlepší sezónu kariéry“

Submitted by on Středa, 20 Únor 2019No Comment
Rozhovor s Petrem Hamplem z Favoritu Brno „Mám za sebou nejlepší sezónu kariéry“

Petr Hampl: Mám za sebou nejlepší sezónu kariéry
Petr Hampl má za sebou nejlepší sezónu kariéry a věří, že ta nadcházející bude minimálně stejně dobrá. Při loňském návratu do Favoritu Brno hodně pookřál a bylo to vidět na výsledcích. Skončil na skvělém druhém místě v celkové klasifikaci Českého poháru a na konto si připsal i další dobré výsledky.
Petře, jak s odstupem několika měsíců uplynulou sezónu hodnotíš?
Určitě byla nejlepší v dosavadní kariéře. Dařilo se mi na většině závodů. Hlavně mě potěšilo, že jsem měl vyrovnanou výkonnost po celou sezónu. Bylo to dáno i kvalitní přípravou – v zimě jsem byl na soustředění ve Španělsku a v létě v rakouských Alpách. To mi pomohlo směrem k druhé části sezóny.

Do Favoritu ses vrátil po dvou letech v Prostějově. Cítíš, že jsi znovu pookřál?
Určitě, věděl jsem, do čeho jdu a jak to ve Favoritu chodí. Vždycky jsem tam byl spokojený, a když jsem dostal nabídku od trenéra Trkala, neváhal jsem a vrátil se. S trenérem se známe dlouho, rozumíme si a víme, co od sebe čekat. Trénuju podle zaběhlého systému, který mi sedí, a hodně dávám na své pocity. Vyhovuje mi, že jezdíme náročnější závody ve zvlněném terénu nebo v kopcích, kde se cítím dobře a vím, že na takových závodech můžu zajet dobré výsledky. V týmu mi věří, a to je pro mě důležité.

Patříš k lídrům týmu a trenér na tebe hodně spoléhá. Sedí ti taková role?
Ano, jsem člověk, který rád vyhrává. I kvůli tomu trénuju. Na závodech na sebe sám kladu velké nároky a chci co nejlepší výsledky. Když jsem potom na tréninku, tak se cyklistikou bavím a užívám si ji. To mi pomáhá být na závody dobře naladěný. Když vidím, že je na tom někdo v našem týmu líp, nedělá mi problém se pro něho obětovat. V etapových závodech, kde rozhoduje časovka, bude určitě lídrem spíš Adam Sekanina.

Čeká se od tebe, že budeš tahounem a příkladem i pro mladé závodníky, kteří do Favoritu každoročně přicházejí. Snažíš se jim pomáhat?
Snažím jim předat zkušenosti a rady. Pak už je jen na nich, jestli si z toho něco vezmou. Když přijdou někteří mladí závodníci s dobrými výsledky z juniorů do mužů, tak si myslí, že hned budou vyhrávat, ale realita je jiná. Věřím, že se mladíci chytnou a budou konkurenceschopní.

Absolvujete dlouhé soustředění ve Španělsku. Jak moc pomáhá, že můžete trénovat v kvalitních klimatických podmínkách?
Vím už z loňského roku, že mi tohle sedí. Loni jsem strávil podobně dlouhou dobu v teple a v sezóně to bylo znát. Myslím, že díky tomu jsem měl takové výsledky. V našich podmínkách jde trénovat, aby se člověk udržoval, ale ne zlepšoval. Počasí ve Španělsku je úžasné a každý trénink, i když je těžký, je spíš za odměnu.

Co očekáváš od nové sezóny? Jaké si dáváš cíle?
Minimálně bych chtěl zopakovat výsledky z loňska, ale budu se snažit je ještě vylepšit. Důležitý bude český pohár, je to naše nejvyšší soutěž. Chtěl bych zajet výsledek na některém ze závodu v kalendáři UCI a uspět na mistrovství republiky, kde se sejde kompletní domácí špička. Velmi rád závodím v Rakousku, kde bývá vždy skvělá konkurence a chtěl bych se tam umístit na stupních.

Vloni ses v dresu české reprezentace dostal až na mistrovství Evropy. Věříš, že se podaří na nějakou vrcholnou reprezentační akci propracovat i letos?
Věřím, že pokud budu mít výsledky, bude šance se nominovat. Loňské mistrovství Evropy byla velká zkušenost. Byla to moje první velká akce v elitní kategorii a zároveň velmi cenná lekce do budoucna.

Jaké máš cyklistické plány do budoucna? Co bys chtěl v cyklistice dokázat?
Rád bych se jednou dostal do ještě většího týmu, kde bych mohl jezdit ještě lepší a náročnější závody a ukázat svůj potenciál. Myslím, že se stále můžu zlepšovat a posouvat. Chtěl bych se pokusit o medaili z MČR v elitní kategorii. To je svátek cyklistiky a medaile má obrovskou prestiž.

Leave your response!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.