Home » Aktuální téma, Trénink

Cyklotrénink Františka Trkala – květen

Submitted by on Středa, 11 Květen 2011No Comment
Cyklotrénink Františka Trkala – květen

Pátý měsíc roku bychom se za již pěkného počasí měli věnovat výhradně jen specifické přípravě resp. závodění a rozvoji dalších složek tréninku mezi závody.

Náplň jednotlivých tréninků záleží na tom, kdy nám začalo závodní období. Kdo má závody již od dubna, tak musí do tréninku v květnu částečně stále zařazovat intenzitu (intervaly, kopce, spurty, tréninky za autem atd.), vše by mělo směřovat k závodní intenzitě a závodnímu zatížení. Kdo závodí až od května, musí klást větší důraz na trénování v intenzitách a tím připravovat se k závodnímu nasazení. Nadále však nesmíme opomenout trénink základní a silové vytrvalosti.

Dále podle závodního programu nám všem již průběžně a neodkladně začíná závodní  období a tím i „najetí“ na závodní cyklus tréninků  podle závodů:

  1. S prvními závody najet na trénování dle závodů a to podle skladby závodů především v týdnu před víkendovými závody. Hlavní rozvojový trénink zařadit po dni nebo dvou dnech vyjetí (volného projetí) resp. volném dni. Tento den nebo dva dny, které máme na rozvoj kýžených tréninkových prvků.
  2. V začátku závodního období „na jaře“ je ideální absolvovat etapový závod, nebo jet závody v sobotu i neděli.
  3. Kdo není v ideální kondici, může zařadit tréninky v kopcích, přejíždění kopců mezi prahy popřípadě i trénink silové vytrvalosti.
  4. Rozvojové prvky tréninku volit k další skladbě závodů také s přihlédnutím na absolvované závody. Volíme rovinaté intervaly nebo sílu v kopcích, popřípadě ve dvou dnech postupně oboje (první den rovinu, druhý kopce).
  5. Intervaly po rovině jezdíme kratší půlminutové, a nebo i delší 5-8 minut. Úseky jezdíme po větru.
  6. Sílu v kopcích jezdíme buď cíleně opakovaně (6-12 minut) nebo jedeme přes zvlněný terén a přes kopce jak přijdou. Tepově bychom se měli pohybovat 5-8 tepů pod anaerobním prahem. Na závěr trénink doporučuji zařadit 30-40 minut interval, ale pozor: pouze na tepech +/- 5 okolo aerobního prahu.
  7. Stále před dnem závodu aplikujeme rozjetí 1-2 hodiny a podle zkušeností zařadíme 2 intervaly po rovině a po větru v délce cca 5 minut. Před tímto dnem s předzávodním rozjetím zařazujeme den volna nebo s hodinovým volným projetím. Při rozjíždění také dáváme na své pocity a předchozí zkušenosti.
  8. Samozřejmě ohledně skladby záleží, na co se připravujeme a jaké máme vrcholy sezóny. Podle toho řídíme tréninkový proces.

Stále však nesmíme zapomenout na regeneraci – vhodné regenerační doplňky, masáže atd. je také třeba posilovat imunitu vitamíny a vhodnými doplňky stravy i regenerací.

Co nabízí cyklotrénink Františka Trkala?

Profesionální servis na klíč pro hobby jezdce, začínající i zkušené závodníky.

web: www.frantisek.trkal-cyklotrenink.cz

e-mail: frantisek.trkal@seznam.cz, tel.: +420 605 832 507

Comments are closed.