Home » Triatlon & Xterra

Lukáš Bauer proháněl v terénu triatlety

Submitted by on Neděle, 25 Červenec 2010No Comment
Lukáš Bauer proháněl v terénu triatlety

Český pohár Xterra závodů v terénním triatlonu pokračoval v sobotu v Ostrově. Byl to čtvrtý díl seriálu, který jich bude mít letos celkem sedm a pokračuje hned další sobotu v Horní Plané na Lipně. Kromě klasické Xterry se jel i světově unikátní a divácky atraktivní supersprint. Zpestřením sobotního klání byla i účast českého reprezentanta v běhu na lyžích Lukáše Bauera. Ten ukázal, že je komplexním sportovcem a terénní triatlety řádně potrápil. Nejvíce slavili Jan Kubíček a Lucie Materová – vítězové čtvrtého závodu ČP.

Pohárový závod v Ostrově odstartoval v 11 hodin, ale ještě před ním se jel hobby závod na zkrácené trati. Ve Velkém rybníce u Ostrova plaváním odstartovalo téměř 100 začínajících triatletů. Později dojeli na horských kolech až na Staré náměstí, odkud ještě vybíhali do závěrečného běhu. Nejlepším z hobby závodníků v čase těsně pod jednu hodinu byl Jakub Rádl a mezi ženami Martina Kabilová. Ještě rychlejší než první muž byla na stejné trati vítězná štafeta pod jménem Bauerová a spol., ve které se závodu účastnila i manželka našeho olympionika.

Sám Lukáš Bauer pak startoval s elitními Xterra závodníky na hlavní trati. Ti plavali sedm set metrů, následovala šestnáctikilometrová cyklistika a šestikilometrový běh. Nejlepším plavcem byl podle očekávání odborníků reprezentant v olympijském triatlonu Martin Krňávek, až půl minuty za ním vyplaval Jonáš Vojtěch, Tomáš Báča a taky další z favoritů Honza Kubíček. Během cyklistiky se pak pořadí notně pozměnilo. Kubíček se velmi rychle dostal na čelo a stíhali ho další závodníci, mezi nimi i místní lyžař Petr Novák, který se na chvilku dostal i na čelo, ale potkal ho defekt a ze závodu musel odstoupit.

Mezi ženami vedla po plavání Michaela Lukešová, ale při cyklistice už tak suverénní nebyla. Předjela ji sedmnáctiletá Lucie Materová, která také svoji pozici udržela až do cíle a vůbec poprvé vyhrála závod českého poháru. Další senzací bylo druhé místo teprve patnáctileté Markéty Roubalové. Před oběma se musela sklonit i současná vedoucí žena českého poháru Dáša Svěráková, ta dojela třetí.

V depu byl z mužů jako první Jan Kubíček před Jirkou Klímou a Pavlem Jindrou. Už v další vlně přijel i Lukáš Bauer, který se mohl vydat na svoji oblíbenou disciplínu – závěrečný šestikilometrový běh, kde měl stíhat pozice těch nejlepších. Cílovou bránou pak proběhl jako první právě Kubíček před Klímou, ten je členem nejúspěšnějšího týmu současnosti AD Cyklo Brodek u Přerova. Všichni tři závodníci tohoto týmu se prosadili do nejlepší desítky. Třetí skončil Pavel Jindra před čtvrtým Krňávkem a pátým Bauerem.

Z hlavního závodu se ti nejlepší kvalifikovali do unikátního mistrovství republiky v supersprintu, který se jel na několik okruhů přímo na Starém náměstí a jeho okolí. Startovalo se dle odstupů z plavání, ale pak už vše bylo na aktuálních silách každého závodníka. Protože muži jeli dvoukolově, měli prostor i pro taktiku. Do finále se projelo jen 7 nejlepších z prvního kola, kdo ušetřil síly, měl pak ve finále výhodu. Nejprve ale o pořadí závodilo 5 nejlepších žen. Dlouho útočila na vítězný double mladičká Materová, v závěru ji ale předstihla Svěráková a spravila si náladu z předchozího pohárového závodu. Mezi muži nejlepší startovní pozice nevyužil nakonec druhý Tomáš Matera ani třetí Kubíček, z vítězství se radoval nejrychlejší sprinter Jiří Klíma.

Příští zastávka Xterry v Horní Plané je také plná lákadel. Startuje se v sobotu 31. července ve 12 hodin na břehu Lipna. Po úvodním plavání pojedou závodníci na horských kolech do Rakouska a závěrečný běh je zavede do cíle v německém Wegscheidu. Více o závodě najdete na www.xterra.cz.

Výsledky Xterra Ostrov – český pohár:
1. Jan Kubíček (Start K.Vary) – 1:18:54
2. Jiří Klíma (AD Cyklo Brodek) – 1:19:14
3. Pavel Jindra (TT Cyklorenova Cvikov) – 1:20:37
4. Martin Krňávek – 1:20:52
5. Lukáš Bauer – 1:21:00
6. Jonáš Vojtěch – 1:21:39
7. Tomáš Matera (Insportline TT Opava) – 1:21:44
8. Aleš Dedek (AD Cyklo Brodek) – 1:25:03
9. Václav Klakurka (AD Cyklo Brodek) – 1:25:05
10. Tomáš Eberl (X-TEAM BANO) – 1:25:49

1. Lucie Materová (Insportline TT Opava) – 1:42:44
2. Markéta Roubalová (Atletika Tábor) – 1:43:49
3. Dagmar Svěráková (Cykloadam) – 1:45:21
4. Michaela Lukešová (TTK Slavia VŠ Plzeň) – 1:47:44
5. Klára Pochobradská (Respiro) – 1:48:14

SUPERSPRINT – MČR:
1. Jiří Klíma
2. Tomáš Matera
3. Jan Kubíček
4. Pavel Jindra

1. Dagmar Svěráková
2. Lucie Materová
3. Michaela Lukešová
4. Klára Pochobradská
5. Markéta Roubalová

Text: Petr Mach
Foto: Renata Foltysová

Comments are closed.