Home » Silniční cyklistika

Tour de Feminin vyhrála Němka Worrack

Submitted by on Pondělí, 12 Červenec 2010No Comment
Tour de Feminin vyhrála Němka Worrack

Celkovou vítězkou mezinárodního etapového závodu žen Tour de Feminin se v oblasti Českého Švýcarska stala osmadvacetiletá Němka Trixi Worrack z týmu Noris Cycling-Red Sun, která ovládla všech pět etap. Nejlepší Češkou byla Pavla Havlíková, která skončila jedenatřicátá. Necelé dvě stovky závodnic, které se postavily na start první etapy, čekalo v historii závodu 434,7 kilometrů. Šlo tedy o nejdelší ročník v celé historii závodu Tour de Feminin, který se jezdí také jako „O cenu Českého Švýcarska“. A rekordy lámalo i velmi teplé, tropické, počasí.

Nádherná krajina Českého Švýcarska hostila od čtvrtka mezinárodní závod žen kategorie 2.2 zařazený do kalendáře Mezinárodní cyklistické federace UCI. Třiadvacátý ročník této prestižní pětidenní cyklistické přehlídky přivítal závodnice šestadvaceti národností, včetně té české. Dukla Praha postavila vedle Lady Kozlíkové, Lucie Záleské, Gabriely Slámové, Jarmily Machačové a Dagmar Labákové Australanku Amy Bradley. Pod taktovkou Oldřicha Dienstbiera a sportovního manažera Michala Frantíka se pak ve výběru České republiky sešly další české závodnice včetně zkušených reprezentantek Kyptové a Havlíkové.

Pavla Havlíková obsadila 31. místo

Pavla Havlíková obsadila 31. místo

Pět etap po Šluknovském výběžku a v oblasti České Kamenice nabídly nádherný, ale také náročný sportovní zážitek pro všechny zúčastněné. Všechny etapy kromě časovky a závěrečné etapy, jež měřila 98 kilometrů, byly delší než 100 kilometrů, a to ve velmi členitém terénu. Kromě českého území závod zavítal i na Polsko, kde se v sobotu v Bogatynii jela 21 kilometrů dlouhá časovka.

Vítězstvím ve spurtu vykročila razantně do závodu již v první etapě Němka Trixi Worrack. Ta si stejně vedla i následující den a zvítězila i v sobotní časovce. Stejně úspěšné však bylo její vystoupení na Tour de Feminin i v následujících dvou etapách a osmadvacetiletá závodnice  týmu Noris Cycling-Red Sun tak zaslouženě zvítězila. Díky bonifikacím činil její náskok po pěti etapách minutu a pět vteřin. Druhé místo vybojovala Ruska Alexandra Buršenková, třetí skončila Němka Sarah Düster.

Nejlepší českou závodnicí byla v celkovém pořadí jedenatřicátá Pavla Havlíková (výběr ČR). Té se nejvíce vyvedla čtvrtá etapa okolo Rumburka, v níž obsadila 14. místo. Na vítězku v celkovém pořadí ztratila necelých pět minut.

Celkové výsledky Tour de Feminin 2010:
1 . WORRACK Trixi (MX2 Noris Cycling-Red Sun) 12:57:39
2 . BURCHENKOVA Alexandra (Fenixs-Petrogradets) +01:05
3 . DÜSTER Sarah (Národní tým SRN) + 01:10
4 . KOEDOODER Vera (Bataius Ladies Cycling Team) +01:28
5 . TROTT Emma (Moving Ladies Team RaTC) +01:40

31. HAVLÍKOVÁ Pavla (Česká republika)
56. MACHAČOVÁ Jarmila (Dukla Praha)
83. MACÍKOVÁ Lucie (Česká republika)
87. SLÁMOVÁ Gabriela (Dukla Praha)
96. SIMONOVÁ Monika (Česká republika)
99. DUBNOVÁ Jana (Česká republika)
100. HRANAIOVÁ Katarina (Česká republika)

Výsledky naleznete na stránkách závodu: http://tourdefeminin.com/

FOTO: archiv pořadatele

Comments are closed.