Home » Silniční cyklistika

Sáblíková získala titul v cyklistické časovce

Submitted by on Středa, 23 Červen 2010No Comment
Sáblíková získala titul v cyklistické časovce

I v silném větru vyhrála včera ve slovenském Holíči časovku mistrovství České republiky dvojnásobná olympijská vítězka v rychlobruslení Martina Sáblíková. Třiadvacetiletá zimní královna se stala mistryní republiky vůbec poprvé, závod na dvacet kilometrů zdolala v čase 27 minut a 20 sekund. O 46 vteřin rychleji než favorizovaná Martina Růžičková z Dukly Praha. Bronz vybojovala Gabriela Slámová, devatenáctiletá členka francouzské profesionální stáje Vienne-Futuroscope.

Na startu chyběly některé papírové favoritky, především Lada Kozlíková a bikerka Tereza Huříková. Přesto závod přinesl nejedno překvapení, za nimiž možná stojí i silné větrné počasí, které na trati časovky vládlo.Titul včera ve slovenském Holíči obhajovala zkušená Martina Růžičková, svěřenkyně trenéra Pavla Vršeckého, který stojí za řadou úspěchů českých a československých cyklistů na OH i MS především na dráze. Na výkon olympijské vítězky Martiny Sáblíkové (NowiS Team) však v silném větru neměla – ztratila 46 vteřin a musela se spokojit se stříbrem. „Porazila mě olympijská vítězka. Sice není specialistkou cyklistkou, ale v nohách to má,“ pochválila Růžičková uznale novopečenou mistryni republiky. Růžičková, loni na podzim reprezentující ČR na MS, pojede se Sáblíkovou i čtvrteční mistrovskou časovku párů. Ta bude mít start a cíl opět ve slovenském Holíči. Budou obhajovat titul, který minulý rok společnými silami vybojovaly.

Martina Sáblíková i Karolína Erbanová vyrazily do závodu na zbrusu nových kolech – časovkářských speciálech King of Ice tradičního českého výrobce Favorit. A první výsledky jsou obdivuhodné – Sáblíková zlato v ženách, Erbanová bronz v juniorkách.

Jestli však něco Martina Sáblíková v cíli časovky neskrývala, pak to bylo překvapení. „S titulem jsem nepočítala. Trať byla hodně náročná, členitá a navíc po obrátce do kopce v silném větru. Musela jsem čekat, jestli mi zbyly síly a hlavní bylo dobře určit taktiku. Vyšlo to,“ řekla pro ČTK třiadvacetiletá závodnice. Vyhnuly se jí problémy, jaké mívala dříve – nepadala, včas řadila a poradila si i s větrem. Počínala si výrazně zkušeněji než dříve, a to i přesto, že prý v přípravě na včerejší závod najela na kole jen 350 kilometrů. „Ale v tréninku jsem byla stále, jezdím na kolečkových bruslích, běhám,“ ujistila Sáblíková.

Rychlobruslařka teď ale uvažuje, že se pokusí o start na podzimním mistrovství světa v Austrálii. Že by u protinožců mohla zdárně reprezentovat si myslí i její trenér Petr Novák, který se netají ani cílem dostat svou svěřenkyni na OH do Londýna 2012. „Zatím počkám a uvidím, jak to bude dále vypadat. Šampionát je v Austrálii a uvidíme, jak to půjde skloubit s přípravou na rychlobruslařskou sezonu,“ citovala Sáblíkovou ČTK.

Překvapením byl bronz Gabriely Slámové, a to i pro ni samotnou. „Třetí místo je pro mě takové osobní vítězství. Čekala jsem, že skončím do pátého místa, protože nejsem vyloženě časovkářský typ. Na výbornou závodnici jako je Martina Růžičková jsem ztratila jen minutu, takže jsem velmi spokojená,“ řekla devatenáctiletá rodačka z Brna francouzské profesionální stáje Vienne-Futuroscope.

Comments are closed.