Home » Foto, Týmy & závodníci, Za jízdy

František Trkal o tréninku závodníků Favoritu v době pandemie

Submitted by on Pátek, 17 Duben 2020No Comment
František Trkal o tréninku závodníků Favoritu v době pandemie

Nejen v roli šéftrenéra Favoritu Brno a trenéra týmu mužů teď působí František Trkal. Závody jsou kvůli pandemii koronaviru v nedohlednu, závodníci mohou jen trénovat, a to ještě s omezením. Proto se musí vžít i do role psychologa, ale své svěřence dokázal v narušené sezóně správně motivovat.

Vyzpovídali jsme proto šéftrenéra, aby nám prozradil, jak řeší současnou situaci, jakým směrem se ubírá trénink cyklistů bez závodů, jak je motivuje, jak zpestřuje tréninky i jak vidí možný návrat do normálního režimu. Tady jsou odpovědi Františka Trkala. O čem hovořil?

O současné situaci

Nikdo z nás nikdy nic takového nezažil, takže je to pro všechny nové. Nejsou závody a nikdo neví, kdy budou moci v klasické podobě začít. Učíme se za pochodu. Není to úplně snadné, ale snažíme se s tím popasovat co nejlíp, aby všichni závodníci měli i z tréninku při omezení radost a motivovalo je to k stoprocentnímu nasazení.

O tréninkových metodách

U mužů jsme rozhodně nechtěli pokračovat v přípravě ze zimy, touto dobou už bychom normálně závodili. Kdybychom se vrátili k něčemu z dřívějška, nebude je to bavit. Já se snažím trénink co nejvíc zpestřit. Zařazujeme do něj třeba časovku, stimulace závodu dvakrát v týdnu, intervaly v kopcích. Je to systém, o které jsem přesvědčen, že funguje. A jsem rád, že kluci jsou se mnou v tomhle směru naladěni na stejnou notu.

O přípravě mládeže

Tam je to zvláštní v tom, že najednou se z nich v podstatě stali profíci. Mladí závodníci nebyli v zimě někde v teple, takže pracují na věcech, které muži už dělali v únoru. Nemohou chodit do školy, musí trénovat individuálně, což je pro ně ta největší změna. Pro mladé jsou určitě lepší skupinové tréninky, které mají jinou dimenzi. Ať je to kadet nebo junior, potřebují i při tréninku kontakt s vrstevníky. Ale nedá se nic dělat, musíme se přizpůsobit. Buďme rádi, že můžeme vůbec trénovat venku.

O motivaci závodníků

Jedinou možností je pestrost toho tréninku, aby je bavil. Nechci, aby muži seděli denně na kole spousty hodin, to už dělali v únoru nebo březnu. Teď preferuji pestré kratší tréninky posunuté více do kvality. Uvidíme, jak bude situace vypadat dál, podle toho budeme přípravu plánovat a měnit. Protože nevíme, kdy začneme závodit, je potřeba brát ohled už i na sezónu 2021.

O možném návratu do normálního režimu

Netroufám odhadovat, kdy se začne závodit. Červenec, srpen? Asi bude hodně záležet na vývoji situace. Pořád je tam spousta otazníků. Ale je to pro všechny stejné, takže se s tím musíme poprat. Zdraví všech lidí je ze všeho nejdůležitější.

O propagaci partnerů v době pandemie

Samozřejmě by všichni byli radši, kdyby se závodilo a dělali jsme našim sponzorům reklamu, ale to teď možné není. I tak se snažíme partnery propagovat, jak to jde –  trochu jinou formou: na sociálních sítích nebo v tiskových zprávách. Chceme, aby byl tým vidět a bylo o něm slyšet i v době bez závodů.

Leave your response!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.