Home » Silniční cyklistika, Tour de France, Za jízdy, Závody

Příbramští na Tour de France

Submitted by on Úterý, 30 Červenec 2013No Comment
Příbramští na Tour de France

Nehodlám zde popisovat sáhodlouhý seznam věcí, které je zapotřebí nacpat do dvou dodávek, které převáží skupinu cyklistických nadšenců. Samozřejmě kromě kol, bidonů, dresů, treter, traťovek a dalších nezbytných cyklistických propriet zkušený „táborník“ ví, čím se vybavit. Ale přesto, po prvním dni, co se utáboříte pod Mont Ventoux, teprve zjistíte, bez čeho se skutečně neobejdete během dalších dnů. Je zapotřebí si uvědomit, že jste ve výšce skoro 2 000 metrů a sluníčko zde pálí trochu jinak, než v zeměpisných šířkách, v nichž se nachází Praha nebo sídlo příbramských cyklistů. Nerozvážný divák – nováček, který v napětí očekává příjezd prvních cyklistů, přičemž ještě hodinu před jejich příjezdem s nadšením sbírá reklamní předměty vykazované sličnými hosteskami i mladíky z alegorických vozů sponzorů, si přinejmenším spálí nos, uši a ostatní nechráněná místa, která nerozvážně vystaví alpskému sluníčku. Po dvou dnech, pokud se mu na spálené kůži neobjeví puchýře, se z něho stane „šupináč alpský“, zvláštní druh tvora, který zanechává zbytky své oloupané kůže, kde se dá a po zbytek svého pobytu se uctivě drží pod party stanem, maže se opalovacím krémem s ochranným faktorem 30 a ještě lépe Panthenolem. Pro takový případ doporučuji nalézt nejbližší drogerii či lékárnu, a pokud neumíte francouzsky, významně prodavači ukázat postižené místo a říci kouzelné slovo „réparateur“. Lékárník či drogista okamžitě pochopí a za pět euro vás vybaví příslušným léčebným prostředkem v podobě krému. Takže je vám asi jasné, že je lepší mít příslušný prostředek s sebou a hlavně jej použít včas!

Další nepostradatelnou věcí je voda, galony vody, chcete-li, protože na žízeň, hygienu a nádobí je to prostě nejlepší prostředek. A zrovna na Mount Ventoux vodovodní kohoutky nenainstalovali. Vyplatí se nádoby v podobě plastových lahví uschovat, protože do nich si v nejbližších vesnicích zase můžete vodu, ať již užitkovou nebo pitnou dotočit.

Vedle vody je to toaletní papír. Tento skvělý vynález je víceúčelový, neboť brzy pochopíte, že se hodí i na utírání jiných věcí, třeba takového nádobí, když chcete ušetřit právě vodu, které není nikdy nazbyt. Navíc látkovou utěrkou, kterou v dobré víře půjčíte svým malým kamarádům a kterou vám vrátí totálně promočenou už nic dosucha nevytřete. Toaletní papír můžete nahradit papírovými kuchyňskými utěrkami, které v případě nouze lze použít pro změnu … jako toaletní papír.

A. Charalambidis

zdroj: CK Příbram

Comments are closed.