Home » Aktuální téma, MTB, Týmy & závodníci, Závody

Galaxy Team Hranice na mistrovství ČR v maratonu

Submitted by on Středa, 9 Květen 2012No Comment
Galaxy Team Hranice na mistrovství ČR v maratonu

Třináctý ročník krásného maratonu horských kol, jenž se jezdí v Moravské bráně a v okolí zříceniny středověkého hradu Helfštýna, byl letos vyhlášen jako mistrovství ČR a z tohoto důvodu se na něm sešla dosud nejsilnější konkurence v historii tohoto jarního otvíráku bikemaratonské sezóny.

Páteční déšť změnil trať Author Šela Marathonu k nepoznání. Původně prašná a suchá trasa, která byla navíc z četného trénování závodníků ze širokého okolí vyjetá do hladka, se změnila místy v blátivé galeje.

Nic to ale nezměnilo na předpokladu, že se pojede hodně rychle. Ačkoliv měl Author Šela Marathon vždy velké renomé a prestiž, konkurence jaká se tu sešla tentokrát vytvořila nejkvalitnější sportovní pole v historii závodu. Vůbec poprvé se totiž na trati v Moravské bráně s kulisami středověkého hradu Helfštýna rozhořel souboj o titul mistrů republiky v maratonu horských kol, do něhož promluvil nejen mistr světa v XC a vicemistr světa v maratonu Jaroslav Kulhavý, ale i další borci: obhájce titulu Pavel Boudný stejně jako Jan Jobánek vyhráli „Šelu“ už dvakrát. Česká spořitelna – Specialized měla kromě Boudného ve hře taky Kristiana Hynka, z Meridy přijel Jobánkovi pomoci olympionik Ondřej Cink a ve výčtu favoritů nemohli chybět Jan Hruška, Ondřej Fojtík (další vítěz jednoho z ročníků tohoto závodu), Jiří Novák, mistr republiky z roku 2008, majitel bronzové medaile z loňského mistrovství Michal Bubílek a nebo kdokoliv další, neboť dorazila kompletní domácí maratonská špička.

Tradiční start v 9.00 proběhl z náměstí v Lipníku nad Bečvou. Na startu jsem stál hned za elitou, ale po startovním výstřelu mi spadl řetěz z velké placky, takže mě startovní pole obeplulo jak šutr v řece. Rychlé úvodní kilometry po asfaltu byly plné nervozity a na vyfrézované silnici k lomu v Podhůří se taky nechutně padalo. Naštěstí jsem se všem smotkům kolem vyhnul.

Po startu jsem se usadil někde kolem 100. místa, což nebylo nijak veselé. Nechtěl jsem ale úvod přepálit, protože se mi nejezdí poslední dobou tak, abych si byl jistý, že v klidu přečkám druhou půlku závodu. Hradem projíždím jako jednadevadesátý (čistý čas jízdy 49 minut 17 vteřin) a se ztrátou takřka deseti minut na lídra, kterým byl v tu chvíli Jaroslav Kulhavý. Hrozivé. Ale ještě jsem to nevzdával.

Co mě překvapilo bylo, jakým způsobem se startovní pole už stihlo nadělit. Dojet někoho zepředu nebylo až tak jednoduché. Jel jsem na třičtvrtě plynu a držel se své taktiky nehrnout se do velkých akcí, netahat, usadit se v dobré skupině a šetřit síly. Jenže v technických pasážích první půlky tratě se o nějaké sourodé skupině, s níž by se dalo stabilně jet, moc nedalo mluvit. Celý závod jsme se tak nějak míjeli jen s jediným člověkem, a to Vláďou Kučerou z Cyklosportu Chropyně.

Úsek z Helfštýna do Zbrašova jsem projel za hodinu a sedm minut (73. nejlepší čas), od špice jsem tedy „koupil“ dalších dvanáct minut a posunul se o pár příček vpřed. Ze Zbrašova přes Rybáře a dál k Milenovu, což je úsek, který bytostně nesnáším, jsem se svezl ve skupince (čas 48:14, ztráta 9 minut, pořadí na úseku 73. místo). V kopci na Uhřínov už nebylo na co čekat a tak jsem zkusil jet. Takových pět, šest lidí jsem předjel, pár jsem si jich vyvezl nahoru s sebou a po občerstvení na Uhřínově pokračoval k Peklu. Teprve ve sjezdu do Pekla jsem předjel Pavlínu Šulcovou, vedoucí závodnici, o níž jsem neměl tušení, že jede takhle dobře. Nutno dodat, že jsem ji předjel asi jen kvůli tomu, že píchla :-) ))

Asi poprvé za těch X ročníků Šely, které jsem absolvoval, jsem vyjel na Uhřínov i Peklem na Slavkov bez krize. Sice jsem jel vzadu, ale síly jsem asi fakt pošetřil. Asi až moc. Rozestupy už byly mezi závodníky veliké a tak jsem dojel už jen ty, komu docházelo nebo řešili nějaké problémy s kolem. Úsek z Milenova přes oba těžké kopce, rovinu do Týna a závěrečné stoupání na Helf jsem dal 54. časem (1:55:08), což znamenalo posun na v cíli 62. místo (16. v kategorii). Cílový čas 4:40:14 znamenal ztrátu 53 minut na vítězného Kulhavého. Spokojenost? Před závodem jsem si říkal, že být do stovky bude úspěch, ale doufal jsem v top50, což se bohužel nepovedlo.

Broňa Ivan dokončil závod na 170. místě, jeho čas v cíli byl 5:18:55. Ostatní členové týmu se na start mistrovství ČR nepostavili.

Výsledky:
1. Jaroslav Kulhavý (Specialized Racing) 3:46:58 hod.
2. Pavel Boudný (Česká spořitelna Specialized) +0:23
3. Jan Hruška (Toyota Dolák) +0:34

62./16. Tomáš Gladiš (Galaxy Team Hranice) +0:53:15
170.45. Bronislav Ivan (Galaxy Team Hranice) +1:31:57

Foto: Mirek Chládek (mirek.freebox.cz)

Tomáš Gladiš

Comments are closed.