Home » Aktuální téma, Pozvánky k závodění, Silniční cyklistika, Závody

Cyklisté si v Třebušíně rozdají akademické tituly i pohárové body

Submitted by on Sobota, 14 Duben 2012No Comment
Cyklisté si v Třebušíně rozdají akademické tituly i pohárové body
Cyklisté míří do Třebušína. Celý nadcházející víkend bude na Litoměřicku tradičně patřit právě jim. Na severu Čech se totiž opět rozdělí tituly akademického mistra republiky a současně se mládežnické kategorie porvou o cenné body do Českého poháru v silniční cyklistice. Chybět nebude ani tradiční Memoriál Menharta a Hellera.
„Před osmi lety jsme se stali historicky prvním pořadatelem akademického mistrovství republiky v silničním závodě. Rok na to jsme k němu přidali ještě časovku a od té doby se nám daří tuto tradici držet a rozšiřovat, o čemž svědčí také stále větší zájem a především sportovní úroveň studentů vysokých škol,“ řekl prezident pořádajícího CK Slavoj Terezín Václav Bureš.
Během soboty svedou cyklisté souboj s chronometrem. Ten proběhne na již zajetém a vyzkoušeném jedenáctikilometrovém členitém okruhu – Třebušín, Chudoslavice, Ploskovice, Třebušín. Muži ho musí zvládnout dvakrát, ženy jednou. První akademický jezdec se na trať vydá v 16 hodin. „Před akademiky se ale představí mládežnické kategorie od žáků až po juniory, tedy licencované závodníky Českého svazu cyklistiky, pro které je závod zařazen do Českého poháru mládeže,“ připomněl Bureš s tím, že první start bude odmávnut s třináctou hodinou.
Neděle už v Třebušíně patří silničnímu závodu, známého jako Memoriál Jaroslava Menharta a Ladislava Hellera. Přestože i ten je jako pohár věnovaný mládeži, tentokrát už nebudou chybět ani elitní jezdci a ženy. „Předchozí dva ročníky vyhrál mistr republiky Petr Benčík. Ten sice letos ukončil kariéru, ale přijet má jeho profesionální stáj Whirlpool-Author a řada dalších skvělých jezdců. Mezi ženami tu pak bude i loňská miss cyklistiky Katarína Hranaiová, která aktuálně hájí barvy švýcarského týmu Bigla. Určitě tu diváci budou mít co sledovat,“ mrknul prezident Bureš, když do Třebušína současně zve nezbytnou diváckou kulisu.
Nedělní závody v 9 hodin rozjedou na pět okruhů právě ženy společně s kadety a juniorkami. Další kategorie budou navazovat, když muži svůj stodesetikilometrový závod odstartují v 11 hodin. Hned na to začnou o své tituly bojovat akademici, pro které je připraveno deset okruhů, ženy jedou polovinu. „Nedělního memoriálu se mohou zúčastnit závodníci s platnou licencí svazu cyklistiky na rok 2012, licencí SAL nebo UAC. To samozřejmě neplatí pro nejmladší kategorii nábor, která navíc neplatí ani startovné a pojede jeden okruh,“ dodal Václav Bureš.

Rozpisy závodů zde

Patrik Pátek

Comments are closed.