Home » Aktuální téma, Blogy závodníků, Silniční cyklistika, Týmy & závodníci, Závody

Honza Zimovčák je spjatý s Favoritem Brno

Submitted by on Středa, 29 Únor 2012No Comment
Honza Zimovčák je spjatý s Favoritem Brno

Odchovanec Favoritu Brno osmnáctiletý cyklista Honza Zimovčák přechází v letošní sezóně z kategorie juniorů do mužů U23 a věří, že bude týmu hodně prospěšný.

Zvládneš přechod z juniorů do kategorie mužů U23 zvládneš bez problémů?

Počítám s tím, že skok to bude obrovský. Rozdíly v délce, náročnosti závodů, ale i stylu závodění jsou velké. Na jednu stranu se trošku bojím, jak to zvládnu, zároveň se těším na mužský peloton, nové závody a vůbec na všechno nové.

Co očekáváš od nové sezóny?

Chtěl bych být platným členem naší výborné party, kterou u nás máme. Dál se uvidí.

Platíš především za univerzálního závodníka. Co potřebuješ zlepšit nejvíc?

Zlepšení bych potřeboval obzvlášť v oblasti silové stránky a výkonu v kopcích.

Na jaké závody se nejvíc těšíš? Které považuješ nejdůležitější?

Všechny pro mě budou zajímavé, ale momentálně mě zajímá náš domácí závod Brno-Velká Bíteš- Brno. Také etapové závody mě lákají.

V minulých dnech jste s kolegou z týmu Danem Turkem absolvovali soustředění na Mallorce. Jak probíhalo, kolik kilometrů jste zhruba najeli?

Zaměřovali jsme se hlavně na rozvoj vytrvalosti. Takže jsme seděli denně v průměru okolo pěti hodin na kole. Také jsme se zaměřili na rozvoj síly a snažili jsme se pohybovat v kopcích. Najeli jsme něco přes tisíc kilometrů a dá se říct, že jsme vše, co jsme měli naplánované, dodrželi.

Věříš, že díky Mallorce budeš mít oproti ostatním trošku náskok?

Kluci u nás taky trénují, takže s nějakým markantním rozdílem nepočítám. Ale doufám, že budu trochu ve výhodě. Přeci jen je rozdíl trénovat v našich podmínkách po škole nebo v klidu, v teple.

Co pro tebe znamená angažmá ve Favoritu? Bereš ho trošku jako srdeční záležitost?

Ve Favoritu jsem začínal a jsem moc rád, že zde můžu pokračovat a rozvíjet se. Favorit se pro mě stal určitou srdeční záležitostí. Hodně jsem v týmu zažil a doufám, že ještě zažiju a snad i dokážu.

Co ti dává trénink s Františkem Trkalem, který býval vynikajícím cyklistou?

Poskytuje nám své cenné zkušenosti ať už v tréninku, závodech, ale i v osobním životě. A myslím, že celá spolupráce funguje skvěle. Věřím, že bude pokračovat během celé sezóny.

Jaké máš cyklistické sny?

Angažmá v nějaké profistáji.

Zatím je daleko slavnější tvůj strýc Josef díky svému počínání na vysokém kole. Překonáš ho jednou?

Se svým strýcem se nerad srovnávám. V tom, co dělá, je jedinečný, překonává hranice, které jsou pro běžného smrtelníka nemyslitelné. Ve všem, co dělá, ho obdivuji a fandím mu.

Co říkáš na jeho výkony? Zkoušel jsi to někdy na jeho bicyklu?

Nad jeho výkony zůstává mnohdy rozum stát a stále mě nepřestává překvapovat. Každý rok si s tátou říkáme, co zase vymyslí. Abych se přiznal, tak jízda na velocipedu mě zatím moc neláká. Zatím mi stačí to klasické kolo.

Comments are closed.