Home » Aktuální téma, MTB, Týmy & závodníci, Závody

Rozhovor s vítězem Galaxy série 2011 Tomášem Gladišem

Submitted by on Pátek, 30 Září 2011No Comment
Rozhovor s vítězem Galaxy série 2011 Tomášem Gladišem

Nejvíce bodů v kategorii mužů ve věku 19 až 29 let posbíral v letošním ročníku Galaxy série Tomáš Gladiš startující za Galaxy CykloŠvec. O svém triumfu v celkovém pořadí závodník z Hranic rozhodl až ve finálovém podniku seriálu v Kácově. V závodech Galaxy série vybojoval dvě vítězství (včetně toho v mistrovském závodu Galaxy série v Náměšti nad Oslavou), jedno druhé a dvě třetí místa.

Do celkového pořadí se počítá šest nejlepších výsledků. Ty jsi jel právě šest závodů – byl to záměr?

Že bych si až tak moc věřil, že právě v těch šesti závodech něco zajedu (smích)? Ne, i když byla Galaxy série mezi hlavními cíly našeho týmu, takto se to s trochou štěstí povedlo nakombinovat s jinými závody a pracovními povinnostmi. Že se mi pět ze šesti závodů povedlo dojet na pódiové umístění bylo i hodně o štěstí. Vyhýbaly se mi větší problémy jako třeba defekty.

Ale bilance výsledků je pěkná: šest závodů, dvě první místa, jedno druhé a dvě třetí…

To možná ano, ale závěr seriálu byl docela napínavý. Vždyť v obou posledních závodech skončil Kuba Truksa, do té doby lídr seriálu, dvakrát o jediné místo přede mnou. A ve spurtu! Nedal mi nic zadarmo. Mám to vydřené a docela mě to i bolelo (smích).

Normálně hájíš barvy Galaxy Teamu Hranice, ve výsledcích Galaxy série jsi ale ty i další vaši závodníci vedeni pod týmem Galaxy – CykloŠvec. Čím to?

Už druhý rok náš tým funguje s podporou značky Galaxy a písecké firmy CykloŠvec a tak jsme jim chtěli pomoci získat nějaké body do soutěže družstev, která je v rámci Galaxy série rovněž vypsána. V týmovém hodnocení jsme společně s dalšími závodníky Galaxy – CykloŠvec nakonec obsadili jen o pár bodů nepopulární čtvrté místo. Je to škoda, ale přesto doufám, že mým vítězstvím a třetím místem Veroniky Kutňákové v celkovém pořadí našich kategorií jsme se značce Galaxy a firmě CykloŠvec odvděčili za podporu.

Který se závodů Galaxy série ti vyšel nejvíce?

Mohlo by se zdát, že nejvíce si budu cenit prvních míst v Prachaticích a v Náměšti nad Oslavou, ale není tomu tak. Nejlepší výsledek jsem podle mě vyjel v Rožnově pod Radhoštěm, kde jsem byl i k mému překvapení třetí celkově a druhý v kategorii. Ten závod byl pro mě důležitý, protože se jede skoro doma. Do Beskyd totiž s kamarády z týmu jezdíme často trénovat, z Hranic je to do Rožnova asi 40 kilometrů.

Kde se ti naopak nelíbilo?

Mně se asi líbilo všude. Jen v Dobříši, kde jsem si nejvíce přál uspět, se mi nejelo vůbec dobře a navíc bylo hodně bláta. Obojí můj pocit ze závodu trochu kazí. Byl to maraton zařazený do Českého poháru, sešla se tam pěkná konkurence, ale odjížděl jsem zklamaný sám ze sebe.

Závodů už jsi objel hodně, jak celkově hodnotíš úroveň Galaxy série?

Vysoko. Konkurence tam sice není jako na Kole pro život nebo Českém poháru, ale mně se závody Galaxy série přesto líbí. Je to zkrátka amatérská soutěž pro širokou veřejnost, takže jsem smířený i s tím, že tratě v seriálu jsou jednodušší než jsem zvyklý z maratonů, které absolvujeme s týmem běžně. A vždycky na Galaxy sérii vládne příjemná atmosféra.

Počítáš tedy s tím, že na závody Galaxy série budeš jezdit i v příští sezóně?

Určitě. I v příštím roce bude náš tým jezdit na kolech Galaxy, takže i na závodech Galaxy série se budeme objevovat. V týmu už se na to těší a třeba Veronika Kutňáková už vyhlásila, že se na Galaxy sérii v příštím roce zaměří. Jestli ale zrovna já objedu potřebný počet závodů do celkového hodnocení ale teď nemůžu říct, záleží na kalendáři a termínech jiných maratonů.

Díky za rozhovor a gratuluji.

Text: Miroslav Chládek

Více o Galaxy sérii najdete na www.galaxy-serie.cz

Comments are closed.