Home » Aktuální téma, Foto, MTB, Týmy & závodníci, Závody

Český pohár v cross country MTB v Brně

Submitted by on Úterý, 14 Červen 2016No Comment
Český pohár v cross country MTB v Brně

Když Štěpán Schubert projel cílem v nedělním závodě mužů Elite/U23, bylo jasné, že nejvíce závodníků pro blížící se MS reprezentaci dodá Expres CZ-Merida Team Kolín! Michael Zeťák a Lucka Krupová se představí v závodě juniorských kategorií, Tomáš Paprstka a Honza Nesvadba v nejsledovanější kategorii Elite, Štěpán Schubert mezi „třiadvacítkáři“ a Vendula Kuntová nastoupí do ženského sprintu.

Právě sprint zahájil program dalšího kola ČP, které tentokrát hostilo Brno. Velmi dobře si už od kvalifikace vedl Ondra Novák. Probil se až do finále žákovské kategorie a vyjel si první bronzovou pohárovou medaili. Nápodobně procházeli vyřazovacími boji kadet Jakub Schierl a junior Kryštof Solař. Oba bohužel ve finálové jízdě nezvládli ideálně start a na rychlé trati se jim nepodařilo probít se na medailové umístění, takže na ně zbyla čtvrtá místa. V závodě žen prokázala sprinterské kvality Vendula Kuntová. 3. místem si zajistila účast ve sprintu na světovém šampionátu. Že kvalitním sprinterem byl a stále je také Honza Nesvadba, není pochyb. Zvlášť když Honza byl v Brně nejsilnější ze všech sprinterů a zvítězil. Také na MS budou mít diváci možnost vidět Honzu na startu nejen XCO, ale i sprintu. Kvalitní výkon a rychlostní předpoklady předvedl také Štěpán Schubert – v konečném účtování 5. místo.

Nedělní cross-country mělo doplnit poslední volná místa na soupisce reprezentantů pro MS. Své šance si byl vědom právě také Štěpán Schubet. Po nepříliš vydařeném startu se celý závod probíjel startovním polem vpřed a nechával za sebou jednoho konkurenta za druhým. Životním výkonem si dojel pro výborné 7. místo mezi eliťáky. Ve své kategorii U23 byl druhý za Matějem Průdkem a reprezentační trenér Zapletal mu po závodě zaslouženě oznámil, že v Novém Městě nebude chybět.

Důvodem k velké spokojenosti byly výkony všech 3 závodníků v kategorii Elite/U23. Tomáš Paprstka potvrdil, že mu brněnská trať svědčí (vloni 3. místo) a že jeho forma jde před MS nahoru. Na suveréního Kulhavého a duo Škarnitzl, Wawak (POL) sice nestačil, ale čtvrté místo je vzhledem k předešlým výsledkům výrazný posun vpřed. Na Nesvadbičovi se sice podepsaly náročné sprinterské souboje z předešlého dne, nicméně stále byl schopen se pohybovat na kvalitním 6. místě. S jistým odstupem mu v průběhu závodu kryl záda výborně jedoucí Schubert. Sečteno, podtrženo: 4.,6. a 7. místo v Elitě.

V závodě juniorek ukončila čekání na medaili Lucka Krupová. To, co dlouho viselo ve vzduchu se v Brně nakonec povedlo. Lucka si poradila se soupeřkami Tvarůžkovou a Lukešovou, takže před ní zbyla jen výborně jezdící Šafářová. Skvělý výkon Krupové, stříbrná medaile a Lucka může odjet na reprezentační soustředění do Nového Města spokojená.

Jedinou kaňkou na vydařeném víkendu je zranění Jakuba Schierla. Hned v prvním kole kadetského závodu Jakub udělal chybu ve sjezdu a výsledkem nepříjemného pádu je otřes mozku a pohmožděné břicho. Kubovi držíme palce, aby se dal rychle dohromady a mohl opět bojovat o medaile.

Comments are closed.