Home » Aktuální téma, Silniční cyklistika, Týmy & závodníci, Závody

Chci, abychom fungovali jako tým, říká František Trkal

Submitted by on Středa, 26 Březen 2014No Comment
Chci, abychom fungovali jako tým, říká František Trkal

Už o nadcházejícím víkendu vstoupí silniční tým Favoritu Brno U23 do prvních závodů v nové sezóně. „V přípravě jsme udělali maximum a věřím, že budeme úspěšní nejen na domácí, ale i mezinárodní scéně. Máme docela velké cíle a chtěli bychom je naplnit,“ říká trenér Favoritu František Trkal.

Jak jsou na tom závodníci před vstupem do sezóny?

Máme za sebou tradiční předsezónní kemp v chorvatské Poreči, kde jsme absolvovali finální přípravu v kvalitních klimatických podmínkách. Dá se říct, že už šlo o takové to dolaďování formy a všichni pracovali na sto procent.

V týmu máte čtyři závodníky z loňska a tři nováčky, kteří přišli z juniorů. Jsou tam výkonnostní rozdíly?

Právě, že moc ne. Byl jsem hodně překvapený, jak je ten tým vyrovnaný. I nováčci předváděli výborné výkony srovnatelné s těmi staršími, ale vše samozřejmě ukážou až jednotlivé závody. Je vidět, že všichni kluci na sobě chtějí pracovat, což je pozitivní. Letošní sestava i se třemi prvoročáky mi přijde nejvyrovnanější za poslední roky. Hodně mě to překvapilo.

Co očekáváš od nové sestavy?

Z loňského roku zůstali čtyři zkušenější kluci, kteří by měli tým táhnout. Doplnili jsme ho třemi výbornými nováčky, z nichž Neuman a Schlegel jsou odchovanci Favoritu, za což jsem nesmírně rád. Samozřejmě očekávám dobré výsledky, nasazení, aktivní pojetí v závodech. Hlavně chci, abychom fungovali jako tým.

Kdo by měl být lídrem?

Hlavně Turek a Hampl plus Kukrle. Nesmíme zapomínat ani na Chlupáče, který loňskou sezónu neměl ideální, ale pracuje na sobě. Motivace všech tří nováčků je taky obrovská, takže rozhodně máma na čem stavět.

Jaké konkrétní cíle si v sezóně dáváte?

Díky Hamplovi jsme vloni vyhráli Český pohár v kategorii U23 a cílem je získat minimálně umístění na pódiu v celkovém pořadí znovu. K tomu si chceme uhájit umístění v top 3 celkově mezi týmy. Dalším cílem je medaile z mistráku republiky a kromě domácích závodů bychom rádi uspěli i na těch mezinárodních, ať už tam budeme startovat jako Favorit nebo někteří kluci pod hlavičkou reprezentace. V neposlední řadě bych si přál, aby se někdo z našich závodníků posunul po sezóně výš a přiblížil se angažmá v nějakém profesionálním týmu.

Můžeš přiblížit program pro úvod sezóny?

Začínáme 29. března Velkou cenou Hlohovce, následuje úvodní závod Rakouského poháru, potom domácí klasika Bíteš, pak Polský pohár a další víkend bychom měli jet v Polsku etapák. Po něm je v plánu Český pohár v Kyjově.

Comments are closed.