Home » Aktuální téma, Blogy závodníků, Silniční cyklistika, Týmy & závodníci, Závody

Cyklistika mě baví čím dál víc, říká vítězka Českého poháru na silnici Veronika Bláhová

Submitted by on Středa, 12 Únor 2014No Comment
Cyklistika mě baví čím dál víc, říká vítězka Českého poháru na silnici Veronika Bláhová

Už poněkolikáté prokázala svou sportovní všestrannost a univerzální talent. Někdejší juniorská extraligová volejbalistka a vynikající plavkyně Veronika Bláhová po svém přestupu k cyklistice nejprve sbírala vavříny na horském kole, úspěšná byla i její cyklokrosová vystoupení, ale naplno zazářila až v silničním pelotonu. Pětadvacetiletá závodnice olomoucké stáje Mapei Cyklo Kaňkovský, která bude od nové sezony hájit barvy Cyklotrenink.com Karla Martinka a je svěřenkyní někdejšího olympionika Tomáše Konečného, totiž ovládla celkové pořadí Českého poháru žen na silnici.

Jak moc si ceníte vašeho vítězství v Českém poháru na silnici?

Český pohár je nejvýznamnější tuzemská soutěž a byl to jeden z mých hlavních cílů v sezoně, takže jsem za vítězství moc ráda. Ještě daleko větší váhu ale přikládám startům v národním dresu na mezinárodních závodech.

Jak moc náročná byla cesta za pohárovým triumfem?

Pohár je celoroční soutěž, takže bylo nutné uspět na co nejvíce závodech. Na každém z nich jsem měla podporu a zázemí svého týmu, a to mi hodně pomohlo.

Jaká je v současnosti konkurence v české ženské silniční cyklistice?

S radostí musím říct, že konkurence v českém ženském pelotonu je rok od roku větší. Ale abychom šly výkonnostně dál, musíme jezdit kvalitní závody a ty jsou pouze v zahraničí. Český ženský pohár je sloučený s kategorií kadetů, kteří jezdí daleko kratší závody, než by měly jezdit ženy kategorie elite. Loni začala lépe fungovat česká reprezentace, díky čemuž jsme se zúčastnily UCI závodů Gracia Orlová, Tour de Feminin, jednorázovky Grand Prix of Maykop a etapového závodu Tour de Adygea v Rusku. Věřím tomu, že letos ještě nějaké závody přibudou. Protože pouze když budeme závodit s těmi nejlepšími, budeme se jim výkonnostně přibližovat.

Kombinujete různé cyklistické discipliny. Jak vidíte do budoucna své další zaměření? Dá se vůbec úspěšně provozovat několik disciplin na opravdu té nejvyšší úrovni?

Jsem především silničářka a právě na silnici se chci v budoucnu zaměřovat. Kvalitní silniční závody mě také nejvíce baví. Vloni jsem po sezoně prvním rokem začala jezdit ještě cyklokros a hned se mi podařilo nominovat na mistrovství Evropy. Silnici navíc během sezony prokládám bikerskými závody. Je to příjemné zpestření a na těchto akcích vždy potkám spoustu kamarádů. Ale na nejvyšší úrovni už je těžké dosahovat nejlepších výsledků ve více disciplinách, snad pouze Marianne Vossová je výjimkou.

Co kromě zisku Českého poháru považujete za své největší loňské úspěchy?

Asi to byl etapový závod Gracia Orlová (prolog + 5 etap, celková délka 414 kilometrů), v němž jsem dojela na 51. místě a oproti předloňskému výsledku DNF (did not finish, neboli nedokončila) jsem tentokrát na vítězku ztratila „pouhých“ dvanáct minut. A hlavně jsem zjistila, že se ve světovém pelotonu závodit dá. Dále jsem se stala akademickou mistryní republiky v časovce jednotlivců, vicemistryní v silničním závodě a na mistrovství Evropy v cyklokrosu jsem byla třináctá. Také si cením některých bikových a silničních maratonů, na nichž se mi podařilo zdolat holky, které mě předloni porážely.

Co se naopak vloni po sportovní stránce nepodařilo?

Jedním z hlavních cílů sezony bylo zajet bednu na mistrovství republiky v časovce jednotlivců a uspět v silničním závodě, což opět jako loni kvůli zdravotním problémům nevyšlo. Tak snad se mi příští rok podaří vyhnout všem komplikacím a s mým trenérem Tomášem Konečným se výborně připravit.

Jaké jsou tedy vaše konkrétní plány pro rok 2014?

Jak už jsem zmínila, konečně se dobře umístit na domácím šampionátu v časovce jednotlivců i v silničním závodě, zúčastnit se co nejvíce závodů venku a kdyby to šlo dobře, tak nejenom se zúčastnit, ale i něco zajet. Od loňského podzimu jsem začala spolupracovat s Tomášem Konečným, trénink dostal systém, tak pevně věřím, že výkonnost dále poroste.

Postupně se prosazujete i na mezinárodní scéně. Jaké jsou vaše cíle a sportovní sny?

Jednou bych se chtěla podívat na mistrovství světa. Ale chtěla bych tam přijet připravená a dojet až do cíle. Tento rok bych se chtěla také věnovat více cyklokrosu a podívat se na světové poháry.

Vaše začátky ve vrcholovém sportu nebyly v sedle kola, ale pod volejbalovou sítí, k tomu koketujete i s plaváním. Co vám všechny tyto sporty daly a proč vítězí právě cyklistika?

Začala jsem někdy v osmé třídě na základce hrát házenou, u té jsem zůstala rok. Zanedlouho jsem začala hrát v Prostějově volejbal a po roce jsem měla možnost jít hrát do Olomouce extraligu kadetek a poté juniorek. První rok v ženách byl ale rokem posledním a v dalším roce jsem jela svůj první bikový závod. Byl to maraton Oderská Mlýnice, už týden před závodem v kuse pršelo, takže si dovedete představit, jak jsem vypadala a že s úsměvem jsem do cíle určitě nedojela. Přes zimu jsem si ale od závodů odpočala a pak jsem začala systematicky trénovat a zúčastňovat se stále více závodů. Cyklistika a především závodění mě baví čím dál víc, je to už nedílná součást mého života. Tréninky jsou navíc pestré, během zimní přípravy je jejich součástí plno jiných sportů jako plavání, běh na lyžích, běh, posilování, turistika či brusle, každý den je úplně jiný. Potkala jsem výborné lidi a jsem s nimi neustále v kontaktu. Je to můj největší koníček a ve své podstatě jsem na něm závislá. Co víc si přát?

Co váš mimosportovní život? Jak jej kloubíte s tvrdým tréninkovým drilem?

Letos prvním rokem pracuji, jsem učitelkou tělesné výchovy a matematiky na sportovní základní škole, kde dělám současně trenérku volejbalu a plavání. Času na trénink je podstatně méně, než tomu bylo za dob studia, ale pokud člověk chce, tak jde vše. A když se to dělá s úsměvem, jde to ještě lépe.

Veronika Bláhová

Pětadvacetiletá cyklistka se narodila v Prostějově, ale zanedlouho se jejím působištěm stala Olomouc, kde hrála volejbal za SK UP Olomouc (extraliga kadetek a juniorek), vystudovala zde vysokou školu a začala závodit na kole.

K cyklistice se dostala v podstatě nedávno, svůj první závod Oderskou Mlýnici jela v roce 2008 na konci sezony a bez jakéhokoliv tréninku. Hned ve svém druhém závodě Škodabike Ostrava v nadcházející sezóně 2009 však vystoupala na stupně vítězů.

V loňské sezoně absolvovala 69 startů na silničních, bikových a cyklokrosových závodech, na stupních vítězů stála 41krát a na tom nejvyšším 24krát.

Adam Fritscher

Foto: Tomas Tesar

Comments are closed.