Home » Silniční cyklistika

Českým cyklistkám se v zahraničí dařilo

Submitted by on Pondělí, 14 Červen 2010No Comment
Českým cyklistkám se v zahraničí dařilo

Ačkoliv zraky českých cyklistických fanoušků se v těchto dnech upírají především do Švýcarska, kde na Tour de Suisse startuje celá řada hvězd včetně našeho Romana Kreuzigera, i jinde v zahraničí se závodí. A na jedničku si vedly české závodnice – Gabriela Slámováobsadila ve Francii 2. místo ve finálovém závodě Francouzského poháru a zvítězila v kategorii U23, Jarmila Machačová dojela desátá v 60. ročníku kritéria v nizozemském Goirle.

V Nizozemí v uplynulých týdnech závodila dráhařka pražské Dukly Jarmila Machačová, pro kterou byl uplynulý víkend poslední možností porovnat své síly se zahraniční konkurencí. V sobotu v klasice na 107 kilometrů „Omloop van de Kerspelen“ dojela dvanáctá, v nedělním kritériu na náročném okruhu „Ronde Van Gorile“ byla desátá. Pro čtyřiadvacetiletou závodnici tím skončil závodní program v Beneluxu, který pro ni byl přínosem z tréninkového hlediska i díky zisku nových zkušeností. A také se jí zde dařilo: v prestižní klasice Ronde Rond Het Ronostrand obsadila 21. místo, minulý víkend zazářila 14. místem v závodě nizozemského silničního poháru žen „Omloop Van De Ijsseldelta“ a 23. místem v závodě kategorie 1.2 UCI „Kasseienomloop Exloo“.

Po šestém místě v etapovém závodě „Ronde de Bourgogne“ navázala brněnská rodačka Gabriela Slámová ve Francii dalším vynikajícím výsledkem v závěrečném dílu Francouzského poháru žen v silniční cyklistice. Protože závodnice stáje Vienne-Futuroscope, jejíž členkou je i Slámová, vedou pořadí soutěže týmů a mají mezi sebou také vedoucí závodnici celkového pořadí kategorie do 23 let, byl to pro tým velmi důležitý podnik.

Gabriela Slámová si společně se svými kolegyněmi počínala od první chvíle aktivně. Ještě před cílovým městem Poitou-Charentes, v němž závodnice absolvovaly tři závěrečné okruhy, se z pelotonu odpoutala osmičlenná skupina i českou závodnicí a její kolegyní z týmu Vienne-Futuroscope. Ve spurtu uprchlíků nestačila Gabriela Slámová jen na Francouzku Ludivine Loze a obsadila tak skvělé druhé místo. Zároveň se stala vítězkou kategorie Espoirs, tedy do 23 let.

Obě závodnice budou svou přípravu směřovat k blízkému mistrovství České republiky v silniční cyklistice, které se koná ve dnech 22.-27. června 2010 v Kyjově a jeho okolí.

Foto: Sébastian Rio

Comments are closed.