Home » Aktuální téma, Silniční cyklistika, Závody

Premiéra Velké ceny Temelína

Submitted by on Neděle, 9 Srpen 2015No Comment
Premiéra Velké ceny Temelína

S teplotami skoro čtyřicet stupňů si v sobotu muselo poradit 120 cyklistů při premiéře Velké ceny Temelína. Otevřený závod se jel za podpory Skupiny ČEZ jako součást letošního seriálu Jihočeské amatérské ligy v silniční cyklistice. V hlavní kategorii se z vítězství radoval  zkušený 44 letý Petr Cirkl reprezentující Velo Club Cirkl České Budějovice.  Uznání si ale zasloužili všichni účastnici, kteří koupaliště vyměnili za kolo a rozpálený asfalt.

Krátce po poledni vyrazilo na trasu 7 desítek závodníků hlavní kategorie. Organizátoři Jihočeské amatérské ligy v silniční cyklistice pro ně připravili stokilometrovou trasu s převýšením 1820 metrů. Kvůli extrémně teplému počasí se však traťoví komisaři  v den závodu rozhodli závod o 19 km zkrátit. „S myšlenkou na zkrácení závodu jsme si pohrávali již od sobotního rána. Hlavním argumentem bylo samozřejmě extrémní vedro. Zohlednili jsme také náladu mezi závodníky během prezentace a nakonec si myslím, že to bylo šťastné rozhodnutí, které závodníci bez výjimky přijali“, uvedl ředitel závodu Pavel Jelínek.

Hned první stoupání po 1,5 km rovinky na Kněžeklady s délkou 3 km (4,8%) peloton roztrhalo. Druhý, více než tříkilometrový, výšlap na Modrou Hůrku znamenal další zeštíhlení pelotonu a hlavně vytvoření silné vedoucí trojice, která, jak se později ukázalo, dokázala svůj náskok postupně navyšovat. Před závodníky však byly další tři okruhy. Po 2 hodinách a 14 minutách do cíle pak dorazila dvojice závodníků Cirkl Nesveda. Doslova o galusku proťal jako první cílovou pásku zkušený veterán Petr Cirkl před sparťanem Jiřím Nesvedou.

„Vzhledem k profilu závodu a horkému počasí jsem chtěl jet zpočátku úsporněji a šetřit síly, ale díky aktivitě Nesvedy se brzy po startu utvořila naše tříčlenná skupinka, ve které jsme ve vysokém tempu pokračovali prakticky až do cíle. Celý závod jsme spolupracovali a tak náš náskok narůstal. Až technické problémy v posledním okruhu donutily Vojtěcha Tomana závod vzdát, takže do cíle jsme dojížděli s Jirkou Nesvedou ve dvou. Vzhledem k tomu, že každý spadáme do jiné věkové kategorie, domluvili jsme se, že na cílové pásce nebudeme spurtovat a oba jsem při průjezdu již spíše slavili“, okomentoval závod Petr Cirkl, který si vedle poháru a 150 bodů do Jihočeské ligy odvezl i finanční odměnu pět tisíc korun.

Na kratších tratích závodily i další kategorie. Dva okruhy o délce 43 kilometrů zajel nejrychleji Jan Kobes z Cyklo Extra. Nejlepší ženou dne byla Anna Šmídová z Nilfisk ALTO pro cycling, jejíž výkon na dlouhé trase stačil i na pěkné 23. místo mezi muži. Do pedálů šlapaly i děti v kategoriích do 4, 6, 9, 12 a 14 let v délce od 500 metrů do dvou kilometrů.

„Už vlastní trasa byla velmi těžká. Závodníci hlavní kategorie museli během 4 okruhů zvládnout hned osm náročných stoupání. Do devátého pak finišovali. Navíc síly ubývaly rychleji i kvůli tropickým teplotám. Cyklisté se s tím vyrovnali v rámci svých možností, každopádně všechny závody byly velmi zajímavé a nabídli vše, co k cyklistice patří,“ zhodnotil průběh jedenáctého z čtrnácti závodů Jihočeské cyklistické ligy Pavel Jelínek, ředitel závodu, první místopředseda Klubu cyklistů Slavia Praha a člen výkonného výboru Jihočeské amatérské ligy v silniční cyklistice

Výsledkový servis:

http://www.jalcyklo.cz/vysledky/230-velka-cena-temelina

Dlouhá trasa:

Muži

1. Cirkl Petr (Velo Club Cirkl Č. Budějovice)

2. Nesveda Jiří (AC Sparta Praha)

3. Malý Lukáš (RSV Grafenau Trek team)

Ženy

1. Šmídová Anna (Nilfisk ALTO pro cycling)

2. Matlášková Jana (Cyklo Jiřička)

3. Kostková Pavla (Marathon CZ)

Krátká trasa:

1. Kobes Jan (Cyklo Extra)

2. Saxa Lukáš (Ex 23 Sarony)

3. Stropnický Ondřej (Prodoli Racing Team)


MUDr. Pavel Jelínek – ředitel závodu

www.kcslaviapraha.cz

Comments are closed.