Home » MTB, Závody

Lapierre Fatranský Maratón 2010

Submitted by on Pátek, 11 Červen 2010No Comment
Lapierre Fatranský Maratón 2010

Lapierre Fatranský marathon se konal jako již tradičně v malé vesničce Stráňavy u Žiliny. Krásný a po pořadatelské stránce výborně zvládnutý závod v nádherném prostředí přilákal na své trasy tří různých délek k tisícovce startujících. I počasí vyšlo na jedničku, přestože předchozí deště samozřejmě na trati byly poznat. Vítězem se stal na dlouhé trase Brutale český biker Karel Hartl, kratší variantu Mediano ovládnul domácí profesionál Milan Bárenyi.

Po přijezdu jsme prošli klasickou procedurou prezentace – oba jsme se s kamarádem z týmu Broňou rozhodli jet trasu 45 km a tak díky pozdějšimu startu jsme měli možnost shlédnout start dlouhé trasy 7O km, na které byl hlavním favoritem Karel Hartl. Před startem v 10.30 hod naší trati jsme se stačili i lehce rozjet a rozkoukat na prvních km trati . Bylo jasné, že nás čeká velmi pěkné počasí v průběhu závodu, a tak se celkem těšime na závod. Na start jsme dorazili asi 10 min před startovním výstřelem.

Postavili jsme se úplně dopředu a tak se nám start oběma celkem povedl, pohybovali jsme se na čele startovního pole. Jenže co měla být zakladní rozjížděcí část marathonu se díky tydennímu dešti změnilo v bahenní kaši a luční potoky s bahenními plochami a sjezdy, které ubíraly i těm nejlepším na prvních 15 km trati neplánovaně mnoho sil. Ty pak většině závodníků chyběly na následné dva dlouhé kopce (jeden 8km a druhý cca 10km). Startovní pole se po první luční pasáži s krátkymi kopci nadělilo na menší skupiny po dvou až třech zavodnících.

V dalši časti trati nasledovaly dva dlouhé kopce, které jsem již zmiňoval. Bylo to ale vysvobození z bahenní lázně. Přetrvával respekt z délky kopce i charakteru stoupání – měkký šotolinový podklad s občasnými potoky vody. Závod se přehoupl do druhé časti a mně se to konečně začalo líbit, hlavně na 18. až 35. km byl trať skutečně zajímavá a vedla nadherným prostředím. Na závěr ještě jeden horolezecký výběh a už ujíždíme k cíli.

Lapierre Fatranský Maratón je jednoznačně závodem v nádherném prostředí. Snad jen ten dlouhý šotolinový sjezd by se dal zpestřit. Organizace a značení trati ale byly na excelentní úrovni a tak lze tento závod, který je od českých hranic coby kamenem dohodil, jen a jen doporučit!

Výsledky – 75 km:
1. Karel Hartl (Kellys Bikeranch Team) 3:28:27
2. Radovan Bíroš (KNAC Ružomberok) +6:58
3. David Koziel (TROB) +12:02

Výsledky – 46 km:
1. Barényi Milan (Trek KCK Oslany) 2:11:04
2. Pavel Žák (TROB) 2:15:15
3. Fáber Zdeněk (Isako šport Košice) 2:16:31

WWW stránky Dema Fatranského Maratónu: www.cyklopozitiv.sk

Text: Dušan Pargač
Foto: math0s

Comments are closed.