Home » Aktuální téma, Foto, Trénink, Týmy & závodníci

Favorit Brno U23 – rozhovor s Františkem Trkalem

Submitted by on Neděle, 26 Březen 2017No Comment
Favorit Brno U23 – rozhovor s Františkem Trkalem

František Trkal: Věřím, že budeme znovu úspěšní Silniční tým mužů Favoritu Brno už na prstech jedné ruky počítá dny, které scházejí do startu sezóny 2017. Prvním závodem pro nás bude tradiční domácí otvírák Trofeo Cinelli – VC Hlohovce. „I když náš tým prošel velkou obměnou, věřím, že budeme opět úspěšní a kvalitu z tréninku kluci přenesou i do závodů,“ říká trenér František Trkal.

Co vám směrem ke startu sezóny ukázalo finální soustředění v Chorvatsku? Byl jsem příjemně překvapen. Hlavně z toho, že ten tým byl hodně vyrovnaný. Na všech závodnících včetně nováčků jsem za půl roku práce pozoroval velké zlepšení. Kluci pracovali velmi dobře.

Jak by měly být rozděleny role v týmu? Mám tam dva zkušené závodníky: Tomáše Zechmeistera a Adama Sekaninu. Tomáš bude působit v kategorii Elite a měl by plnit roli mojí prodloužené ruky, takového kapitána. Je nejzkušenější a věřím, že mladším klukům půjde příkladem. Sám má ambice, hodně na sobě pracoval a investuje do sebe po všech stránkách, aby se ještě prosadil někam dál. Má výborné cyklistické myšlení. Stejně tak by měl mít vůdčí roli i Adam Sekanina, který je posledním rokem v kategorii U23.

Favorit bude mít ve svém středu hned čtyři nováčky mezi muži. Ano, prvoročáky jsou Cihlář, Drdek, Kučera a Trachtulec. Druhým rokem ve třiadvacítce je Kunt a posledním členem týmu je Urbášek, který už je taky v elitní kategorii. Věřím, že mladí závodníci i díky těm starším klukům přechod do mužů zvládnou, i když to nikdy není snadné. Důležité je, abychom v závodech prodali maximum.

Můžete být v tomto směru trochu konkrétnější? V českém pelotonu jsme vždy hráli důležitou roli. Tým se sice dost obměnil, ale rád bych znovu vychoval nějakého dalšího Turka či Schlegela, kteří to dotáhli do pro-kontinentálních týmů. Kukrle je zase v našem nejlepším týmu Elkov Author. To považuji za pět let, co jsem ve Favoritu, za velký úspěch. Je to dobrá vizitka pro celý náš tým a zároveň motivace pro kluky, že každý má šanci posunout se výš.

Jaké budou priority Favoritu v silniční sezóně? Věřím, že v kategorii U23, která je pro nás stále prioritou, budeme konkurenceschopní. Nechceme ty závody jen dojíždět, ale bojovat o pódium. Klíčový pro nás bude Český pohár, kde chceme v U23 uspět mezi jednotlivci a také být co nejlepší v soutěži družstev. Kromě toho bude prioritou mistrovství republiky a byl bych rád, kdyby se někdo od nás dostal třeba do nominace na mistrovství Evropy nebo světa.

Český peloton před touto sezónou zkvalitnil. Jak vidíte konkurenci? Dlouhodobou jedničkou je tým, který teď působí jako Elkov Author. Ještě posílil o lidi, jako Černý nebo Polnický, opory zůstaly, takže mají na české poměry vynikající sestavu. Topforex-Lapierre rovněž tým dobře doplnil, naposledy o Hníka, takže je taky řadím hodně vysoko. K nim musíme přiřadit Tufo Prostějov. Kádr tam zůstal pohromadě a i oni mají vysoké ambice. Věřím, že my jim budeme šlapat na paty.

Jaké starty vás na úvod sezóny čekají? Začínáme v sobotu v Hlohovci, hned druhý den nás čeká závod v rakouském Leondingu, kde bude dobrá konkurence. Další víkend domácí závod Velká Bíteš-Brno-Velká Bíteš a další den opět Rakousko. Kalendář máme hodně dobrý, kromě domácích závodů jsou tam starty v Polsku, Rakousku i na Slovensku.

Comments are closed.