Home » MTB, Závody

Velké Karlovice hostily MČR ve sjezdu

Submitted by on Čtvrtek, 15 Červenec 2010No Comment
Velké Karlovice hostily MČR ve sjezdu

Po minulém týdnu, kdy si to o titul mistra ČR rozdali fourcrossaři v Mladé Boleslavi, se uplynulý víkend sjeli všichni příznivci další gravity disciplíny – sjezdu – na mistrovství republiky do Velkých Karlovic, přesněji do lyžařského areálu Razula. Tradičně se tu v minulosti konaly závody českého poháru či WBC seriálu nebo nově Moravsko-Slovenského poháru, ale mistrovství republiky ve sjezdu tu zažilo svoji premiéru. Bylo ale až obdivuhodné, kolik diváků  na závody v tropickém počasí dorazilo.

Řekl bych, že jen stěží některý závodník na našem území zažil závodění, kde by bylo tolik aktivních fanoušků v podstatě po celé délce tratě, a kteří vytvářeli parádní atmosféru. Úsilí vložené do reklamy a propagace tohoto závodu přinesly své ovoce. Kromě závodění tu na diváky čekal i doprovodný program s občerstvením (i když trochu dražším), takže se i mezi jízdami nenudili. Co jsme na závodech také ještě neměli, byla soutěž o nejdelší a nejzajímavější cílový skok. Sice nebyl úplně ideální, ale pár odvážlivců se snažilo diváky potěšit nějakým trikem a ten nejlepší za to byl po zásluze odměněn. Panovalo neskutečné vedro, ale všudypřítomný prach přidával na atraktivitě a dráhu pro závodníky ztížil. Ani Česká televize si závody nenechala ujít…

Zpět ale k závodům. Dráha byla oproti posledním ročníků v podstatě stejná až  na pár nových zatáček po startu – kratší (nejrychlejší sjeli ze startu do cíle za minutu a půl), rychlejší, se spoustou prachu, kořenů a několika skoků. Škoda jen, že se závodníkům nepodařilo přesvědčit organizátory o posunutí cílového prostoru a díky tomu  zde došlo k několika pádům  a zbytečným  zraněním. Snad z toho vyjde ponaučení pro další závody.

Závod si zkusil i novopečený mistr republiky ve 4X Kamil Tatarkovič. „Na sjezdovém kole jsem seděl pořádně zhruba po roce, takže jsem od výsledku moc neočekával, i když jsem se chtěl pokusit ukořistit alespoň jednu z medailí. Semifinále jsem si zkusil ne uplně naplno a dobře jsem věděl, kde je možné zrychlit. Odpolední finálová jízda mi ale moc nevyšla a chyboval jsem na několika místech, což znamenalo nějakou tu vteřinku ztrátu a v konečném pořadí až 10. místo. Trošku mě to mrzelo, ale na tak krátké dráze se holt každá menší chyba trestá,“ řekl olomoucký rider.

Elitní mužskou kategorii poprvé v historii vyhrál Matěj Charvát (K.T.R. Racing Team), druhý skončil AdamaVágner (Rock Machine-Cyklomax-BRS) a třetí místo získal Jiří Gergel (Blockbuster DH team).

Mezi ženami přichystala překvapení roku Jana Trojanová (Mondraker 661 E13 Katmar Team), která ve Velkých Karlovicích zvítězila a stala se tedy mistryní republiky. Stříbro zbylo na Helenu Kurandovou (Krab Cycles) a bronz na Terezu Votavovou (Shaman Racing).

Comments are closed.