Home » MTB, Závody

Trunschka vyhrál Kamenický maraton

Submitted by on Čtvrtek, 8 Červenec 2010No Comment
Trunschka vyhrál Kamenický maraton

Jihočeské městečko ležící asi 20 km od Jindřichova Hradce se 3. července stalo centrem dalšího ročníku Dema Kamenického MTB Maratónu. Slunečné letní počasí přilákalo ke startu necelou pětistovku startujících – většina zvolila 50 km trať, okolo dvou set lidí se rozhodlo zúčastnit hobby jízdy na 25 km. Protože byl ale závod součástí městských slavností, byl kromě sportovní stránky výraznou součástí Dema Kamenického Maratónu také bohatý doprovodný program. Mimo jiné vystoupili Děda Mládek Illegal Band.

Start závodu na 50 km byl přehlídkou výborných závodníků. Vždyť do Kamenice nad Lipou přijeli cyklokrosaři Budvaru Tábor včetně Martiny Bíny, čtvrtého závodníka z letošního mistrovství světa, pak také vítěz 200 km trasy na Salzkammergut Trophy Tomáš Trunschka, vítěz ČP v cross-country z roku 2008 Filip Eberl a další výborní závodníci. Ti všichni stáli za pekelným tempem, které se rozjelo hned po startu.

Nejdříve se závodníci pustili do zaváděcího okruhu lesoparkem Hamerky a první dělení balíku do větších skupin přišlo ve stoupání k televiznímu vysílači Melíšek. Následoval rychlý úsek mezi loukami, po němž se trasa opět prudce zvedla na vrchol sjezdovky. V rychlém tempu se pokračovalo i nadále především po širokých lesních cestách a asfaltu. To bylo čas od času okořeněno krásnými jezdivými pěšinkami na jedno kolo mezi kořeny. Jelo se v různě velkých skupinách, profil tratě nijak nenahrával výraznému dělení. Naopak sebemenší zaváhání znamenalo konec ambicí na dobrý výsledek.

Své o tom ví třeba Filip Eberl (Scott Cycling Team Kolín). Ten patřil k favoritům dne, ale protože v jednom místě sjel z trati, musel se v cíli spokojit alespoň s pátým místem. Jelo se skutečně poměrně rychle, trasa byla navíc plná prudkých odboček a přehlédnout v závodní rychlosti značku nebylo až tak těžké. A to i přesto, že značení tratí bylo špičkové.

Na samotném čele závodu se vytříbila dvojice Tomáš Trunschka a Tomáš Stuna, kteří jeli první s nepatrným náskokem na dotírajícího Martina Bínu. „Jeli jsme co to dalo. Poctivě jsme střídali, Bínič za námi byl pořád takových sto, dvě stě metrů,“ popsal průběh závodu Trunschka. Do cíle dvojice vydržela společně a bylo jasné, že se schyluje k dramatu.

„Stuna sahal po zamykání vidlice, tak jsem na nic nečekal, a nastoupil. Měnil jsem ale řetěz, tak mi to trochu zastřílelo, a Tomáš vycítil, že má ještě šanci. Ale nakonec jsem to uhlídal,“ řekl Tomáš Trunschka z Caffe Nannini. Na časomíře svítila hodnota 1:40:18, což znamenalo průměrnou rychlost 29,9 km/hod!

S vteřinovou ztrátou jako druhý protnul cílovou pásku Tomáš Stuna (Haibike.cz) a jako třetí s odstupem 49 vteřin Martin Bína. Ten už měl v závěru ale co dělat, aby bronz uhájil před svým týmovým kolegou z CT Budvar Tábor Ondřejem Bambulou (+53). Pátý dojel již výše zmíněný Filip Eberl (Scott Cycling Team Kolín).

Mezi ženami obhájila loňské vítězství Pavlína Šulcová (GT Czech Team) s poměrně přesvědčivým náskokem před celkově druhou Janou Matláškovou (Galaxy CykloŠvec) a třetí Alžbětou Havlasovou (Haibike.cz).

Kompletní výsledky naleznete na stránkách závodu: www.mtbkamenicenl.cz

Jak již bylo uvedeno, k závodu patřil i zajímavý doprovodný program – atrakce pro děti a především kultura v podobě tanečních představení a koncertů. Zlatým hřebem dne byla plzeňská kapela Děda Mládek Illegal Band, jejíž úvodní píseň „Když je v Praze abnormální hic“ byla v daných podmínkách trefou do černého. Po vyhlášení výsledků ale hudební nálož pokračovala až do nočních hodin vystoupením kapel Michal David Revival nebo Rybičky 48 a také ohňostrojem.

Ve výsledku je tedy Dema Kamenický MTB Maratón závodem s atraktivními nenáročnými trasami, výborným zajištěním a přátelskou atmosférou. Příjemné osvěžení v době maratonských masovek s tisíci startujícími a všudypřítomnou nervozitou.

Foto: KT Foto

Fotografie účastníků lze vyhledat podle startovního čísla a objednat na stránkách www.ktfoto.com.

Comments are closed.