Home » Cestování

S lachtanem Gastonem po Labské stezce

Submitted by on Pondělí, 5 Červenec 2010No Comment
S lachtanem Gastonem po Labské stezce

Labská stezka je jednou z páteřních cyklistických tras v Evropě a její podstatná část vede přes Českou republiku. V Německu je nejnavštěvovanější stezkou a v poslední době nabývá na intenzitě i aktivita na české části trasy. Zdá se tedy, že se v příštích letech můžeme těšit na trasu evropské kvality i významu. Koordinačních snah na trase se ujala Nadace Partnerství, která již úspěšně spravuje cyklistické projekty podobného typu – Moravské vinařské stezky, Greenway Praha-Vídeň. O současném dění na stezce, ale i o nových pasech Labské stezky jsme si povídali s jejím manažerem, Ondřejem Fáberou.

Labská stezka je na našem území dlouhá 370 kilometrů. Je po celé své trase sjízdná bez problémů?

Na základní trase je hned několik velmi kvalitních a hlavně bezpečných úseků. Mezi jinými to jsou například části stezky mezi Nymburkem a Poděbrady, v Děčíně nebo Ústí nad Labem, které uspokojí nejnáročnější cyklisty i rodiny s dětmi. Sjízdná je celá trasa stezky, ačkoliv je pravda, že některé její části zatím čekají na potřebné úpravy. I zde se ale situace obrací k lepšímu. V letošním roce je připravována stavba dalších úseků v okolí Velkého Března a Litoměřic, z Horních Počapel do Zelčína a mezi Kostelcem nad Labem a Čelákovicemi. Žádost o dotaci na úsek Hradec Králové – Kuks na schválení právě čeká. Pokud se vše povede, přibude na Labské stezce celkem více než 50 kilometrů nových bezpečných úseků.

Znamená to, že se díky nově vybudovaným úsekům zlepší i služby pro cyklisty?

V současné době se daří budovat nové úseky, které přilákají další české a zvláště zahraniční cyklisty. A právě oni jsou motivací pro místní podnikatele, aby jim nabídli své služby. Již nyní například vzrůstá počet zařízení s certifikací Cyklisté vítáni. Ta cyklistům zaručuje, že se tady o ně i o jejich kolo kvalitně postarají.

Jaká je vlastně role vaší nadace na Labské stezce?

Obecně se snažíme hlavně o to, aby si obce a kraje, kterými trasa prochází, uvědomily její obrovský potenciál. V širším kontextu totiž není Labská stezka pouze klasickou cyklostezkou, ale víceúčelovým koridorem. Nadace Partnerství koordinuje dění na stezce a také motivuje místní organizace prostřednictvím grantů.

Jaké novinky tedy na Labské stezce chystáte?

Společně s místními partnery a zařízeními s certifikací Cyklisté vítáni jsme připravili první vydání turistických pasů Labské stezky, které jsou součástí tohoto vydání Cykloturistiky. Pas je nejen praktickým průvodcem po stezce, ale umožňuje získat zajímavé ceny, mezi nimiž je ubytování na víkend v pražském hotelu Adalbert, předplatné časopisu Cykloturistika a cyklistický dres Labské stezky. Prvních pět set účastníků navíc získá pásek na nohavice, pláštěnku na sedlo nebo na helmu. Jako motiv na razítka do pasu byl zvolen známý uprchlík z pražské ZOO, lachtan Gaston, který se po Vltavě a Labi vydal do Německa při povodních v roce 2002. Tradičně se také podílíme na organizaci propagační cyklojízdy Tour de Labe. Ta se letos uskuteční od 2. do 7. července mezi Děčínem a Magdeburkem.

Kde cyklisté najdou potřebné informace o stezce?

Na jaře jsme s vydavatelstvím ShoCart spolupracovali na atlasu, respektive mapě trasy z Drážďan do Prahy, v níž návštěvníci najdou i popisy turistických zajímavostí a navazujících služeb. Již brzy bude k dispozici v českých knihkupectvích. Navíc intenzivně pracujeme na nových oficiálních stránkách českých Greenways, mezi které patří i Labská stezka (www.labska-stezka.cz). Web bude obsahovat všechny potřebné informace pro návštěvníky stezky a chtěli bychom ho v základní verzi spustit během letních prázdnin.

Text: Martin Gillár

Comments are closed.