Home » Aktuální téma, Cyklokros, Závody

Tomáš Paprstka sedmý ve světovém poháru v Koksijde

Submitted by on Neděle, 2 Prosinec 2012No Comment
Tomáš Paprstka sedmý ve světovém poháru v Koksijde
Písečné duny v belgickém Koksijde nepatří mezi oblíbené tratě českých cyklokrosařů. Tomáš Paprstka z Remerx-Merida Teamu Kolín ale při posledním závodě světového poháru dokázal, že jeho se to příliš netýká. V kategorii U23 obsadil 7. místo s nevelkou ztrátou na čelní pozice. A pro trenéra Jana Slavíčka to ani nebylo umístění překvapivé. „Připravoval se na to a ukázal, že jeho výkonnost je v současné době na úrovni první světové desítky. Ve výsledku se odráží zlepšená výkonnost poslední doby, která začala v rakouském Stadl-Paura a pokračovala v následných čtyřech týdnech. Jako prospěšné se také ukázalo neodjet na mistrovství Evropy a věnovat se tréninku. Navíc je vidět i nárůst výkonnosti proti loňskému roku, kdy tu Tomáš skončil dvaatřicátý.“
„Základem byl dobrý start. Byl jsem asi na šestém místě a to je v písku důležité. Když je člověk vzadu, rychle se vytvoří velké mezery. Takhle jsem se držel s nejlepšími a ještě dvě kola před cílem jsem měl ztrátu pouhých třiceti vteřin. Pak se trochu zvětšila, ale stále to bylo velmi dobré,“ popsal nejdůležitější momenty Tomáš. A má český cyklokrosař možnost se na takovouhle trať dopředu připravit? „Trénovali jsme a závodili v Kolíně, kde nějaký písek je, ale s tímhle prostředím se to srovnat nedá. Tam jsou dlouhé úseky hrubého písku, u nás se to natrénovat nedá. Navíc do toho zapršelo, přidalo se bláto a bylo to hodně těžké,“ dodává.
Po krátkém odpočinku Tomáš naskočil do dalšího tréninku, v neděli ho čeká cesta na Malorku, kde bude do 17. prosince. Po svátcích pak světový pohár v Zolderu a Vánoční turné. Následovat bude příprava na světový pohár v Římě (6.1.) a domácí mistrák (Stříbro, 12.1.). Vrcholem sezóny je mistrovství světa v USA. „Určitě bych rád jel. Je to daleko, finančně i časově náročné. Ale myslím, že výkonnostně na to mám a věřím, že budu schopný zajet dobrý výsledek,“ dodává.

Písečné duny v belgickém Koksijde nepatří mezi oblíbené tratě českých cyklokrosařů. Tomáš Paprstka z Remerx-Merida Teamu Kolín ale při posledním závodě světového poháru dokázal, že jeho se to příliš netýká. V kategorii U23 obsadil 7. místo s nevelkou ztrátou na čelní pozice. A pro trenéra Jana Slavíčka to ani nebylo umístění překvapivé. „Připravoval se na to a ukázal, že jeho výkonnost je v současné době na úrovni první světové desítky. Ve výsledku se odráží zlepšená výkonnost poslední doby, která začala v rakouském Stadl-Paura a pokračovala v následných čtyřech týdnech. Jako prospěšné se také ukázalo neodjet na mistrovství Evropy a věnovat se tréninku. Navíc je vidět i nárůst výkonnosti proti loňskému roku, kdy tu Tomáš skončil dvaatřicátý.“„Základem byl dobrý start. Byl jsem asi na šestém místě a to je v písku důležité. Když je člověk vzadu, rychle se vytvoří velké mezery. Takhle jsem se držel s nejlepšími a ještě dvě kola před cílem jsem měl ztrátu pouhých třiceti vteřin. Pak se trochu zvětšila, ale stále to bylo velmi dobré,“ popsal nejdůležitější momenty Tomáš. A má český cyklokrosař možnost se na takovouhle trať dopředu připravit? „Trénovali jsme a závodili v Kolíně, kde nějaký písek je, ale s tímhle prostředím se to srovnat nedá. Tam jsou dlouhé úseky hrubého písku, u nás se to natrénovat nedá. Navíc do toho zapršelo, přidalo se bláto a bylo to hodně těžké,“ dodává.Po krátkém odpočinku Tomáš naskočil do dalšího tréninku, v neděli ho čeká cesta na Malorku, kde bude do 17. prosince. Po svátcích pak světový pohár v Zolderu a Vánoční turné. Následovat bude příprava na světový pohár v Římě (6.1.) a domácí mistrák (Stříbro, 12.1.). Vrcholem sezóny je mistrovství světa v USA. „Určitě bych rád jel. Je to daleko, finančně i časově náročné. Ale myslím, že výkonnostně na to mám a věřím, že budu schopný zajet dobrý výsledek,“ dodává.

Aleš Vaníček

Comments are closed.