Home » Aktuální téma, Cyklokros, Týmy & závodníci, Závody

Cyklokrosový pohár pro domácí s příchutí stříbra

Submitted by on Neděle, 18 Listopad 2012No Comment
Cyklokrosový pohár pro domácí s příchutí stříbra

Česká cyklokrosová špička všech kategorií měla uplynulou sobotu sraz v kolínském lesoparku Borky. Po měsíční pauze se tu znovu roztočil kolotoč českého poháru. Zdejší trať je v celém seriálu specifická písčitými, divácky atraktivními úseky. A ty si, zejména v elitní kategorii, nenechalo ujít početné publikum, které sledovalo zejména skvělé představení domácího Tomáše Paprstky.

Mladý  závodník Remerx-Merida Teamu Kolín šel hned po startu do čela a rychle početnou skupinu jezdců roztrhal. Jeho tempu stačila pouze dvojice Skála, Boroš, na které se časem dotáhl i suverén letošního poháru, Martin Bína, všichni z ČEZ Cyklo Teamu Tábor. „Hned v prvním kole jsem zasukoval řetěz a chvíli trvalo, než jsem ho nahodil. Trať je tu rychlá a bylo docela náročné se dostat dopředu,“ říká k nevydařenému úvodu. Poslední kolo už táborsko – kolínská čtveřice absolvovala spolu a bylo jen otázkou, kdo bude mít více sil v závěru. V zatáčce před cílovou rovinkou se první objevil Tomáš Paprstka, Martin Bína se však držel v závěsu a z druhé pozice si dospurtoval pro těsné vítězství. „Věřil jsem si. Věděl jsem, že pokud dojde na spurt, že si to nenechám vzít,“ zhodnotil krátce poslední metry závodu.

Tomáši Paprstkovi premiérové vítězství uniklo doslova o galusku, přesto byl spokojený. „Od začátku jsem do toho šel s tím, že chci vyhrát. Téměř celé jsem to odtáhl, Boroš moc střídat nechtěl, resp. nesměl. Nakonec se sjela skupinka a už se s tím moc dělat nedalo. Před vjezdem jsem to napálil a téměř to vyšlo. Chyběl opravdu kousek.“

Druhou stříbrnou medaili v elitní kategorii, tentokrát ženské, získal Remerx-Merida Team Kolín díky Eleně Vaníčkové. Ta se od počátku držela vpředu a za mistryní republiky Martinou Mikuláškovou si dojela po nejlepší letošní umístění. „Od počátku jsem do toho dala všechno a vyšlo to. I když v závěru jsem toho už měla opravdu dost. Náskok před Terezou Medveďovou ze Slovenka byl ale dostatečný,“ říká.

Jako první se ale v sobotu dopoledne vydali na tříkilometrový okruh žáci a kadetky. Nejrychlejší z chlapců byl David Zadák (Cyklo Team Ostrov), v kategorii kadetek pak neudržela dosavadní neporazitelnost domácí Jana Czeczinkarová a po sedmi vítězstvích těsně prohrála s Nikolou Bajgerovou (AC Stará Ves nad Ondřejnicí). I bronz zůstal v Kolíně zásluhou Daniely Březinové.

Také v kadetech nezůstal Remerx-Merida Team Kolín bez medaile, po velkém boji ji získal Lukáš Kunt, který nestačil pouze na Romana Bence (Mapei Cyklo Kaňkovský).

„Chtělo by se říci, že závod pro náš tým dopadl na dvojku. Tolik stříbrných pozic jsme dlouho v jednom poháru neměli. Trochu tomu chybělo alespoň jedno vítězství, ale na druhou stranu druhá místa Tomáš Paprstky a Eleny Vaníčkové v elitních kategoriích jsou vynikající. Oba zajeli na hranici svých možností,“ byl po závodě spokojen manažer týmu a také hlavní pořadatel, Jan Slavíček.

Druhý den se cyklokrosový ansámbl přestěhoval do Prahy, na malý pohárový závod (mládež + ženy), doplněný o nepohárový závod elity. Tam kolínské kadetky opět potvrdily letošní suverenitu, když zvítězila Jana Czeczinkarová před druhou Danielou Březinovou. Obdobné to bylo mezi kadety, kde ani defekt nezabránil ve vítězství Lukáši Kuntovi. Na těžké trati si dobře vedla i Elena Vaníčková, která zopakovala stříbro a na druhou příčku se propracovala i v průběžném hodnocení českého poháru ženské elity.

Aleš Vaníček

Comments are closed.