Home » Aktuální téma, Silniční cyklistika, Týmy & závodníci, Závody

Tour de Feminin vyhrála Ruska Panková

Submitted by on Úterý, 10 Červenec 2012No Comment
Tour de Feminin vyhrála Ruska Panková

Ruská cyklistka Larisa Panková se stala absolutní vítězkou jubilejního 25. ročníku mezinárodního etapového závodu Tour de Feminin. Nejen, že letos nikomu jinému nepůjčila nejcennější žlutý trikot, ale jednoznačně ovládla i všechny zbývající vypsané soutěže. V poslední páté etapě z elitní desítky vypadla česká reprezentantka Pavlína Šulcová.

Úřadující mistryně republiky Šulcová si přitom ještě před závěrečným takřka stokilometrovým dílem z Varnsdorfu do Krásné Lípy dělala zálusk na celkové pódium. Ze sedmého místa na třetí potřebovala sjet necelou půlminut. „Udělala jsem neskutečnou taktickou chybu. Kdyby se rozhodovalo na výkonnost, tak není čeho litovat, ale když se pět lidí před vámi rozdělí pole tak, že díru už sama nesjedete, tak to mě hodně mrzí. Bohužel si za to mohu sama,“ byla v cíli naštvaná nejlepší česká cyklistka Pavlína Šulcová.

V polovině závodu při stoupání na se pole definitivně rozdělilo. Vpředu zůstala devatenáctka cyklistek a právě Šulcová zůstala v rozhodující moment ve druhé skupině. „Zůstala tam se mnou i celkově druhá v pořadí Němka Sandigová, tak jsem věřila, že Němky ještě pojedou, ale kdepak, druhá skupina se zastavila a sama jsem nic nezmohla. Jsem na sebe hrozně naštvaná,“ mrzel důležitý moment Šulcovou.

V odskočené skupině však nechyběla žena ve žlutém Ruska Panková, která trikot lídra zpečetila, když závěrečnou etapu s přehledem vyhrála s desetivteřinovým náskokem na druhou Australanku Ryanovou. Za ni čtrnáctihlavou skupinu se ztrátou necelých dvou minut přivedla třetí Švédka Nilssonová. Šulcová pásku protnula jako druhá v oné druhé skupině na jednadvacáté příčce, ale díky více než čtyřminutovému manku se propadla v celkové klasifikaci.

Celkové prvenství Pankova vybojovala před druhou Australankou Ryanovou a třetí Rakušankou Ritterovou. Šulcová klesla na konečnou osmnáctou příčku. „Některé děvčata si v průběhu celého závodu vedla velmi dobře. O kvalitách Šulcové není pochyb, určitě měla na celkové pódium. Výborně se předvedla i Denisa Bartošová nebo i Terka Trefná. Všechna děvčata spolu výborně spolupracovala, ale největším problémem jsou zkušenosti. Bohužel bez nich se pak stane to, co v poslední etapě Pavlíně. Česká ženská reprezentace by potřebovala více pozornosti a více podobných závodů,“ uzavřel letošní Tour de Feminin manažer českého výběru Michal Frantík.

Výsledky – 5. etapa: 1. Pankova (RUS) Rusko 2:51:47, 2. Ryan (AUS) Escentual For VioRed +0:10, 3. Nilsson (SWE) Alriksson GO:Green, 4. Pijnenborg (NED) Mix Team Dolmans Boels, 5. Lechner (ITA) Internationa Team Colnago – všechny +1:44, 21. Šulcová (CZE) +4:36, 54. Bartošová (CZE) +15:15, 64. Macíková (CZE), 66. Trefná (CZE) +15:34, 79. Berková (CZE), 80. Bláhová (CZE) obě +15:44, 83. Hranaiová (CZE) +21:01 všechny ČR

Celkově: 1. Pankova (RUS) Rusko 11:10:32, 2. Ryan (AUS) Escentual For VioRed +1:49, 3. Ritter (AUT) Rakousko +3:23, 4. Vysotska (UKR) Ukrajina +3:32, 5. Koedooder (NED) Holandsko +3:33, 18. Šulcová (CZE) +6:41, 67. Hranaiová (CZE) +47:07, 71. Bartošová (CZE) +50:24, 76. Macíková (CZE) +53:08, 79. Trefná (CZE) +55:42, 82. Berková (CZE) 56:35, 84. Bláhová (CZE) +1:00:18 všechny ČR.

Patrik Pátek

Comments are closed.