Home » Aktuální téma, Blogy závodníků, BMX, MTB, Týmy & závodníci, Závody

Sympatex Bike festival, Red Bull Pump Riders

Submitted by on Neděle, 24 Červen 2012No Comment
Sympatex Bike festival, Red Bull Pump Riders

Dva víkendy, 3 závody a tři různé disciplíny – downhill, fourcross, pumptrack

Sympatex Bike festival

Minulý víkend jsem se vydal společně s Filipem Polcem na slavný německý festival s názvem Sympatex Bike festival. Kromě finálového závodu 4X Pro Tour jsem se rozhodl, že pojedu ve stejný víkend i populární Milka Wheel sof speed downhill, takže jsem měl o zábavu opravdu postaráno. Celou dobu jsem jen skákal ze sjezďáku na fourcrossové kolo a zpět a zavzpomínal jsem na staré časy, kdy jsem na světových pohárech pravidelně kombinoval obě disciplíny.

Fourcross ve Willingenu je celkem zábavný. Na dráze je několik velkých skoků a náročnější rytmická sekce, která prověřila všechny jezdce. Dráha je naštěstí ze super materiálu, který dobře odolával nepřízni počasí a tak i za deště se dalo bez problému jezdit.

Kvalifikace ukázala, že závodní jízdy budou hodně vyrovnané, protože časové rozdíly v cíli byly minimální. Dráhu jsem projel s 8. nejrychlejším časem, přičemž na první místo mi chybělo zhruba 0,5 vteřiny. První dvě závodní jízdy jsem bez problémů vyhrál a pokračoval jsem vyřazovacím pavoukem do dalších bojů. Osudným se mi stalo čtvrtfinále, kde mi nevyšla taktika, a skončil jsem na čtvrtém nepostupovém místě.

Sjezdová dráha je velmi specifická. Je poměrně krátká, velmi rychlá a je na ní snad přes 20 skoků. I přesto, že většinu času pršelo, nic nebránilo tomu, abychom si užívali ježdění. Sem tam nás trochu sice potrápil boční vítr, ale naštěstí se dalo odolat i jemu. Na finále trať skoro celá oschla, díky čemuž se výrazně zrychlila. Závodní jízda mi poměrně vyšla a celkově jsem skončil na 14. místě, se ztrátou pouze 1 sekundy na top 10!

Red Bull Pump Riders

Uplynulý víkend jsem se zúčastnil jedinečné akce v ČR, kterou pořádal Michal Maroši, a která nesla název Red Bull Pump Riders. Vše se odehrálo uprostřed Prahy na Štvanici, kde se sešla kompletní česká a slovenská špička doplněná o Joosta Wichmana z Holandska a Guido Tschugga z Německa.

Jak už sám název trochu napovídá, jednalo se o závody v pumptracku. Byly ale trochu netradiční a to především tím, že dráha byla postavena v dual slalomovém formátu (2 identické tratě vedle sebe) a pro rozjezd sloužil vysoký rozjezdový pahorek. Nejdůležitějším pravidlem bylo sundání řetězu, takže bylo vyloučeno jakékoliv šlapání.

Už jen nalézt na startu na kolo činilo snad všem nemalé problémy, protože rozjezdový pahorek se startovací rampou byl extrémně prudký. Potom už ale šlo jen a jen o pumpování a o udržení co největší rychlosti.

Kvalifikace se jela jednokolově na čas a do závodu postupovalo 64 nejrychlejších MTB bikerů a 64 BMX jezdců. Následně se udělal vyřazovací pavouk dvojic. Každý závodník jel v obou drahách, časy se sečetly a ten jezdec, který měl nižší součet, postupoval v závodě dál.

Kvalifikační jízdu jsem zvládnul jako 3. nejrychlejší. I přesto, že závody trvaly přes 5 hodin, tak jsme si to všichni řádně užili a všudypřítomní diváci nás hecovali k rychlejší a rychlejším jízdám. Nakonec jsem se probojoval do malého finále, které jsem vyhrál a skončil tak na 3. místě!!

Výsledky – MTB:
1. Tomáš Slavík (RSP 4cross Racing)
2. Michal Prokop (Specialized)
3. Kamil Tatarkovič (Commencal)

Výsledky – BMX:
1. Michal Prokop (Specialized)
2. Viktor Valachovič
3. Lukáš Měchura (Chain Reaction Cycles)

Za foto velké díky: Jakub Fišer, www.kubajsz.com

Kamil Tatarkovič

Comments are closed.