Home » Aktuální téma, Silniční cyklistika, Týmy & závodníci, Závody

Akademické tituly bral Hudeček, Hranaiová a Kolářová

Submitted by on Středa, 18 Duben 2012No Comment
Akademické tituly bral Hudeček, Hranaiová a Kolářová

Jiří Hudeček se o víkendu stal dvojnásobným akademickým mistrem České republice v silniční cyklistice. Nejen, že v sobotu ovládl časovku, ale v neděli bral zlato také v silničním závodě. Ženám kralovaly cyklistky z Plzeňska – Katarína Hranaiová a Hana Kolářová.

Akademické tituly v silniční cyklistice se rozdávaly v uplynulém víkendu v Třebušíně na Litoměřicku. Studenti vysokých škol nejprve na jedenáctikilometrovém okruhu Třebušín, Chudoslavice, Ploskovice, Třebušín absolvovali časovku jednotlivců. Ženy trať jely jednou, muži dvakrát. V souboji s chronometrem nenašla přemožitelku Katarína Hranaiová. Studentka ZČU v Plzni, současně cyklistka švýcarského týmu Bigla a předloňská miss cyklistiky si připsala další titul na své konto zcela s přehledem. Na druhou Veroniku Bláhovou z Univerzity Palackého najela přes minutu. O další čtyři desítky vteřin pomalejší byla bronzová Hana Kolářová studující také na plzeňské univerzitě. „Titul v časovce jsem získala už před dvěma lety. Tehdy ale bolel mnohem více. Tentokrát jsem si byla jistá víc sama sebou, dobře jsem si rozvrhla síly a zejména jsem byla i lépe připravené. Vím, že

mám najeto, a tak jsem odstartovala i s větším klidem,“ usmála se vítězná akademička Katarína Hranaiová.

Mužům kraloval s ještě větší suverenitou Jiří Hudeček z UJAK Praha. Úřadující mistr republiky v časovce e a člen elitní královéhradecké formace Whirlpool-Author byl už od začátku jasným favorit a svoji roli potvrdil ziskem zlata. Hudeček dvaadvacetikilometrovou trať zvládl za půl hodiny. Dvě minuty dal druhému Petrovi Kohlbeckovi z UK Praha a další minutu navrch třetímu Tomáši Janoškovi z VŠB TU Ostrava.

Hned následující den na stejném okruhu v Třebušíně akademici bojovali o titul silničního šampióna. O ten se mezi ženami rozhodovalo ve spurtu dvojice Hana Kolářová z Plzně a Veronika Bláhová z olomoucké univerzity. I tentokrát zbylo na Bláhovou stříbro, když Kolářová slavila zisk vítězství. Na slavnostním pódiu je doplnila třetí Božena Kučerová z VŠEM Praha. Vítězka ze sobotní časovky Katarína Hranaiová dala přednost na stejné trati tradičnímu memoriálu J. Menharta a L. Hellera. „Nepřijela jsem sbírat tituly. Rozhodla jsem se tak na základě větší konkurence a ta byla v neděli právě při memoriálu,“ vysvětlila Hranaiová, proč nešla ve stopách Hudečka.

Dvojnásobným akademickým mistrem se stal právě Jiří Hudeček. Jelikož se závod jel současně se zmíněným memoriálem, jen s odlišnými kategoriemi, Hudečkovi se podařilo ujet se dvěma jeho stájovými kolegy. Neohroženě si po sto deseti kilometrech přijel pro vítězství. Druhé místo bral Adam Šimek z ČVUT a třetí Pavel Gonda z Plzně. „Trenér Fiala bude mít určitě radost,“ pousmál se Hudeček, pro kterého to byl už třetí akademický titul v kariéře.

Studenti vysokých škol jeli o akademické tituly historicky poosmé, resp. posedmé. Vždy přitom na stejné trati a se stejným pořadatelem – zkušenou sestavou připravující i juniorský Závod míru, který UCI aktuálně označila jako nejlepší podnik pro juniorské jezdce na světě. „Před osmi lety jsme založili také tuto tradici nejprve v silničním závodě. Rok na to jsme přidali i časovku a od té doby nám pořadatelství vlastně zůstalo. Dokud to půjde a my budeme schopní ho zvládnout, tak u toho i zůstaneme. Je to ale rok od roku těžší,“ dodal prezident CK Slavoj Terezín Václav Bureš.

Výsledky – časovka muži: 1. Jiří Hudeček (UJAK Praha) 30:45, 2. Petr Kohlbeck (UK Praha) +2:07, 3. Tomáš Janošek (VŠB TU Ostrava) +3:01, 4. Michal Malík (UJAK Praha) +3:15, 5. Adam Šimek (CVUT) +3:16. Časovka ženy: 1. Katarína Hranaiová (ZČU Plzeň) 18:20, 2. Veronika Bláhová (Univerzita Palackého) +1:03, 3. Hana Kolářová (ZČU Plzeň) +1:44, 4. Božena Kučerová (VŠEM Praha) +1:57, 5. Veronika Kotalová (VŠB TU Ostrava) +2:20.

Silnice muži: 1. Jiří Hudeček (UJAK Praha) 2:54:29, 2. Adam Šimek (ČVUT) +7:21, 3. Pavel Gonda (UK Praha), 4. Tomáš Dudek (VŠE Praha) oba +13:08, 5. Tomáš Janošek (VŠB TU Ostrava) +14:28. Silnice ženy: 1. Hana Kolářová (ZČU Plzeň) 1:44:55, 2. Veronika Bláhová (Univerzita Palackého) stejný čas, 3. Božena Kučerová (VŠEM Praha) +2:07, 4. Veronika Kotalová (VŠB TU Ostrava) +2:24, 5. Eva Kratochvílová (Ostravská Univerzita) +7:37.

Patrik Pátek

Comments are closed.