Home » Aktuální téma, MTB, Týmy & závodníci, Závody

Afxentia Cup 2012 na slunném Kypru

Submitted by on Pondělí, 27 Únor 2012No Comment
Afxentia Cup 2012 na slunném Kypru

Etapový závod Afxentia Cup 2012 na slunném Kypru byl první letošní prověrkou i pro Jirku Nováka. Vedl si více než dobře a v celkovém pořadí uzavírá elitní desítku. Přečtěte si reportáže z jednotlivých etap, které Jirka posílal vždy večer po dojetí.

XC časovka

Dnes proběhla první ze tří etap Kyperského závodu Cyprus Sunshine Cup. Jel se jeden regulérní crosscountry okruh, který je natažený v přírodním parku nedaleko Lefkosie. Startovalo se po minutě , a to podle žebříčku UCI. Startovní pole je rok od roku silnější, v letošním ročníku startuje něco málo přes sto závodníků. Samozřejmě nechybí ani ten nejlepší – Kulhec, který nenechal nikoho na pochybách a vyhrál hned úvodní časovku před Ondřejem Cinkem, na třetím místě se umístil Emil Lindgren.

Na pátém místě pak byl Honza Škarnitzl. Mně křídla na zádech taky krapek pomohla a dojel jsem si pro osmé místo. V celku slušně rozjetý první den :-) Zítra nás čeká maratónek, zvaný jako point to point. Závod zhruba na dvě hodiny. První hodina bude klasická nominace do singletracku, ve kterém pak strávíme zbytek závodu.

Vystoupáme zhruba do 1235 metrů k místu Kakokephalos a budeme se moct spustit do opravdu záživného sjezdu. Letos jsem nenechal nic náhodě a sjezd jsem si raději pořádně najel. Z loňska si nic nepamatuji, krapek jsem jel šrot a letos tomu nebude jinak! Kolo je nachystaný, galusky Tufo odolnější proti defektu nalepený a zítřejší předpověď hlásí slunečno!

Marathon

Sobotní point to point odstartoval ve městečku Kapedes a hned ze začátku na nás čekal krásný rozjezd do ostrého stoupání, kde se celé startovní pole natáhlo a do terénu vjíždělo už slušně nadělené. Jak jsem včera psal, tak nominace samozřejmě probíhala :-) Šotolina v ostrém tempu byla opravdu výživná! Sjezdy v tempu a občas jen tak pro zpestření brod s vodou.

Do singlu najížděl každý sám za sebe. Přede mnou jedoucí Karl Markt mě pak vytáhl na vrchol celého stoupání. Karl je loňský vítěz a musím přiznat, že měl celou trať perfektně najetou. Sjezd byl zas krapánek za hranou a díky galuskám jsem nezůstal stát, jako třeba M. Spěšný, s defektem u cesty.

Do cíle jsem dofičel na slušném desátém místě hned za Albanem Lakatou. První místo ukořistil Emil Lindgren před Kulhavým.

V první desítce opět nechyběly čtyři české barvy díky Škarnitzlovi a Cinkovi. Zítra nás čeká regulérní XC, kde se rozhodne o celkovém pořadí.

XC

Neděle. Poslední závod z kyperského etapáku. Klasické XC vypsané na pět okruhů plus kolo zaváděcí. Na startu jsem si věřil a fandil na první pětku, ale moje plány se hned rozplynuly po zaváděcím okruhu. Nevybral jsem si dobrou stopu a hovaďáci se přede mnou smotali.

Po prvním kole mě v depu hlásili něco přes třicátou pozici. Nicméně stále bylo ve hře celkové pořadí. Nastavil jsem si svoje tempo, a to udržoval až do předposledního kola. Vytrvalost v nohách asi krapek bude a do posledního kola jsem vjížděl na desáté pozici :-) Poslední okruh jsem jel na totální maximum, ale to nestačilo na Liama Killeena, který mě předjel kousek před cílem.

Poslední sjezd byl ještě na lokty s Belgičanem Kevinem Van Hoovelsem, ale aspoň tento souboj jsem ukořistil. V cíli to byla tedy jedenáctá pozice se ztrátou tří minut a patnáct sekund. Vyhrál Wolfram Kurschart před Jaroslavem Kulhavým a Emilem Lindgrenem.

V celkovém pořadí závodu vybojoval Jarda první místo, Škarnitzl byl na místě pátém a já nakonec skončil na desátém místě jako třetí z Čechů.

Etapák byl pro nás všechny prověrkou do letošní sezóny a pro mě to byl ukazatel, že se ubírám správnou cestou! Teď bychom si mohli užít karneval v Lemesos, kde všichni společně bydlíme. Ale vidím to na polehávání na pokojích. Čtvrtého března nás čeká ještě závod na archeologickém nalezišti Amithas. Tím naše závodění na Kypru uzavřeme.

Comments are closed.